ChristenUnie stemt met pijn in het hart tegen motie vluchtelingenkinderen
Een motie om 500 vluchtelingenkinderen uit Griekse kampen te halen is vorige week weggestemd. Dat houdt in dat de kinderen in Griekenland blijven, maar Nederland betaalt dan wel mee aan hun opvang. Ruim 150 gemeenten hadden aangegeven wel kinderen te willen opvangen. 'Met pijn in het hart tegen de motie gestemd om vluchtelingenkinderen naar Nederland te halen', aldus ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind.
'De ChristenUnie vindt dat we de opdracht hebben om kwetsbaren te helpen', licht het Kamerlid toe op de website van de ChristenUnie. 'Dat geldt dus ook voor de vluchtelingen op de Griekse eilanden, zeker de kwetsbare kinderen. De ChristenUnie vindt dat Nederland samen met Europese landen de verantwoordelijkheid moet nemen voor goede opvang, snelle asielbeoordeling en vervolgens een evenredige verdeling van de erkende vluchtelingen over Europa. Het is beschamend om te zien dat de Europese lidstaten dit niet samen voor elkaar krijgen.'
De politicus legt uit waarom de ChristenUnie desondanks tegen de motie heeft gestemd. 'Als het om dit soort gevoelige thema’s gaat, zijn we wel afhankelijk van deze coalitie. Niet in laatste plaats omdat als we besluiten om buiten de coalitie ‘zaken te doen’ op asielzaken, de andere coalitiepartijen dat ook zullen doen. Met een rechtse meerderheid in de Tweede Kamer is dat een onheilspellende gedachte. Het is diep frustrerend om zo met handen gebonden te zijn en zoiets humaans niet voor elkaar te kunnen krijgen. Temeer omdat ik zelf nog steeds niet goed begrijp waarom je per se níet met je hand over het hart zou willen strijken voor deze kinderen.
Ons doel was en is om de situatie van deze kinderen te verbeteren. Het resultaat van veel gesprekken in de coalitie is een afspraak om in ieder geval 500 kinderen van de Griekse eilanden af te halen. Die kinderen, die vaak in psychische en fysieke nood verkeren, worden in veiligheid gebracht op het Griekse vasteland met begeleiding van een voogd, onderwijs, onderdak, medische voorzieningen en een versnelde asielprocedure. Ook ondersteunt Nederland de Griekse autoriteiten bij het opzetten van een landelijk werkend voogdijsysteem, zoals we dat ook hier via het NIDOS kennen.'
Voordewind spreekt van 'stappen in de goede richting'. Desondanks was de kritiek niet van de lucht. VluchtelingenWerk Nederland voelt 'teleurstelling en onbegrip over verworpen kamermotie' en spreekt van ‘schijnoplossingen’ waar het kabinet zich op verkijkt.
Ook op het sociale medium Twitter werd veel kritiek geuit.
Je verdient geen macht als je die macht niet gebruikt voor het goede
— Devika 🙠(@devikagauri) July 3, 2020
En Jezus zeide tot zijn discipelen: 'Laat Ons thans de geldwisselaars ongestoord hun zaken laten doen in de tempel Mijns Vaders, want zie: de Farizeeërs hebben in de peilingen een riante meerderheid en het zou onverstandig zijn buiten de coalitie zaken te doen'.
— GJ Groothedde 🇪🇺 (@eetschrijver) July 3, 2020
500 kinderen als wisselgeld. Dat noemt zich ChristenUnie
— Barry Smit (@barrysmit) July 3, 2020
Ik geloof niet in Jezus, maar krijg van hen die dat wel doen toch niet het idee dat hij een type was dat 500 kinderen zou laten verrotten vanwege fractie discipline.
— Rianne Meijer (@globalistaa) July 3, 2020
"Maar Jezus riep de kinderen bij zich ..." (Lucas 18:16). "Maar nu effe oprotten", zeide Jezus, "want er komen verkiezingen aan." @christenunie
— Dimitri Tokmetzis (@tokmetzis) July 3, 2020
Een hoofdelijke stemming. @JoelVoordewind @gertjansegers @GroothuizenD66 @carolaschouten. Een 'nee' tegen dit minimale gebaar tegenover dit onder EU toezicht aangerichte leed, is niet te verkroppen. #500kinderen https://t.co/SSWYrjByLx
— Rikko Voorberg (@RikkoVb) July 2, 2020
Blijft gek om niet-christenen de ChristenUnie niet-christelijk stemgedrag te zien verwijten. Ik snap het ergens wel, maar het is soms maar net hoe het in de discussie uitkomt of medemenselijkheid een christelijke waarde is.
— Samuel Gerrets (@sgerrets) July 3, 2020
Praatmee