cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
lgbtq vlag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 juni 2020 door Nienke Alblas

Verenigde Naties noemt homogenezing 'inhumaan en wreed'

'Marteling, inhumaan en wreed' zijn de termen die de Verenigde Naties gebruiken om therapie voor homogenezing te omschrijven. In een rapport pleit de VN volgens de Christian Post tegen religieuze therapie die zich richt op homogenezing en de bevrijding van geslachtsverwarring.

Christopher Doyle spreekt in zijn praktijk regelmatig jongeren die worstelen met hun seksualiteit. Hij noemt zijn therapie echter geen homogenezing. "In mijn ervaring zie ik veel mensen die moeite hebben met seksualiteit en hun geslacht. Ik sta nooit toe dat ouders hun kind dwingen te veranderen." Doyle was vroeger zelf homoseksueel. "Ik begrijp de aantrekkingskracht richting hetzelfde geslacht. Er ontstaat verwarring in het hoofd van een tiener door allerlei onderliggende factoren. Ouders willen de wonden van hun kinderen graag genezen. Dit kan door patronen in de familie te doorbreken. Zo ontstaat verandering in hoe het kind met zijn gedachten en gevoelens rondom seksualiteit omgaat."

De homogenezing is een winstgevende business in Amerika, soms worden sessies gratis aangeboden. De kosten kunnen oplopen tot 26.000 dollar. Het rapport komt met name op voor minderjarigen die door hun ouders gedwongen de therapie ondergaan. 

"De 'bekeringstherapie' is een paraplu voor alle ingrepen die door religieuze en niet-religieuze groeperingen worden gedaan tegen de LGBTI-gemeenschap", schrijft de VN in het rapport. "Mensen mogen niet gedwongen worden te veranderen of worden onderdrukt om hun geaardheid. De therapie is wreed, inhumaan en onterend. Mensen ondergaan gedwongen de therapie die gepaard gaat met mentale en soms ook fysieke pijn."

De VN spreekt zich uit op een moment dat deze kwestie ook in Nederland actueel is. Minister Hugo de Jonge (VWS) kondigde vorige week aan dat kerken die pastorale zorg bieden aan lhbti’ers met een gedragscode te maken krijgen. Het kabinet heeft het Humanistisch Verbond opgeroepen om een eerste concept op te stellen 'voor een brede bespreking in kerken en andere religieuze instellingen'. Aan deze aankondiging ging een onderzoek naar homogenezing vooraf.


Homoseksualiteit
- 5 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten accepteren
- John was een gewilde spreker in christelijk Nederland; totdat hij homo bleek te zijn
- 7 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten afwijzen
- Christen en homo: het leidde bij Johan tot een posttraumatische stressstoornis
- Omgaan met homogevoelens: vijf verschuivingen in onze manier van denken
Meer over Homoseksualiteit »

Gedragscode homopastoraat
- Initiatiefnemer Nashvilleverklaring schrikt van gedragscode: "Christenen mogen dit niet laten gebeuren"
- SGP en ChristenUnie onaangenaam verrast door gedragscode kabinet voor homopastoraat
- Herman van Wijngaarden vindt gedragscode homopastoraat absurd: "Waar bemoeit het kabinet zich mee?"
- Humanistisch Verbond begrijpt kritiek christenen op gedragscode homopastoraat niet: "Niet raar dat vraag ons is gesteld"
- Nashville-predikanten bezorgd over gedragscode homopastoraat: "Mag straks ook niet meer over de hel gesproken worden?"
Meer over gedragscode homopastoraat »

Lees het volledige artikel

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen