Dollarkoers tempert zendingsenthousiasme

Nieuws11 juli 2008
POZOBLANCO/ONDA - Veel Latijns-Amerikanen staan klaar om het Evangelie te verkondigen in ’moederland’ Spanje. De lage dollarkoers weerhoudt echter velen de oversteek naar Europa te maken. Zij die het wel redden, worden vaak ontmoedigd door de hardheid van het zendingsgebied.
„Een vriend van mij die in Brazilië werkt, vertelde dat als je daar een kruis op je deur zet, je huis op zondag vol zit.” Met dit voorbeeld illustreert Francisco Gross de grote groei van het christendom in Latijns-Amerika. Gross komt uit Guatemala en werkt als zendeling voor de European Christian Mission (ECM) in het stadje Onda, in het noordoosten van Spanje.
In zijn vaderland ziet hij hoe stormachtig de kerken groeien. Parallel aan die ontwikkeling neemt de zendingslust toe. Van de kansels wordt een zendingsgerichte houding gepredikt en de docenten in de seminaries stimuleren evangelisatie. Tot voor kort richtten de Latino’s zich daarbij vooral op Arabische en Afrikaanse gebieden. De achterliggende gedachte daarbij was: je stuurt geen zendelingen naar gebieden waar de zendelingen vroeger vandaan kwamen. Maar velen vertrekken voor werk naar Europa en zien de realiteit dat dit continent niet meer is zoals het was.
Europa begint hierdoor meer in het zendingsvizier te komen. Daarbij heeft Spanje door zijn historie iets extra’s. „De romantische gedachte is: Spanje is het moederland, een voornaam land, dus daar moeten we heengaan.”
Het aantal Latino’s dat klaarstaat om die gedachte werkelijkheid te laten worden, is groot, meent Raul Vasquez, een ECM-werker uit El Salvador die in de zuidelijke punt van Spanje werkt. Vasquez is ervan overtuigd dat dit kansen biedt voor het Spaanse zendingswerk. Maar hij komt ook al snel uit bij een groot probleem: geld. „De moeilijkheden van een Latijns-Amerikaan zijn er niet wegens gebrek aan intellect of academische achtergrond”, zegt Vasquez, zelf psycholoog. „Het probleem is economisch van aard. Je wordt ontmoedigd door de bekostiging.”
Wat het zo moeilijk maakt, is de extreem lage dollarkoers. Een groot deel van de financiële steun vanuit Latijns-Amerika gaat verloren bij het wisselen van dollars in euro’s. Bovendien wordt door de slechte koers het toch al dure leven in Europa nog duurder, waardoor het thuisfront steeds meer geld moet ophoesten. „Mensen moeten 45 procent meer geven dan toen we in Spanje kwamen”, zegt Gross, voor wie het nog maar vijf jaar geleden is dat hij in dat land begon. Een andere zendingswerker schat dat Latijns-Amerikaanse kerken inmiddels het salaris van een parlementslid op tafel moeten leggen om een zendeling in Europa te kunnen onderhouden. Enthousiaste plannen om in Europa het Woord te verkondigen, worden hierdoor vaak al in de kiem gesmoord voordat een zendeling één stap in Europa heeft gezet.
Vasquez vindt het echter te gemakkelijk om alles af te schuiven op de dollar. Volgens hem mankeert er ook iets aan de mentaliteit van de kerken in Latijns-Amerika. „Er zijn daar veel christenen, maar dat uit zich niet altijd in financiële hulp. En de steun die gegeven wordt, is vaak voor landen als India en de Arabische wereld.” Europa heeft, ondanks een groeiende ’populariteit’, zijn plaatsje nog niet verworven.
„Vergeten wordt dat Europa een behoeftig continent is. Of misschien weten velen dat ook wel, maar willen ze het niet zien”, zegt Vasquez. Gross ziet precies hetzelfde mentaliteitsprobleem. „Honderd procent steun krijgen is een utopie. De megakerken hebben grote bouwprojecten lopen, maar geven soms maar 100 euro aan zending”, zegt hij. Vasquez denkt dat als de mentaliteit verandert en de kerken meer geld bestemmen voor Europa, er dan zeker veel Latijns-Amerikaanse zendelingen voet op Europese bodem gaan zetten.
Daarmee is echter nog maar de helft van het probleem opgelost. Want veel zendelingen struikelen over het ontnuchterende verschil tussen Spanje en Latijns-Amerika. Ze denken in Spanje een vergelijkbaar land te treffen, maar komen bedrogen uit. Dat geldt op cultureel gebied -Latino’s ervaren het als een koud en hard land- maar ook op zendingsgebied.
„De kerkstructuur is hier in Spanje veel beperkter”, zegt Gross. „Er zijn niet elke dag diensten of elke ochtend momenten van gebed, zoals bijvoorbeeld in Guatemala. En megakerken bestaan al helemaal niet.”
Daarnaast staan Spanjaarden veel minder open voor het Evangelie - volgens Vasquez omdat ze rijker zijn dan Latijns-Amerikanen. Latino’s kunnen niet simpelweg op een pleintje gaan staan en het Woord van God prediken, zoals ze gewend zijn, want dan lopen ze onherroepelijk tegen de onverschilligheid en soms zelfs het cynisme van de Spanjaard aan, die het hoofdstuk ”kerk” allang heeft afgesloten of veilig heeft opgeborgen in zijn kast met tradities. „In Guatemala is folders uitdelen het belangrijkste evangelisatiemiddel”, vertelt Gross. „Hier in Spanje gooien ze het materiaal gewoon weg.”
Wat het ook zo moeilijk maakt voor Latino’s: hun verwachtingen lopen stuk op een gebrek aan resultaat. „Onze vrucht is tien bekeerlingen in tien jaar”, zegt Gross. „In Latijns-Amerika zou je in zo veel jaar minstens honderd nieuwe mensen in je kerk hebben. Hierdoor zijn veel werkers afgehaakt.”
Klik hier!
De frustratie wordt gevoed doordat Latijns-Amerikaanse kerken erg resultaatgericht zijn. „Als je voor 1000 euro vijf auto’s in Rusland of twee auto’s in Nederland kunt kopen, blijf je natuurlijk in Rusland”, illustreert Gross. Zo kan het gebeuren dat niet de zendelingen zelf besluiten huiswaarts te keren, maar dat hun steun gevende kerk hen wegens te weinig resultaat besluit ’terug te trekken’. Ook kan het zijn dat zendelingen ’schaapjes’ gaan stelen bij gevestigde kerken om aan het verwachtingspatroon van hun achterban te voldoen. Hierdoor ontstaan allerlei kerkjes die vooral gestoeld zijn op afkomst.
De Nederlander Berend Coster, in de streek rond Barcelona onder meer werkzaam voor de Spaanse Evangelische Zending (SEZ), is coördinator van het initiatief ”Zending keert terug naar Europa”, dat Latino’s wil helpen zich beter op Europa in te stellen. „Velen komen hier zeer matig voorbereid, met zeer geringe middelen”, zegt hij. „We proberen hun enige voorbereiding op het werk of, als ze al bezig zijn, begeleiding bij het werk te geven, zodat ze hun roeping beter begrijpen. Ook cultureel proberen we hen te begeleiden. Ze moeten weten welke eisen Europa stelt.”
Hier ligt volgens Coster een taak voor de Spaanse kerk. „We moeten ons medeverantwoordelijk maken voor deze beweging door haar te begeleiden en te integreren in onze kerken.”
Europa moet volgens Coster de uitgestoken hand van Latijns-Amerika dankbaar aannemen. „Want het is niet alleen een hand die hulp vraagt, het is vooral een hand die hulp biedt. Hulp die de gemarginaliseerde Europese kerk beslist gebruiken kan.”

Praatmee

Beluister onze podcast

#326 Jeffrey, Herman van Wijngaarden en Joël Boertjens over LHBTI en een vergeten groep
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ds. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen vertelt over man die uit de homoscene stapte: "Gods Woord was raak"

"Hij is uit de homoscene gestapt en kwam tot geloof in de Heere Jezus. Op scholen vertelt hij nu wat voor grote dingen God in Zijn leven heeft gedaan. Dat is Gods genade, en dat kan ook in uw en jouw leven. Het kan echt voor de slechtsten, omdat God

Ani
Video

Ani's dochter raakte ernstig gewond bij inslag mortiergranaat: "Ik zag een vreselijke hoofdwond"

Tijdens de oorlog in Syrië raakt Maria, de nog jonge dochter van Ani, door een mortiergranaat ernstig gewond aan haar hoofd. Ani gaat samen met haar man en dochter een moeilijke tijd door. Hoewel het beter gaat, komen ze af en toe nog nieuwe probleme

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp legt uit dat eenheid in Christus verschil in leer en beleving overstijgt

"Onze individuele eenheid met Christus vormt de basis van onze gezamenlijke eenheid in Christus, daarom verbindt het avondmaal ons niet alleen met Hem maar ook met elkaar. De band van eenheid die verschil in leer en beleving overstijgt. We zijn broer

Jacques Brunt
Video

Jacques Brunt ziet antisemitisme angstvallig toenemen: "De geschiedenis lijkt zich te herhalen"

"De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog zijn we misschien niet vergeten, maar de vraag is wel: hebben we onze lessen daaruit getrokken en doen we er vandaag ons voordeel mee? Want ondanks dat heel veel mensen roepen: ‘dat nooit meer’, lijkt de ge

Gods Geest
Verdieping

Vuur van Gods Geest brandt uit: afgoden en zonden gaan in rook op

Met Pasen worden in het oosten en noorden van het land paasvuren ontstoken, een traditie uit de tijd van de Germanen. Het vuur was bij hen een offer aan de god Ostara en een teken van vruchtbaarheid. In de Bijbel komen wij het teken van vuur onder an

Joke Buis
Nieuws

Christelijke zangeres Joke Buis lanceert nieuwe EP: ‘Hoe ik je zie'

Het lijkt een ongeschreven regel: de mooiste (en vaak ook beste) liedjes zijn die waar je iets in herkent. Een gevoel, een beschrijving, een situatie. De christelijke zangeres Joke Buis kent de kracht van wat zo'n lied met je doet maar al te goed. En

Jan-Jaap van Peperstraten
Preekverslag

Hoe herken je de Heilige Geest in je leven?

Het is Pinksteren, we vieren de gave van de Geest aan Maria en de Leerlingen. De Kerk wordt op weg gezet om de wereld in te gaan, om te getuigen van het Evangelie. De Geest maakt ons nieuwe mensen, zet ons op een nieuwe weg. We krijgen een bijzondere

Wycliffe Bijbelvertalers
Nieuws

Wycliffe Bijbelvertalers: "Het verlangen naar een Bijbel is ontzettend groot"

Met Pinksteren hoorden velen in Jeruzalem het Evangelie in hun eigen taal. Duizenden kwamen tot geloof en de eerste kerk werd gesticht. Nu, ruim tweeduizend jaar later, ziet Wycliffe Bijbelvertalers nog steeds hoe Gods Woord in de eigen taal mensen v

Meerartikelen

Marijn Burkunk
Column

Laten we de Heilige Geest weer de allerhoogste autoriteit toekennen

Johannes de Doper was niet zomaar iemand. Hij was Gods heraut om Jezus bij de mensen te introduceren. Hij verkondigde dat Jezus de Zoon van God is, die de zonden van de wereld zou komen wegnemen. Dat hij, Johannes, de mensen doopte met water, maar da

Kees van Helden
Opinie

Wat we kunnen leren van een strafzaak over illegale abortus

Op 18 oktober 2019 werden twee lichamen gevonden in een huis in Diemen. Het waren de Braziliaanse Patricia en het één maand te vroeg geboren kindje van haar en haar vriend Dennis E. Die laatste staat deze week voor de rechter voor een gruwelijk misdr

Anja Haga / Don Ceder
Nieuws

ChristenUnie hamert in Tweede Kamer op komst nieuwe godsdienstgezant

Treuzel niet met benoeming van de nieuwe gezant Godsdienstvrijheid, dat was de oproep afgelopen week van Anja Haga, Europese lijsttrekker voor de ChristenUnie en Don Ceder, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, tijdens het debat over de staat van de

Jan Pool-Opwekking-ds. Alfred van de Weg
Nieuws

Christenen betreuren dat SGP niet naar Opwekking komt: "Gemiste kans"

"Een gemiste kans", zo reageren verschillende christenen via sociale media op het besluit van de SGP om het bezoek aan de Pinksterconferentie Opwekking te annuleren.  Vanwege ‘veel kritische reacties uit de achterban’ heeft de SGP op de valreep beslo

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden vertelt dat een christen zichzelf niet kan redden: "Alleen Hij maakt zalig"

“Uiteindelijk moet de redding van elders komen. Als christenen zeggen we dan: ‘De redding komt niet van een ander, de redding komt van boven.’ We hebben alles van Hem te verwachten. Als Jezus Zich aan u openbaart als uw Zaligmaker, dan is Hij het die

Sekten
Nieuws

Franse christenen verwelkomen nieuwe wet tegen religieuze sekten

Frankrijk heeft een nieuwe wet om zogeheten schadelijke religieuze sekten te bestrijden. Dat meldt Evangelical Focus. De wet past de eerdere wet uit 2001 aan nieuwe situaties aan waarin groepen proberen de vrijheid van burgers psychologisch of fysiek

Concertgebouw
Nieuws

Joodse muzikanten mogen tóch optreden in Amsterdam; concert via livestream te volgen

Aanstaande zaterdag vindt er in het Amsterdamse Concertgebouw tóch een concert plaats van het Jerusalem Quartet. Eerder besloot het Concertgebouw alle optredens van het strijkkwart te annuleren omdat men de veiligheid niet kon garanderen. Daarop reag

PerspectieF
Nieuws

ChristenUnie-jongeren verafschuwen rechts kabinet: 'Zwarte dag voor Nederlandse democratie'

'Na maanden formeren zijn de partijen die al van begin af aan met elkaar in gesprek zijn eruit. Hoewel het goed is dat er na lange tijd zicht is op een kabinet, betekent dit akkoord wat betreft PerspectieF een zwarte dag voor de Nederlandse democrati

John Robert Hill Jr.
Nieuws

Ex-gevangene komt tot geloof na ontmoeting met God in gevangeniscel

Een voormalige gevangene die op zoek was naar roem, geld, drugs en vrouwen, zegt dat zijn leven radicaal veranderd is na een ontmoeting met de Heilige Geest in zijn gevangeniscel. Dat meldt CBN News.  Het gaat om John Robert Hill Jr., beter bekend al

SGP Opwekking
Nieuws

SGP toch niet naar Opwekking vanwege kritische reacties uit de achterban

De SGP heeft besloten om tijdens het Pinksterfeest geen stand te plaatsen op het drukbezochte evangelische festival Opwekking in Biddinghuizen. Dit besluit volgde na kritische reacties uit de achterban, zo liet een woordvoerder van de partij donderda

Jan van Dooijeweert
Nieuws

Refoweb-vragensteller: 'Als ik bid heb ik nooit echt het gevoel dat God me hoort'

'In 1 Samuel 2:1 zegt Hanna dat ze niet bang hoeft te zijn, want de Heere is bij haar. Ze is sterk, want de Heere helpt haar. Dat zeggen wel meer mensen in de Bijbel. Zelf ben ik sinds een paar maanden serieus met het geloof bezig, met ook momenten d

eenheid
Verdieping

Eensgezindheid: een wonder dat niet door ons te organiseren valt

Rond de uitstorting van de Heilige Geest zien we bij Jezus’ volgelingen een grote eensgezindheid. Kennelijk hoort dat bij de Pinkstergeest. Wat heeft dat ons vandaag te zeggen? Wij leven juist in een tijd vol polarisatie en verdeeldheid, zowel in de