cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Cgkv Hilversum
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 januari 2020 door Jeffrey Schipper

Cgkv Hilversum gaat vrouwelijke ambtsdragers bevestigen

Opnieuw heeft een gemeente binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) besloten om vrouwelijke ambtsdragers te bevestigen. Na de samenwerkingsgemeenten in IJmuiden en Nieuwegein kiest ook de samenwerkingsgemeente van de christelijke gereformeerde kerk en de gereformeerde kerk vrijgemaakt (cgkv) in Hilversum voor deze nieuwe koers, meldt het Reformatorisch Dagblad.

Het besluit is opvallend omdat de CGK-classis Amsterdam, waar Hilversum onderdeel van is, eerder de kerkenraad opriep zijn besluit te herroepen en te wachten op de generale synode. Die synode komt eind deze maand bij elkaar. Tegelijkertijd stelde de classis dat het besluit van de cgkv in Hilversum om de ambten voor vrouwen open te stellen, gegrond waren.

De vrouw in het ambt is momenteel een heet hangijzer in de CGK. Behoudende CGK-predikanten vinden dat kerkenraden die vrouwelijke ambtsdragers bevestigen synode-afspraken negeren en zichzelf daarmee buiten het kerkverband plaatsen. De CGK spraken in 1998 uit dat volgens de Bijbel "het gezaghebbend leidinggeven aan de gemeente aan de man en niet aan de vrouw toekomt.” Van de samenwerkingsgemeenten wordt sinds de synode van 1998 echter verwacht dat zij zich houden aan de minst vérgaande kerkorde. Dat is in deze kwestie die van de CGK.

Een CGK-commissie onderzoekt de komende tijd wat de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) in 2004 en de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) in 2017 over vrouwelijke ambtsdragers hebben besloten. In deze gemeenten is het wél mogelijk om vrouwelijke ambtsdragers te bevestigen. In het onderzoek wordt ook het boek 'Meedenken met Paulus' van dr. Bert Loonstra meegenomen. De generale synode vervolgt het gesprek hierover in de tweede vergaderweek (28-31 januari).

CIP.nl sprak vorig jaar over deze kwestie in de CIP Podcast. Ook spraken we met synodevoorzitter ds. J. G. Schenau: "Kerken die eigen opvattingen volgen, zorgen voor spanningen".


CGK-crisis
- Behoudende CGK-dominees vrezen 'geitenpaadjes om ingrijpende maatregelen te voorkomen'
- Classis Zwolle geeft noodsignaal af: hoe nu verder in CGK? Prof. dr. Selderhuis antwoordt
- Behoudende CGK-predikanten willen vuist op tafel: 'Verdere stap naar faillissement CGK is gezet'
- Moeten synodebesluiten in CGK wel of niet worden opgeschort?
- Twee CGK-gemeenten vermanend toegesproken vanwege vrouwelijke ambtsdragers
Meer over CGK-crisis »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Hoe langer ik er over nadenk, des te meer krijg ik het idee dat hele kerken denken dat Paulus ons nieuwe wetten heeft gegeven, terwijl Paulus niets anders deed dan gemeentes stichten onder de heidenen. Omdat die gemeentes zich radicaal moesten bekeren uit hun heidense gewoontes, heeft Paulus specifieke richtlijnen gegeven, naar aanleidingen van gebeurtenissen in die gemeentes en dus in een culturele context.