Willem en Christien verhuisden van Urk naar West-Afrika: "Onze vriend droomde over Jezus"

God 3 mei 2019
Willem en Christien Baarssen

“Het is fijn om vrienden te hebben als je ver van huis bent. Ze helpen ons het land en de cultuur te begrijpen en we horen bijzondere verhalen! Zo droomde onze vriend over Jezus en kwam daardoor tot geloof,” vertellen Willem en Christien Baarssen. Sinds kort zijn zij de kersverse ouders van een zoontje. Na hun verlofperiode keert het echtpaar uit Urk namens Wycliffe Bijbelvertalers terug naar hun bijzondere verblijfplaats in West-Afrika.

Willem heeft intussen al zo’n acht jaar ervaring in de accountancy en Christien is leerkracht voor het basisonderwijs. Zij leerden elkaar op een interkerkelijke Bijbelstudie kennen. In de loop der jaren ontstond bij hen het verlangen om op het zendingsveld actief te worden. Toen Willem en Christien een Bijbelschool volgden, kregen zij te horen dat Wycliffe stond te springen om mensen met financiële kennis. Willem was zich er nooit van bewust dat mensen met zoveel uiteenlopende gaven en talenten binnen Wycliffe actief zijn. “Ik dacht dat het alleen een plek was voor Bijbelvertalers, maar er komt veel meer bij kijken. Ook op financieel en technisch gebied.”

Het land waar Willem en Christien actief zijn, heeft te maken met dreiging vanuit zowel radicaalislamitische hoek en onafhankelijkheidsstrijders. “Wij hebben niet met directe dreiging te maken,” maakt Willem duidelijk. “De strijd tussen militairen en terroristen speelt zich af in een ander deel van het land. Daar hebben wij niets mee te maken. Het land waar wij actief zijn is enorm uitgestrekt. In zowel Londen, Brussel als Parijs kwamen wij kort na een aanslag op (al gepland) bezoek. Een aanslag kan overal gebeuren,” relativeert hij.

"Achteraf hoorden we dat een gezin uit onze kerk op de plek van de aanslag aanwezig was, zij verborgen zich terwijl er om hen heen geschoten werd."

Willem en Christien verwijzen naar het moment dat terroristen een hotel en vakantieoord in hun land aanvielen. “Toen kwam het wel erg dichtbij,” maakt Christien duidelijk. “Op de plek waar de aanslag plaatsvond, zijn we namelijk al eens eerder geweest. Het is een voor westerlingen fijne plek om even te ontspannen. Op het moment van de aanslag zaten we in de kerk. Het viel ons op dat de mensen die met veiligheid te maken hebben, zenuwachtig weg liepen en druk in de weer waren met hun telefoon. Achteraf hoorden we dat een gezin uit onze kerk op de plek van de aanslag aanwezig was, zij verborgen zich terwijl er om hen heen geschoten werd.”

Wat houdt jullie werk in West-Afrika in?
“Ik ben ervoor verantwoordelijk dat de financiële en administratieve kant voor alle projecten goed op orde zijn,” zegt Willem. “Zo houd ik mij bezig met salarissen, belastingen, rapportages voor de projecten en donoren, het controleren van uitgaven, hulp bij het opstellen van de budgetten, het maken van het jaarverslag en verder aanspreekpunt voor allerlei financieel gerelateerde vragen. Door deze ondersteunende functie kunnen de bijbelvertalers zich ook echt op hun taak richten. Financieel experts zijn lokaal moeilijk te vinden en degenen die er zijn werken over het algemeen voor internationale bedrijven waar ze veel meer geld kunnen verdienen.” Christien is betrokken bij het stimuleren van lees- en schrijfonderwijs in de kerk, een grote uitdaging in een land met tientallen verschillende talen en waar minder dan de helft van de mensen kan lezen en schrijven.

Hoe heb je God in de afgelopen jaren aan het werk gezien?
Willem: “We leerden een man kennen, die wel eens voor ons een klus deed. Dat zijn mooie gelegenheden om met elkaar in gesprek te raken. Hij was nogal introvert en het duurde best een tijdje voor we hem goed leerden kennen. Pas toen we er langer waren, hadden we regelmatig goede gesprekken. Deze man gaf aan dat hij al jaren terug over Jezus had gedroomd en graag meer over Hem zou willen weten. Wat bijzonder dat deze man juist bij ons wat klussen deed! We hebben hem een Bijbel gegeven en stonden er versteld van hoe hij elke dag minstens een uur hierin zat te lezen, terwijl hij maar moeizaam kon lezen.

"Een man gaf aan dat hij al jaren terug over Jezus had gedroomd en graag meer over Hem zou willen weten. Wat bijzonder dat deze man juist bij ons wat klussen deed!"

Ook kwamen we in contact met een enthousiaste Afrikaanse vrouw. Op een gegeven moment kregen we de indruk zij niet zo lekker in haar vel zit. ‘Is er iets, Mirjam? Je mag het eerlijk met ons delen,’ gaven wij aan. We nodigden haar uit om bij ons op langs te komen. Toen ze een voet over onze drempel zette, was ze ineens beschroomd en verlegen. Ze vertelde dat zij thuis slecht werd behandeld door haar man en dat ze onder druk van haar eigen familie niet bij hem weg mocht gaan. Deze man had namelijk een goede baan en bovendien moest de eer van het gezin hooggehouden worden.

Uiteindelijk heeft ze dan toch besloten om haar huis te verlaten. Het gevolg was dat zij geen contact had met haar familie. We hielpen haar om haar eigen eetstalletje op te zetten, iets wat ze zelf graag wilde doen om zo zichzelf te kunnen onderhouden. Pas later vertelde ze dat ze er zo slecht voor stond dat ze bijna op straat was beland, want niemand die ze kende wilde haar helpen. Later is ze twee middagen in de week bij ons thuis komen helpen. We zijn dankbaar voor haar inzet en enthousiasme. Ook heeft ze grote interesse gekregen in de Bijbel. We zijn dan ook erg benieuwd hoe het met haar gaat als wij binnenkort naar Afrika terugkeren.”

Is het moeilijk om vrienden en familie uit Urk te moeten missen?
“Natuurlijk is het jammer dat we niet meer zo dicht bij elkaar wonen,” antwoordt Christien. “Maar tegelijkertijd staan wij hier heel nuchter in. Het is ook heel leuk om in Afrika nieuwe mensen te leren kennen, al voelen we ons af en toe best wel eenzaam en missen we goede vrienden die jouw achtergrond en cultuur begrijpen best wel.”

“We hebben er bewust voor gekozen om ons tussen lokale mensen te vestigen,” voegt Willem toe. “We wilden ons niet in een veilige bubbel terugtrekken op een compound met andere westerse gezinnen, al heeft dat ook zijn voordelen. Ik moet toegeven dat ik het in Afrika heel lastig vind om gelijkwaardige vriendschappen op te bouwen. Als blanke westerling word je sowieso als een rijke man gezien. Ook hebben we te maken met cultuurverschillen. Ook ben ik na een lange dag werken op kantoor behoorlijk moe, zeker als het 40 graden is. Dan heb ik ’s avonds vaak niet meer de energie om te socializen.”

Welke les hebben jullie geleerd dankzij jullie werk en leven in Afrika?
We mogen hier van alles leren, denk aan geduld, tact, dankbaarheid voor heel veel zegeningen. Ook is de lokale kerk een voorbeeld in vrijmoedigheid en het samen een gemeenschap zijn. Één ding viel me in het bijzonder op toen we terugkwamen voor ons verlof. “’Wat voor werk doe je?’ is een typisch Nederlandse vraag,” merkt Willem op. “In Nederland worden mensen vooral beoordeeld om wat ze doen en niet zozeer om wie ze zijn. In Afrika hebben we anders leren denken. Het gaat erom om wie je bent in Gods ogen, en beter gezegd, wie je mag zijn in Christus. Van daaruit sta je op een hele andere manier in het leven en voorkom je dat je je identiteit vooral baseert op je prestaties. Wat ik mee zou willen geven is laat wie je wilt zijn (in Christus) bepalen wat je doet, in plaats dat je je identiteit ontleent aan wat je doet.”

Foto boven: Luuk Schudde

Praatmee

Beluister onze podcast

#368 Patrick & Jeffrey over de SGP, strafbaarstelling illegaliteit en pro-Palestijnse PKN-dominees
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Bert-Jan Ruissen
Persbericht

Europees Parlement roept op tot betere bescherming christenen in Syrië

Het Europees Parlement heeft donderdag met grote meerderheid ingestemd met een gezamenlijke resolutie van vijf fracties waarmee de overgangsregering van Syrië wordt opgeroepen christenen en andere (religieuze) minderheden beter te beschermen. SGP-Eur

Pakistan
Nieuws

Ter dood veroordeelde christen in Pakistan na 23 jaar vrijgesproken

Na meer dan twee decennia gevangenschap is de Pakistaanse katholiek Anwar Kenneth onlangs vrijgesproken van blasfemie door het Hooggerechtshof van Pakistan. De man, die kampt met mentale problemen, zat sinds 2001 vast op beschuldiging van godslasteri

Kerk
Nieuws

Grote Duitse kerken verliezen enorme aantallen leden

Het aantal Duitsers dat lid is van de twee grote kerken in het land daalt drastisch. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die dinsdag door de Duitse nieuwsdienst Idea werden gepubliceerd. Vooral in het oosten daalt het aantal mensen dat lid is van een kerk

Israe
Nieuws

SGP Staphorst spreekt steun uit aan Israël: "Woord 'genocide' is misplaatst en ongepast"

De SGP in Staphorst heeft in de gemeenteraad een statement afgegeven waarin men morele steun uitspreekt aan Israël, de inwoners van Israël en Joodse Nederlanders. “Het gebruik van het woord genocide en de eenzijdige veroordeling van Israël door Neder

Regenboogzebrapad
Nieuws

Engelse christen spant rechtszaak tegen gemeente aan vanwege regenboogzebrapad

Een christelijke vrouw uit het Engelse Camden, Blessing Olubanjo, spant een rechtszaak aan tegen haar gemeente. Aanleiding daarvoor is een zebrapad in de kleuren van de regenboogvlag. Volgens Olubanjo is het zebrapad een politiek statement dat haar r

Ds. D. Breure
Nieuws

Hervormde gemeente Kesteren brengt beroep uit op ds. D. Breure

De hervormde gemeente te Kesteren heeft een beroep uitgebracht op ds. D. Breure. De predikant moet in het Gelderse dorp de opvolger worden van ds. A. Snoek die in 2024 naar het Friese Driesum vertrok. Ds. Breure is sinds november 2020 verbonden aan d

Ds. K. Hoefnagel
Video

CGK-predikant over mensen die zelfmoord plegen: "Laat het oordeel aan God over"

Als iemand zelfmoord pleegt, hebben we als christenen soms al heel snel ons oordeel klaar. Maar volgens ds. K. Hoefnagel is het helemaal niet aan ons om in zo'n geval te oordelen, dat stelde hij onlangs in een preek. De christelijke gereformeerde eme

Amir Tsarfati
Column

Israël tart elke logica: God is geen mythe

Er is ‘iets’ met Israël wat politici en opiniemakers ongemakkelijk maakt. En het is niet wat ze zeggen dat het is. Zij wijzen naar politiek, nederzettingen, grenzen en oorlogen. Maar graaf onder die uitgesproken verontwaardiging en je zult iets diepe

Meerartikelen

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp vertelt hoe de discipelen werden vervuld met Gods Geest

Pinksteren ligt inmiddels alweer even achter ons, maar in een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God' staat spreker en schrijver Wilkin van de Kamp nog een keer stil bij dit bijzondere heilsfeit. In onderstaande aflevering vertelt Van d

PKN-dominees
Nieuws

PKN-predikanten doorbreken met statement stilzwijgen over Gaza

Een groeiende groep predikanten binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) wil niet langer zwijgen over het geweld in Gaza. In een statement roepen zij hun kerk op tot een heldere, morele stellingname tegen het Israëlische optreden in de Palestij

Jan Schreuder
Interview

Jan Schreuder kwam niet in een rolstoel terecht: “God heeft mij genezen”

“Het maakt mij niet uit of iemand wel of niet naar de kerk gaat. Ik vertel aan iedereen dat God mij heeft genezen.” Jan Schreuder, gepensioneerd magazijnmedewerker, ontving zo’n tien jaar geleden een bovennatuurlijk wonder dat zijn leven voorgoed ver

Oude kerk zwaar beschadigd
Nieuws

Joodse kolonisten vallen christelijk dorp op Westelijke Jordaanoever aan

De kerkleiders van Taybeh, het laatste christelijke dorp op de Westelijke Jordaanoever, luiden de noodklok na herhaalde aanvallen die door Joodse kolonisten zouden zijn uitgevoerd. Afgelopen maandag werden een eeuwenoude kerk en een christelijke begr

PVV-leider Geert Wilders
Interview

Grote onrust in Zwolle door komst azc: christenen uit de wijk reageren

Vanaf 2027 krijgt de Zwolse wijk Stadshagen een azc. Maandag stemde de gemeenteraad met ruime meerderheid voor. Niet iedereen is blij met de komst van het azc dat aan 400 mensen plek moet bieden. Honderden Zwollenaren protesteerden - in aanwezigheid

pakistan
Nieuws

Pakistaanse rechter weigert voogdij over christelijk meisje aan moslimontvoerder

Een Pakistaanse rechter heeft de voogdij over een 14-jarig christelijk meisje geweigerd aan de volwassen moslimman die haar ontvoerde, dwong zich te bekeren tot de islam en met haar trouwde. De rechtbank concludeerde dat ze minderjarig was en verklaa

Tom
Nieuws

Zeeuwse politieke partij tegen komst Frontrunners: "We komen toch lekker naar Zeeland"

Frontrunners Ministries breidt uit. De kerk maakte afgelopen periode bekend in zowel Zeeland als Eindhoven een nieuwe kerk te starten. In Zeeland is daar de nodige commotie over ontstaan. De Zeeuwse afdeling van GroenLinks/PvdA wil dat de provincie z

syrie
Nieuws

VS schrapt terreurstatus HTS in Syrië; grote zorgen christenen

De Verenigde Staten hebben de terreurstatus van de islamistische militie Hayat Tahrir al-Sham (HTS) ingetrokken. Die beslissing komt zeven maanden nadat de groep het Syrische regime van Bashar al-Assad omverwierp en de macht greep in Damascus. Christ

prof. dr. Wim Verboom
Nieuws

Prof. dr. Wim Verboom (82) overleden

Op maandag 7 juli 2025 is prof. dr. Wim Verboom op 82-jarige leeftijd overleden. Met zijn heengaan verliest de kerk in Nederland een theoloog die decennialang stem gaf aan het hart van de gereformeerde traditie: de troost van het evangelie in de Heid

Eucharistie
Nieuws

Episcopaalse priester in gelijk gesteld na communievasten uit protest tegen racisme

Een kerkelijke rechtbank van de Episcopaalse Kerk in de Verenigde Staten heeft priester B. Cayce Ramey in het gelijkgesteld. Hij werd eerder door zijn bisdom in Virginia berispt omdat hij bewust geen heilige communie meer uitdeelde — uit protest tege

Baylor University
Nieuws

Christelijke universiteit ontvangt ruim vijf ton om LHBTI-acceptatie in kerken te bevorderen

De christelijke Baylor University in Texas ligt onder vuur nadat de school bekendmaakte een subsidie van bijna 650.000 dollar (circa 554.500 euro) heeft ontvangen van de progressieve Baugh Foundation. Het geld is bedoeld voor een onderzoek dat moet b

Archeoloog
Nieuws

Nieuwe vondsten versterken bewijs voor Bijbelse locatie van Kana

Een team van archeologen heeft nieuwe bewijzen gevonden die erop wijzen dat Jezus Zijn eerste wonder verrichtte in het dorp Khirbet Qana, en niet op de traditionele plek Kafr Kanna. Het gaat om de bekende gebeurtenis waarbij Jezus water in wijn veran