cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Synode CGK
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 april 2019 door Jeffrey Schipper

Synode CGK buigt zich dit najaar opnieuw over vrouw in ambt

Wel of geen vrouw in het ambt? Deze vraag is binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken weer actueel, nadat prof. dr. Herman Selderhuis onlangs de noodklok luidde. De generale synode van de CGK buigt zich dit najaar over deze kwestie, laten het Reformatorisch en Nederlands Dagblad weten.

De particuliere synode van het oosten, gevormd door kerken uit Midden- en Oost-Nederland, diende het verzoek in om het eerder genomen besluit in 1998 over de vrouwenkwestie opnieuw te toetsen "op houdbaarheid". De CGK spraken toen uit dat volgens de Bijbel "het gezaghebbend leidinggeven aan de gemeente aan de man en niet aan de vrouw toekomt."

De kwestie is momenteel uiterst actueel. Binnenkort stelt de Ankergemeente in Nieuwegein de ambten open voor vrouwen. Daarmee is de kans groot dat deze CGK/NGK-samenwerkingsgemeente dit voorjaar als eerste gemeente in de CGK vrouwelijke ambtsdragers krijgt. Maar van de samenwerkingsgemeenten wordt sinds de synode van 1998 echter verwacht dat zij zich houden aan de minst vérgaande kerkorde, benadrukte CGK-synodepreses P. D. J. Buijs deze week nogmaals. Dat is in deze kwestie die van de CGK.

De particuliere synode van het oosten onderstreept dat "het voortbestaan van onze kerken ter discussie staat" en juicht het niet toe wanneer samenwerkingsgemeenten de CGK zouden verlaten. Tegelijkertijd is het niet houden aan gemaakte afspraken volgens de particuliere synode "in strijd met de katholiciteit van de kerk.”

Beluister hier de recente CIP Podcast over de crisis binnen de CGK:

Foto: website CGK


CGK-crisis
- Classis Zwolle geeft noodsignaal af: hoe nu verder in CGK? Prof. dr. Selderhuis antwoordt
- Behoudende CGK-predikanten willen vuist op tafel: 'Verdere stap naar faillissement CGK is gezet'
- Moeten synodebesluiten in CGK wel of niet worden opgeschort?
- Twee CGK-gemeenten vermanend toegesproken vanwege vrouwelijke ambtsdragers
- Deputaatschap CGK bevestigt: CGK-gemeenten met vrouwelijke ambtsdragers mogen vermaand worden
Meer over CGK-crisis »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Het NT kent geen landelijke synode van een denominatie, maar legt de focus op de plaatselijke gemeenten; en leert dat aan de oudsten (een raad van episkopos, mannen als leidinggevenden) de taak van leidinggeven en toezicht over de plaatselijke “kudde” wordt opgedragen. De oudsten werden bijgestaan door diakonoi (dienaren of diakenen). Deze dienaren waren blijkbaar zowel mannen als vrouwen. Vandaag zullen we moeten bidden en smeken om een doorwerking van Zijn Geest die het mogelijk maakt als Lichaam te functioneren, naar het model van het NT.