Tot christendom bekeerde moslims in Nederland bedreigd

Nieuws18 maart 2019

Christelijke organisaties in Nederland trekken aan de bel over pestgedrag en bedreiging van christelijke vluchtelingen, vooral wanneer het om bekeerde moslims gaat. Drie van deze vluchtelingen waren bereid om hun verhaal te vertellen bij Crux.

Faraidoun Fouad vluchtte uit Koerdistan in Noord Irak. Toen hij veilig was aangekomen in Nederland kwam hij in contact met het christendom.

"Ik ben tot bekering gekomen in 1999," zegt hij. "In 2002 riep God me om mijn eigen mensen te gaan bereiken met het evangelie. Direct na mijn bekering ontving ik de eerste bedreigingen. Mensen waarvan ik dacht dat het mijn vrienden waren, werden mijn vijanden."

Het kwam tot een punt waarop hij het asielzoekerscentrum moest ontvluchten en bij een gezin uit de kerk onderdak kreeg. Ook al is het asielzoekerscentrum geen veilige plaats voor hem, hij komt er nog vaak terug om te evangeliseren.

"Zelfs de minder conservatieve moslims zeiden tegen mijn vrouw dat ze mij zouden vermoorden," vertelt Fouad.

Hij probeerde om met ze te praten. "Ik heb voor een vredelievende aanpak gekozen en sprak persoonlijk met ze. Sommigen reageerden niet, anderen waren bereid om naar me te luisteren, maar het is nooit meer hetzelfde geworden."

Fouad ontvluchtte Irak toen Saddam Hussein nog president was. Hij zegt dat hij Koerdistan nog steeds mist en dat hij er regelmatig terugkeert om mensen van het evangelie te vertellen. Fouad zegt dat veel Koerden in Nederland, en ook in Koerdistan, zich bekeren tot het christendom. "Ik wil ze allemaal aanmoedigen om met Jezus te wandelen."

Ook al is hij nu sinds 20 jaar christen en getrouwd met een Nederlandse vrouw, hij blijft bedreigd worden. Toch kan hij niet stoppen met evangeliseren.

"Ik ontvang elke dag bedreigingen. Wanneer ik iets op Facebook post, krijg ik vaak haatdragende reacties," vertel Fouad.

Soms bellen ze hem, soms sturen ze een bericht. Hij heeft heel vaak aangifte gedaan bij de politie van deze bedreigingen. Fouad is ervan overtuigd dat iedereen die openlijk bekent christen te zijn vroeg of laat te maken krijgt met bedreigingen. Toch blijft zijn huis openstaan voor iedereen.

"We zijn christenen, dit is het huis van God. Kom, eet en drink. Iedereen is welkom hier."

Esther Mulder was vroeger moslim. In 1992 vluchtte ze uit Somalië en kwam met haar familie naar Nederland. Op 14-jarige leeftijd besloten haar ouders om haar uit te huwelijken. Mulder vluchtte weg uit huis en leefde twee jaar lang op de straat, van de ene schuilplek naar de andere. Ze trouwde met een Nederlander en kwam in contact met de kerk via een vriend.

Ze herinnert zich de eerste keer dat ze naar de kerk kwam als de dag van gisteren: "Ik voelde mij gelijk welkom."

Tegelijkertijd voelde ze zich schuldig over het feit dat ze in een kerk zat.

"Ik keek constant om me heen en dacht: 'Wat als er een familielid binnenkomt of iemand uit Somalië?' Die eerste dag in de kerk begon ik mijn gesprek met God. Ik zei: "Als u God bent en als het waar is wat ze zeggen, wilt U het mij dan laten voelen in mijn hart? Dan zal ik u dienen en volgen.' Het duurde zes maanden en toen voelde ik het in mijn hart. De spreker vroeg ons naar voren en ik kwam naar voren, omdat ik het zeker wist. Mijn hart bonsde, maar ik voelde me zo blij."

Tegelijkertijd voelde ze een vrede die ze niet eerder meegemaakt had.

"Na mijn bekering begonnen de bedreigingen. Vooral op Facebook. Vaak komen ze van andere Somaliërs," zegt Mulder. "Ze schrijven mij in het Somalisch, zodat niemand begrijpt wat ze zeggen. We hebben een keer een foto geplaatst van een Somalische conferentie waar iedereen voor een kruis staat. De mensen vonden dat niet leuk en ik kreeg verschillende bedreigingen. Dat spijt mij zeer."

Tien jaar lang werkte ze voor de christelijke organistie Gave en heeft ze haar getuigenis gedeeld.

"Ik wil mijn verhaal vertellen omdat het een verhaal is waarin slechte dingen weer beter worden. Dat is het verhaal van mijn geloof," zegt Mulder.

Een paar jaar geleden kwam ze weer in contact met haar familie.

"Ik bad ervoor dat het zou gebeuren."

Maar het is nog steeds niet zoals het zou moeten zijn: "Als ik daar ben, verlaat mijn vader het huis," vertelt ze. "Het laatste dat hij tegen mij zei is dat ik zijn dochter niet meer ben."

Broeder Jassim komt oorspronkelijk uit Marokko. Hij wil zijn achternaam niet vermeld hebben. 

"Mijn familie leeft in Marokko en kan hierdoor in de problemen komen," zegt hij.

Hij vertelt over zijn geloof op zijn website en ook op YouTube. Hij deed dit ook op Facebook totdat hij geblokeerd werd. Dit kwam volgens hem omdat sommige mensen hem het zwijgen op wilden leggen.

Mensen roepen hem na op straat maar dat maakt hem niet uit. Hij zegt dat hij zich vrijer voelt na zijn bekering. 

"In 2015 werd ik christen. Ik werd gedoopt op 24 april 2016, op mijn verjaardag," zegt Jassim.

Jassim kwam naar Nederland omdat hij openlijk kritisch was over de islam.

"Mijn moeder leerde mij dat ik iedereen moest respecteren en voor iedereen aardig moest zijn. Dat was nogal een tegenstelling met wat de islam mij leerde. Ik moest joden en christenen haten. Mohammed was mijn grote voorbeeld, maar zijn leven was slecht. Hij doodde joden en trouwde met een meisje van zes. Hoe kan hij mijn voorbeeld zijn?"

Eenmaal in Nederland aangekomen ontving Jassim twee visioenen.

"Na de eerste besloot ik mij te distantiëren van de islam. Een paar maanden later ontving ik nog een visioen die me naar mijn zoektocht naar de waarheid leidde en naar God."

Hij vertelt dat het zijn spirituele gevecht beëindigde: "Eindelijk vond ik vrede in mijn hart, en nu ben ik echt gelukkig. Ik ben nu ook aan het bidden voor mijn familieleden die moslim zijn. Toen ik zelf moslim was, mocht ik niet bidden voor mijn christelijke partner of mijn ongelovige vriend."

Hij printte acht pagina's vol bedreigingen uit en bracht ze naar de politie. Toch blijft Jassim mensen van het evangelie vertellen. "De politie adviseerde mij om mijn foto van de website te halen. Ik raadpleegde de Heer hierover en hij vertelde mij de foto te houden, 'want jij behoort Mij toe.' Raar toch: Ik doe niets verkeerd, waarom zou ik mij moeten verstoppen? Ik leef in een vrij land."

Volgens Jassim wordt hij vooral bedreigt omdat hij een ex-moslim is. "Je wordt gezien als een ketter."

Ondanks alle bedreigingen is hij positief: "Mijn leven met Jezus gaat door."

Wat kunnen wij doen?

Alledrie de vluchtelingen zijn duidelijk in wat andere christenen voor hen en andere christenen die bedreigd worden kunnen doen: "Bidden."

"Maar het is ook goed als christenen zich er bewust van zijn dat het het niet makkelijk is voor ex-moslims," zegt Jassim.

"Als je de mogelijkheid hebt kun je mensen in je huis opnemen die gevaar lopen en bedreigd worden," voegt Mulder toe.

"We zijn één geworden in geest en ziel. Als een katholiek bedreigd wordt, word ik ook bedreigd en vice versa. Dat is waarom ik alle katholieken oproep met hart en ziel te gaan bidden voor christenen met onveilige levens," zegt Fouad.

Praatmee

Beluister onze podcast

#305 Patrick & Jeffrey over christelijke PVV-stemmers, winkelen op zondag en de genderkloof
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ds. M. Baan
Video

Ds. Baan verbaast zich over mensen die eerst een teken van God willen voordat ze geloven

"Veel mensen blijven God om een teken vragen. Zoeken ze dan geen onrechtvaardige dingen? Wat stellen wij mensen toch eigenlijk vreemde eisen aan de Heere", merkte ds. M. Baan onlangs op in een preek. De hervormde predikant verbaast zich over het gege

Randall
Nieuws

Ontslagen aalmoezenier spant rechtszaak aan na opmerkingen over 'LHBTI-ideologie'

Schoolaalmoezenier dr. Bernard Randall werd in 2019 door zijn werkgever op straat gezet. Dit omdat hij zijn leerlingen vertelde dat ze het niet eens hoeven te zijn met 'de LHBTI-ideologie'. Nu spant hij een rechtszaak tegen zijn voormalige werkgever

Kerstboom
Nieuws

‘Satanische’ kerstboom op kerstfestival wekt verontwaardiging: ‘Het is absurd’

Het stadje Aschwaubenon in de Amerikaanse staat Wisconsin vormt het decor van een slepende rel. In het stadje waar jaarlijks een kerstboomfestival plaatsvindt, is veel te doen om twee bomen die tentoongesteld worden. Dat meldt CBN News. Eén boom zou

Delafé
Levensverhaal

Vrouw die haar kind in satanische tempel liet dopen deelt haar getuigenis

De Amerikaanse Yamisbel Garcia heeft op YouTube-kanaal Delafé Testimonies afgelopen week haar bijzondere verhaal gedeeld. Ze groeide op in een rooms-katholiek gezin maar werd daar fysiek en verbaal mishandeld door haar vader. Tijdens een reis naar Pu

Esther Kaper
Nieuws

ChristenUnie-fractievoorzitter: 'Hoe kunnen volgers van Jezus volgers van Wilders zijn?'

Met gefronste wenkbrauwen las Esther Kaper, fractievoorzitter van de ChristenUnie in Wijdemeren, over christelijke PVV-stemmers. 'Realiseren deze christenen zich dat ze hun stem hebben gegeven aan iemand die lijnrecht tegenover de principes en waarde

Ron van der Spoel
Video

Bemoedigende boodschap Ron van der Spoel: "God wordt ons klagen nooit zat"

"Mensen worden het weleens zat als iemand steeds klaagt en zegt: ‘Ik heb zo’n pijn’ of ‘Ik vind het zo moeilijk’ of ‘Ik weet niet meer hoe ik verder moet.’ Maar God niet: 'Leg uw last op de Heer, Hij zal u altijd steunen'", deze bemoedigende woorden

Ds. Jan Reijm
Interview

Ds. Jan Reijm ontdekt stukjes goud in het evangelie: "We mogen elkaars voeten wassen"

De werkkamer van dominee Jan Reijm (43) in wijkgebouw De Veste is licht en ruim. Er staat een sportfiets, aan een van de boekenkasten hangt een toga. Zijn bureau staat voor het raam dat uitzicht biedt op de hoger gelegen Hillegondakerk, de oudste ker

Dietrich Bonhoeffer
Nieuws

Film over predikant Bonhoeffer in de maak: "Hebben zijn verhaal nu meer dan ooit nodig"

Het bedrijf achter de bekende christelijke serie The Chosen heeft een nieuwe film aangekondigd. Ditmaal is het leven van de Duitse predikant Dietrich Bonhoeffer het onderwerp: een van de meest prominente theologen en verzetsmensen van de twintigste e

Meerartikelen

vrijheid
Verdieping

De waarheid maakt vrij

In een ver verleden zag ik elke morgen rond een uur of zeven mijn overbuur in de deuropening staan met een sigaret in zijn hand. Doorgaans was dat ook het moment waarop begin gemaakt werd met een nieuw pak rookstokken. Het openen ervan begon met een

marten visser
Nieuws

Dr. Marten Visser droeg wekenlang een keppeltje: 'Het is één keer van mijn hoofd geslagen'

Uit solidariteit met Israël en de Joodse gemeenschap besloot dr. Marten Visser, predikant binnen de PKN en directeur van zendingsorganisatie GlobalRize, de afgelopen weken een keppeltje te dragen. Nu deelt Visser hierover zijn ervaring op het sociale

somberheid onder jongeren
Nieuws

Youth for Christ vraagt aandacht voor somberheid onder jongeren

‘Fijne feestdagen!’ Binnenkort wensen we het elkaar weer toe. Dat de feestdagen voor veel jongeren heel donker, alleen en somber kunnen zijn, staan we liever niet bij stil. Youth for Christ luidt de noodklok en vertelt het verhaal van Anne (17) uit E

Mirjam van der Vegt
Video

Mirjam van der Vegt ging door een huwelijkscrisis: "Er is liefde na de pijngrens"

Schrijver en stiltecoach Mirjam van der Vegt vertelt in onderstaand videofragment over het moeilijkste moment uit haar leven. Ze leerde ervan dat haar liefhebben maar beperkt is en dat het een 'levenslange opdracht' is. Ze denkt daarnaast dat nieuwsg

Cuba
Nieuws

Cubaanse kerkleiders roepen op tot respecteren godsdienstvrijheid

Meer dan vijftig kerkleiders in Cuba hebben de regering in Havana opgeroepen de vrijheid van godsdienst in hun land te respecteren en te beschermen. In de verklaring van de interkerkelijke Alliantie van Christenen in Cuba (ACC) doen de kerkleiders dr

David van der Meulen
Interview

Ds. David van der Meulen hoopt dat meer christenen hun 'Voorhof-roeping' gaan vervullen

"Ik zie dat ouderen er als geen ander voor jongeren kunnen zijn, dat is denk ik één van de grootste schatten die we als kerk vandaag de dag te bieden hebben." Dominee David van der Meulen probeert in onze hoofdstad mensen te bereiken met het evangeli

Jaap Bönker
Boekfragment

Gods plan met Ismaël: misbruik de Bijbel niet om vijandschap op te wekken

“Ik krijg een jongen,” droomt Hagar weg, “en hij gaat Ishmaël heten.” Ze wrijft eens over haar buik en fantaseert over hem als hij later groot is. Dan gaat de Engel verder met Zijn boodschap: ‘Hij zal een wilde ezel van een mens zijn; zijn hand zal t

Elly en Rikkert
Nieuws

Elly en Rikkert presenteren nieuwe boeken tijdens voorstelling

Elly & Rikkert Zuiderveld zijn na ruim 50 jaar optreden, gestopt met het geven van concerten, maar nog volop actief op andere manieren. Eind november verschijnen Elly’s boek Engelen zijn overal en Rikkerts boek Elke dag vers. Een ideale gelegenheid v

Rhoda Jatau
Nieuws

Mogelijk doodstraf voor Nigeriaanse moeder van vijf kinderen na veroordelen islamitische lynchpartij

Rhoda Jatau, de Nigeriaanse vrouw die al anderhalf jaar vastzit op verdenking van godslastering, zal worden aangeklaagd. Maandag oordeelde de rechtbank dat ze de aanklacht tegen haar niet laten vallen. De moeder van vijf kinderen kan daardoor de dood

Wilkin van de Kamp
Nieuws

Waarom het volgens Wilkin van de Kamp belangrijk is om een rustdag te houden

"Een derde deel van de dag besteed je aan slapen, aan rust en herstel. Als God zulke ritmen in de schepping heeft gelegd en in je menselijk gestel, dan zul je er wel bij varen als je die ritmen volgt. Daarom zegt God in de Tien Geboden dat je een dag

Ds. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen: "God adopteert mensen die er door de zonde niet uitzien"

"God adopteert mensen die er niet uitzien, afzichtelijk zijn vanwege de zonde, tot Zijn kinderen", merkte ds. M. Klaassen onlangs in een preek op. De hersteld hervormde predikant gebruikte om zijn woorden kracht bij te zetten een waargebeurd verhaal

Dr. Aaron
Nieuws

Theoloog klaagt voormalig werkgever aan na ontslag vanwege bericht over homoseksualiteit

Een Engelse theoloog werd eerder dit jaar ontslagen omdat hij in februari van dit jaar het volgende bericht de wereld in stuurde: 'Homoseksualiteit dringt de kerk binnen'. Hij klaagt nu zijn oude werkgever aan. Het Cliff College in Derbyshire ontsloe