Tot christendom bekeerde moslims in Nederland bedreigd

Nieuws 18 maart 2019

Christelijke organisaties in Nederland trekken aan de bel over pestgedrag en bedreiging van christelijke vluchtelingen, vooral wanneer het om bekeerde moslims gaat. Drie van deze vluchtelingen waren bereid om hun verhaal te vertellen bij Crux.

Faraidoun Fouad vluchtte uit Koerdistan in Noord Irak. Toen hij veilig was aangekomen in Nederland kwam hij in contact met het christendom.

"Ik ben tot bekering gekomen in 1999," zegt hij. "In 2002 riep God me om mijn eigen mensen te gaan bereiken met het evangelie. Direct na mijn bekering ontving ik de eerste bedreigingen. Mensen waarvan ik dacht dat het mijn vrienden waren, werden mijn vijanden."

Het kwam tot een punt waarop hij het asielzoekerscentrum moest ontvluchten en bij een gezin uit de kerk onderdak kreeg. Ook al is het asielzoekerscentrum geen veilige plaats voor hem, hij komt er nog vaak terug om te evangeliseren.

"Zelfs de minder conservatieve moslims zeiden tegen mijn vrouw dat ze mij zouden vermoorden," vertelt Fouad.

Hij probeerde om met ze te praten. "Ik heb voor een vredelievende aanpak gekozen en sprak persoonlijk met ze. Sommigen reageerden niet, anderen waren bereid om naar me te luisteren, maar het is nooit meer hetzelfde geworden."

Fouad ontvluchtte Irak toen Saddam Hussein nog president was. Hij zegt dat hij Koerdistan nog steeds mist en dat hij er regelmatig terugkeert om mensen van het evangelie te vertellen. Fouad zegt dat veel Koerden in Nederland, en ook in Koerdistan, zich bekeren tot het christendom. "Ik wil ze allemaal aanmoedigen om met Jezus te wandelen."

Ook al is hij nu sinds 20 jaar christen en getrouwd met een Nederlandse vrouw, hij blijft bedreigd worden. Toch kan hij niet stoppen met evangeliseren.

"Ik ontvang elke dag bedreigingen. Wanneer ik iets op Facebook post, krijg ik vaak haatdragende reacties," vertel Fouad.

Soms bellen ze hem, soms sturen ze een bericht. Hij heeft heel vaak aangifte gedaan bij de politie van deze bedreigingen. Fouad is ervan overtuigd dat iedereen die openlijk bekent christen te zijn vroeg of laat te maken krijgt met bedreigingen. Toch blijft zijn huis openstaan voor iedereen.

"We zijn christenen, dit is het huis van God. Kom, eet en drink. Iedereen is welkom hier."

Esther Mulder was vroeger moslim. In 1992 vluchtte ze uit Somalië en kwam met haar familie naar Nederland. Op 14-jarige leeftijd besloten haar ouders om haar uit te huwelijken. Mulder vluchtte weg uit huis en leefde twee jaar lang op de straat, van de ene schuilplek naar de andere. Ze trouwde met een Nederlander en kwam in contact met de kerk via een vriend.

Ze herinnert zich de eerste keer dat ze naar de kerk kwam als de dag van gisteren: "Ik voelde mij gelijk welkom."

Tegelijkertijd voelde ze zich schuldig over het feit dat ze in een kerk zat.

"Ik keek constant om me heen en dacht: 'Wat als er een familielid binnenkomt of iemand uit Somalië?' Die eerste dag in de kerk begon ik mijn gesprek met God. Ik zei: "Als u God bent en als het waar is wat ze zeggen, wilt U het mij dan laten voelen in mijn hart? Dan zal ik u dienen en volgen.' Het duurde zes maanden en toen voelde ik het in mijn hart. De spreker vroeg ons naar voren en ik kwam naar voren, omdat ik het zeker wist. Mijn hart bonsde, maar ik voelde me zo blij."

Tegelijkertijd voelde ze een vrede die ze niet eerder meegemaakt had.

"Na mijn bekering begonnen de bedreigingen. Vooral op Facebook. Vaak komen ze van andere Somaliërs," zegt Mulder. "Ze schrijven mij in het Somalisch, zodat niemand begrijpt wat ze zeggen. We hebben een keer een foto geplaatst van een Somalische conferentie waar iedereen voor een kruis staat. De mensen vonden dat niet leuk en ik kreeg verschillende bedreigingen. Dat spijt mij zeer."

Tien jaar lang werkte ze voor de christelijke organistie Gave en heeft ze haar getuigenis gedeeld.

"Ik wil mijn verhaal vertellen omdat het een verhaal is waarin slechte dingen weer beter worden. Dat is het verhaal van mijn geloof," zegt Mulder.

Een paar jaar geleden kwam ze weer in contact met haar familie.

"Ik bad ervoor dat het zou gebeuren."

Maar het is nog steeds niet zoals het zou moeten zijn: "Als ik daar ben, verlaat mijn vader het huis," vertelt ze. "Het laatste dat hij tegen mij zei is dat ik zijn dochter niet meer ben."

Broeder Jassim komt oorspronkelijk uit Marokko. Hij wil zijn achternaam niet vermeld hebben. 

"Mijn familie leeft in Marokko en kan hierdoor in de problemen komen," zegt hij.

Hij vertelt over zijn geloof op zijn website en ook op YouTube. Hij deed dit ook op Facebook totdat hij geblokeerd werd. Dit kwam volgens hem omdat sommige mensen hem het zwijgen op wilden leggen.

Mensen roepen hem na op straat maar dat maakt hem niet uit. Hij zegt dat hij zich vrijer voelt na zijn bekering. 

"In 2015 werd ik christen. Ik werd gedoopt op 24 april 2016, op mijn verjaardag," zegt Jassim.

Jassim kwam naar Nederland omdat hij openlijk kritisch was over de islam.

"Mijn moeder leerde mij dat ik iedereen moest respecteren en voor iedereen aardig moest zijn. Dat was nogal een tegenstelling met wat de islam mij leerde. Ik moest joden en christenen haten. Mohammed was mijn grote voorbeeld, maar zijn leven was slecht. Hij doodde joden en trouwde met een meisje van zes. Hoe kan hij mijn voorbeeld zijn?"

Eenmaal in Nederland aangekomen ontving Jassim twee visioenen.

"Na de eerste besloot ik mij te distantiëren van de islam. Een paar maanden later ontving ik nog een visioen die me naar mijn zoektocht naar de waarheid leidde en naar God."

Hij vertelt dat het zijn spirituele gevecht beëindigde: "Eindelijk vond ik vrede in mijn hart, en nu ben ik echt gelukkig. Ik ben nu ook aan het bidden voor mijn familieleden die moslim zijn. Toen ik zelf moslim was, mocht ik niet bidden voor mijn christelijke partner of mijn ongelovige vriend."

Hij printte acht pagina's vol bedreigingen uit en bracht ze naar de politie. Toch blijft Jassim mensen van het evangelie vertellen. "De politie adviseerde mij om mijn foto van de website te halen. Ik raadpleegde de Heer hierover en hij vertelde mij de foto te houden, 'want jij behoort Mij toe.' Raar toch: Ik doe niets verkeerd, waarom zou ik mij moeten verstoppen? Ik leef in een vrij land."

Volgens Jassim wordt hij vooral bedreigt omdat hij een ex-moslim is. "Je wordt gezien als een ketter."

Ondanks alle bedreigingen is hij positief: "Mijn leven met Jezus gaat door."

Wat kunnen wij doen?

Alledrie de vluchtelingen zijn duidelijk in wat andere christenen voor hen en andere christenen die bedreigd worden kunnen doen: "Bidden."

"Maar het is ook goed als christenen zich er bewust van zijn dat het het niet makkelijk is voor ex-moslims," zegt Jassim.

"Als je de mogelijkheid hebt kun je mensen in je huis opnemen die gevaar lopen en bedreigd worden," voegt Mulder toe.

"We zijn één geworden in geest en ziel. Als een katholiek bedreigd wordt, word ik ook bedreigd en vice versa. Dat is waarom ik alle katholieken oproep met hart en ziel te gaan bidden voor christenen met onveilige levens," zegt Fouad.

Praatmee

Beluister onze podcast

#361 Jeffrey & Andries Knevel over SGP-vrouwen, de nieuwe paus en het Joodse volk
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Vladimir zit op school
Levensverhaal

Vlad (10) heeft autisme: "Welke kansen heeft mijn kind?"

Kinderen met een beperking krijgen in Moldavië geen kans om zich te ontwikkelen. Sterker nog: ze worden weggestopt. Geïsoleerd. Ook de 10-jarige Vlad bleef lange tijd bij zijn alleenstaande moeder. Hij heeft een zware vorm van autisme. “Er was geen e

Jeremy Clarkson
Nieuws

Engelse tv-presentator stelt dat westers christendom in gevaar is door lage geboortecijfers

Voormalig Top Gear-presentator Jeremy Clarkson heeft in zijn column in The Sun zijn zorgen uitgesproken over de toekomst van het christendom. Dat meldt Christian Today. Volgens de Brit dreigt het geloof in het Westen langzaam te verdwijnen door een s

Ds. C. P. de Boer
Video

CGK-predikant vraagt kerkgangers hoe ze hun vrije tijd besteden: "Leest u nog wel eens?"

"Hoe besteedt u uw vrije tijd? Leest u nog wel eens een goed, christelijk boek?", die vragen stelde ds. C. P. den Boer onlangs in een preek. De christelijk gereformeerde predikant wijst op het feit dat een hoop mensen tegenwoordig stellen dat ze nauw

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp stelt dat kerken soms te druk zijn met geschreven en ongeschreven regels

"Wat kunnen we toch druk zijn met met de geschreven en ongeschreven kerkregels die de kudde bij elkaar moeten houden en die haar dienen te beschermen, terwijl het enige wat we echt nodig hebben een bron van levend water is", stelt spreker Wilkin van

Jan de Wit
Video

Terugkijken: Jan de Wit beantwoordt Refoweb-vragen

Jan de Wit, voormalig docent Engels en godsdienst, is tegenwoordig voltijds theologiestudent aan het Hersteld Hervormd Seminarie en pastoraal medewerker in diverse hersteld hervormde gemeenten. Op Refoweb beantwoordt hij regelmatig geloofsvragen van

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 68

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

Chris Develing
Nieuws

Boodschap voor pro-Palestina demonstranten: wees consequent

Activist Frank van der Linde verwoordde deze week op X wat veel van zijn medestanders ook vinden: je mag demonstreren op de plek van de Nationale Dodenherdenking en daarbij schreeuwen. De arrestatie van een paar activisten die precies dat deden, vind

Ursela von der Leyen
Nieuws

Europese Commissie zegt benoeming speciaal EU-gezant geloofsvrijheid toe

Ursula von der Leyen heeft toegezegd een nieuwe speciaal EU-gezant voor geloofsvrijheid te benoemen. Deze toezegging deed ze maandag in een brief aan de co-voorzitters van de intergroep geloofsvrijheid: de Slowaakse Miriam Lexmann (EVP) en Bert-Jan R

Meerartikelen

Gebedsnacht
Positief nieuws

2.000 Britse jongeren komen tijdens gebedsnacht in kerk bijeen om God te zoeken

In het Verenigd Koninkrijk (VK) lijkt iets bijzonders gaande. Steeds meer jonge mensen keren terug naar de kerk, op zoek naar genezing, vrijheid en ontmoeting met God. Afgelopen weekend kwamen ruim 2.000 jongeren samen in Londen voor een nacht van ge

Mozambique
Nieuws

Christenen in Mozambique lijden onder islamitisch geweld

Christenen in Mozambique lijden zwaar onder terroristische aanvallen van islamitische milities. Dat schrijft Kerk in Nood dat in het land actief is en probeert de lokale bevolking de helpen. De afgelopen dagen zijn er meerdere aanvallen geweest. Het

Pausmobiel
Nieuws

Pausmobiel wordt omgebouwd tot mobiele kliniek voor kinderen in Gaza

Een bijzondere wens van de vorige maand overleden paus Franciscus krijgt binnenkort vorm: zijn voormalige pausmobiel wordt omgebouwd tot mobiele kliniek voor zieke en gewonde kinderen in Gaza. Mobiele kliniek moet half mei operationeel zijnDe transfo

Frank Damazio
Nieuws

Voormalig megakerkleider en auteur Frank Damazio (75) overleden

Frank Damazio, jarenlang voorganger van de City Bible Church (nu Mannahouse Church) in Portland, Oregon, is op 75-jarige leeftijd overleden. Dat maakte de kerkelijke gemeente maandagavond bekend op Facebook. 'Met een verslagen hart maken we het overl

Andries Knevel
Podcast

Waar moet de nieuwe paus aan voldoen? Andries Knevel antwoordt

Deze week vindt in Rome het conclaaf plaats. Verschillende kardinalen van de Rooms-Katholieke Kerk komen deze week samen om een nieuwe paus te kiezen. Waar moet een nieuwe paus aan voldoen? Op deze vraag geeft theoloog en journalist Andries Knevel an

Nigeria
Nieuws

Zes christenen vermoord in Nigeria: ‘We vrezen voor een nieuw bloedbad’

In Nigeria zijn afgelopen weekend opnieuw christenen het slachtoffer geworden van gewelddadige aanvallen. Islamitische Fulani-herders vielen op zaterdag 3 en zondag 4 mei twee christelijke dorpen aan in de deelstaat Plateau. Daarbij werden zes christ

Nirky en Jan
Interview

Zondag is Nirky Postema te gast in Hour of Power

Zondag is het Moederdag. In Hour of Power is Nirky Postema te gast. Ze wist dat ze geen kinderen kon krijgen. Dat ze zwanger werd, ervaart ze als een gebedsverhoring. Na 24 weken verliest ze echter haar kindje. Vervolgens gebeurt er iets wat nauwelij

Week van het Gezin
Persbericht

Week van het Gezin over verslavende werking van de smartphone

Met het thema ‘Scherm uit, gezin aan’ brengt de Week van het Gezin (11 t/m 17 mei 2025) een actueel onderwerp onder de aandacht. Uit onderzoek en enquêtes blijkt steeds duidelijker dat overmatig schermgebruik door kinderen en jongeren nadelige effect

Maarten van Rossem
Nieuws

Nieuw seizoen ‘Adieu God?’ met Maarten van Rossem, Angela Groothuizen en Rob Jetten

Vanaf zaterdag 10 mei krijgt het bekende interviewprogramma Adieu God? een prominenter uitzendtijdstip. Op de zaterdagavond om 20.05 uur gaat Tijs van den Brink wekelijks in gesprek met een bekende gast over geloof, ongeloof en alles er tussenin. In

Proponent J. P. Bredenhoff
Video

Prop. J. P. Bredenhoff wijst op listige werkwijze satan om christenen van het avondmaal te houden

"Die tegenstander wijst op de omstandigheden en zegt: 'Het wordt helemaal niks.' Maar u moet niet op de omstandigheden letten, maar op de Heere", aldus proponent J. P. Bredenhoff. In een recente preek vertelde de hervormde proponent op welke listige

Trump en Jan
Column

Trump als verlosser of antichrist: voor veel Amerikaanse christenen is er geen andere keuze

Is Donald J. Trump de antichrist of de verlosser? Het lijkt soms alsof er geen andere keuze meer is. De verdeeldheid onder Amerikaanse christenen is zelfs zo groot dat in sommige kerken niet meer gebeden wordt voor de president. Jan van den Bosch spr

Bert Noteboom
Interview

Bert Noteboom over zijn missie in Groningen: "We zijn een pluktuin van Gods liefde"

“Voor de Heere Jezus timmeren we niet zomaar een zaaltje.” Dat kreeg Bert Noteboom te horen toen hij kort na zijn verhuizing naar Groningen tegen iemand vertelde wat zijn plannen waren. Waar hun roeping begon met een vochtige boerderij, ziekte en ver