Wat iedere christen zou moeten weten over reanimatie: afstand houden of handelen?

Dagelijks leven 19 maart 2019
reanimatie

“Bij veel christenen roept het nadenken over reanimatie de vraag op welke rol je als mens hebt op de grens van leven en dood. Moet je afstand houden, of juist handelen?,” merkt Rineke Heij, beleidsadviseur Advies & Toerusting bij de NPV, op. Volgens de NPV is het belangrijk om tijdig na te denken over de vraag of u zich wel of niet laat reanimeren.

Wat is als christen belangrijk om te weten over reanimatie om tot een helder reanimatiebesluit te komen?
“Wil je een goed besluit nemen over reanimatie, dan is het allereerst belangrijk om te weten wat reanimatie inhoudt: als iemand een hartstilstand krijgt, komt er geen zuurstof meer in de hersenen, wat levensbedreigend is. Met hartmassage en beademing probeert een hulpverlener de hartslag en de ademhaling weer op gang te brengen. Als er na een hartstilstand niet gereanimeerd wordt, overlijdt iemand meestal binnen tien minuten. Met reanimatie is er een kans om een hartstilstand te overleven. De kans van slagen hangt af van een aantal factoren: De snelheid van hulp, de deskundigheid van hulp, de leeftijd en de gezondheid van de persoon.

Bij elke medische beslissing worden door een deskundige de kans van slagen en de risico’s afgewogen. Zo ook bij een beslissing om wel of niet te reanimeren. Om te bepalen of er met reanimatie sprake is van goede zorg voor het leven – dat is immers de opdracht die we als christenen hebben – kun je de volgende medisch-ethische vragen stellen:

"Het gaat dan dus niet om de vraag of iemands leven nog zinvol is. Dat oordeel is niet aan ons. Het gaat er alleen om of medisch handelen nog zin heeft."

Is er sprake van medisch zinvol handelen?
Een behandeling is medisch zinvol als ze een reële kans van slagen heeft. Als die kans er niet is, moet de behandeling niet worden ingezet. Het gaat dan dus niet om de vraag of iemands leven nog zinvol is. Dat oordeel is niet aan ons. Het gaat er alleen om of medisch handelen nog zin heeft.

Is er sprake van ‘proportioneel’ handelen?
Bij deze vraag gaat het erom of het redden van het leven in verhouding staat tot de mogelijke complicaties. Wegen de plussen op tegen de minnen? Met andere woorden: welke belasting en welke risico’s brengt de reanimatie met zich mee ten opzichte van de verwachte verbetering?

Ook is het goed om te bedenken dat een beslissing over reanimatie principieel gezien geen ander besluit is dan een beslissing om al of niet te opereren in een bepaalde situatie. Wanneer iemand kanker heeft met uitzaaiingen en er doet zich een probleem voor wat operatief kan worden verholpen, wordt ook de vraag gesteld of de operatie kans van slagen heeft en of de operatie proportioneel is. In bepaalde situaties kan het verantwoord zijn om niet te opereren. Zo’n beslissing wordt op basis van argumenten genomen. Hetzelfde geldt voor een beslissing over reanimatie.”

Onder christenen worden verschillende keuzes gemaakt over reanimatie. Wat is een belangrijk argument om te kiezen voor reanimatie?
“Bij veel christenen roept het nadenken over reanimatie de vraag op welke rol je als mens hebt op de grens van leven en dood. Moet je afstand houden, of juist handelen? Als christen geloof je dat het leven door de Schepper aan je gegeven is. Het is een kostbaar geschenk dat je in dankbaarheid ontvangt. Niet voor niets delen de meeste christenen de gedachte dat je een patiënt wel mag behandelen, maar het leven niet actief mag beëindigen (euthanasie). Het is aan God om het leven te geven en het leven te nemen. Vanuit dat perspectief zijn er mensen die vinden dat je op Gods plaats gaat staan als je niet reanimeert, niet behandelt als het ware. Dan versnel je immers het einde van je leven? Denkend vanuit het perspectief van bijvoorbeeld een gezonde veertiger die een hartstilstand krijgt, is de keuze om te reanimeren bijna altijd een vanzelfsprekende. Het is een vorm van goed medisch handelen.

"Bij veel christenen roept het nadenken over reanimatie de vraag op welke rol je als mens hebt op de grens van leven en dood. Moet je afstand houden, of juist handelen?"

Tegelijkertijd ervaar je als christen ook de verantwoordelijkheid om, in afhankelijkheid van Hem, zorgvuldig om te gaan met het leven. Daarom maken christenen zich hard voor de bescherming van kwetsbaar leven. Vanuit de gedachte over Gods voorzienigheid zijn er ook christenen die juist bang zijn dat je door reanimeren ingrijpt in het levenseinde dat door God bepaald is.

Het laat zien dat je de rol van God en die van de mens niet tegen elkaar kunt uitspelen. We dragen verantwoordelijkheid voor het leven in de wetenschap dat het in Gods handen ligt.”

Zijn er ook situaties denkbaar waarin het beter is om niet meer te reanimeren?
“Een besluit om niet meer te reanimeren is niet zomaar een besluit. Het is een persoonlijke, maar ook medische keuze. Een keuze waarbij een zorgvuldig gesprek over de persoonlijke en medische aspecten van belang is. Recent sprak ik mevrouw van Ede. Zij is 79 jaar en woont in seniorenwoning. Haar gezondheid gaat achteruit – matig mobiel, hartfalen, longproblemen, meerdere TIA’s gehad – en ze krijgt twee keer per dag thuiszorg. De verpleegkundige van de thuiszorg had haar gevraagd of ze nagedacht had over de vraag of ze bij een hartstilstand nog gereanimeerd wilde worden. Om tot een goede keuze te komen, belt ze de NPV-Advieslijn.

Als ik met haar doorpraat over de vragen: ‘Is er sprake van medisch zinvol handelen? en ‘Is er sprake van ‘proportioneel’ handelen?’, reageert zij: ‘Als ik dit zo hoor, is het in mijn situatie niet meer vanzelfsprekend om te gaan reanimeren. Mijn hart is al slecht, mijn longen doen het niet goed meer, mijn hoofd heeft al een en ander meegemaakt… Ik vraag me af of mijn lichaam een reanimatie nog wel aankan’.

Een reanimatie heeft bij mevrouw van Ede inderdaad vrijwel zeker geen kans van slagen. Het kan het sterven wel ernstig bemoeilijken. Op deze grens van leven en dood is het gepast om afstand te houden. Er moet ook ruimte zijn om te mogen sterven.
Het is belangrijk om in een gesprek met de arts de verschillende kanten van reanimatie te bespreken in de eigen individuele unieke situatie. Dat biedt enerzijds ruimte om je persoonlijke (geloofs)visie te geven en anderzijds kan de arts aangeven wat medisch gezien wel en niet mogelijk is. Zo kom je samen met je arts tot een weloverwogen besluit.

In hoeverre en waarom is het voor bijvoorbeeld kerkenraden en organisatoren van christelijke conferenties cruciaal om na te denken over reanimatie?
“De verantwoordelijkheid voor een niet-reanimeren besluit ligt altijd bij de betrokkene zelf en niet bij een organisatie, kerkenraad of BHV-er. De enige verantwoordelijkheid die je hebt als organisatie of kerk, is dat je zorgt dat de BHV op goede wijze geregeld is.”

Meer weten?
De NPV helpt u graag bij vragen over reanimatie. Lees de recent herziene brochure ‘Reanimatie, wat is de juiste keuze?’

Praatmee

Beluister onze podcast

#368 Patrick & Jeffrey over de SGP, strafbaarstelling illegaliteit en pro-Palestijnse PKN-dominees
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Ds. J. Oosterhuis
Nieuws

Nieuwe dominee voor NGK Kampen: Ds. J. Oosterhuis

De Nederlandse gereformeerde kerk (NGK) te Kampen mag zich verheugen op de komst van een nieuwe dominee. Ds. J. Oosterhuis uit Hasselt heeft het op hem uitgebrachte beroep aangenomen. In de Nieuwe Kerk wordt hij de collega van ds. J. A. C. Weij.  Ds.

Kerk Nieuw-Zeeland
Nieuws

Nieuw-Zeelandse christen ziet zijn land steeds seculierder worden: "Alleen God kan het tij keren"

De afname van het christelijk geloof in Nieuw-Zeeland baart veel Nieuw-Zeelandse christenen zorgen. Volgens dr. Stuart Lange is er slechts één antwoord daarop: geestelijke vernieuwing door Gods Geest. “Alleen een ingrijpen van God kan het tij keren”,

Ds. R. van Kooten
Video

HHK-predikant deelt schrijnend verhaal over diaken die zijn eigen zus verkrachtte

Tijdens een recente preek vertelde HHK-emerituspredikant ds. R. van Kooten een schrijnend verhaal. Een man werd verkozen tot diaken, maar kort daarna stapte zijn zus naar de kerkenraad met de onthulling dat hij haar had verkracht. Toen zij stelde dat

Farshid Seyed Mehdi
Podcast

Farshid Seyed Mehdi: “Groot deel Iraniërs wil geen moslim meer zijn”

Terwijl Iran bekendstaat om religieuze onderdrukking en streng islamitisch gezag, klinkt achter gesloten deuren een ander geluid. Volgens de Iraans-Nederlandse christen Farshid Seyed Mehdi vindt er momenteel een ongekende opwekking plaats in het land

prof. dr. W.J. op ’t Hof
Nieuws

Juridische procedure na ontslag voorganger vrije hervormde gemeente Driedorp

In de vrije hervormde gemeente van Driedorp is een conflict over het plotselinge ontslag van prof. dr. W.J. op ’t Hof (foto) geëscaleerd tot een juridische procedure. Aankomende vrijdag moeten het bestuur en de kerkenraad van de gemeente zich verantw

Jody Maneschijn
Video

Jody Maneschijn vertelt waarom christenjongeren voor een DTS kiezen

Elk jaar volgen honderden jongeren wereldwijd een DTS, Discipleship Trainingsschool bij Youth With A Mission oftewel Jeugd Met Een Opdracht. Deelnemers zetten een periode apart voor God om te groeien in geloof. Jody Maneschijn vertelt hierover in het

IZB-Podwalks
Persbericht

IZB-Podwalks: met andere ogen kijken naar een alledaagse plek

Deze maand lanceert de IZB – de vereniging voor zending in Nederland - iets nieuws: IZB-Podwalks. Dit zijn wandelingen door dorpen, wijken of steden, waarbij je op verschillende locaties audiofragmenten beluistert over de plaatselijke geschiedenis, e

Damascus
Verdieping

Christenen in Syrië voelen zich steeds onveiliger (maar er is niet alleen slecht nieuws)

Een gruwelijke zelfmoordaanslag tijdens een kerkdienst, christenen die bedreigd worden en openlijke oproepen tot jihad en het doden van christenen. De positie van gelovigen in Syrië komt steeds meer onder druk te staan. Wat weten we over hun situatie

Meerartikelen

Jacques Brunt
Video

Jacques Brunt: "Pro-Palestijnse PKN-dominees zijn verblind"

Spreker en Bijbelleraar Jacques Brunt spreekt zich in krachtige bewoordingen uit tegen protesterende pro-Palestijnse PKN-predikanten. Volgens Brunt is er sprake van een verontrustende verschuiving in publieke opinie, waarin Israël eenzijdig wordt aan

Hanna Wapenaar
Interview

Hanna Wapenaar maakt nieuwe start op Ameland: "God voelt hier dichterbij dan in de stad"

Hanna Wapenaar werkte zeven jaar als straatpastor in Amsterdam, totdat ze begin dit jaar de drukte van de stad verruilde voor de rust en ruimte van Ameland. Een hele verandering. Ze is nu predikant op het Waddeneiland. "Het is hier zo weids en mooi.

John MacArthur
Nieuws

Predikant en Bijbelleraar John MacArthur op 86-jarige leeftijd overleden

De bekende Amerikaanse predikant en Bijbelleraar John MacArthur is gisteren op 86-jarige leeftijd overleden. Zijn kerk, Grace Community Church in Los Angeles, maakte zijn overlijden bekend. Een week geleden werd MacArthur vanwege een longontsteking o

Ds. P. den Ouden
Video

HHK-predikant trekt vergelijking met Donald Trump: "Ook wij willen groot zijn"

"Trump zegt: 'Make America great again', maar ten diepste wil hij vooral zichzelf groot maken. We zijn wat dat betreft allemaal een beetje Donald Trump. We willen allemaal groot worden", aldus ds. P. den Ouden. In een recente preek waarschuwde de HHK

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp legt uit wat het betekent om te leven met de Heilige Geest

Wat betekent het om te leven met de Heilige Geest – niet alleen in ons, maar ook op ons? In een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God' werpt spreker Wilkin van de Kamp een inspirerend licht op dit onderscheid. In deze video maakt hij d

Henk-Willem Laan
Interview

Henk-Willem Laan ontving een gehandicapte zoon: "God is te vertrouwen"

"Bel 112", zei de verloskundige tegen Henk-Willem Laan toen zijn zoon Joas net geboren was. Terwijl zij Joas reanimeerde belde Henk-Willem de ambulance. De directeur van stichting Het Gehandicapte Kind vertelde afgelopen zondag bij Hour of Power over

katholieke priester
Nieuws

Amerikaanse bisdommen springen in de bres voor ongedocumenteerde migranten

Twee katholieke bisdommen in de Verenigde Staten hebben ongedocumenteerde migranten vrijstelling gegeven van hun zondagse kerkplicht, uit angst voor immigratierazzia's. De maatregel komt te midden van een toegenomen immigratiehandhaving onder het bel

Kandidaat H. J. Ymker
Nieuws

CGK Soest verwelkomt nieuwe dominee: kandidaat H. J. Ymker

De CGK te Soest beschikt binnenkort weer over een eigen predikant. Kandidaat H. J. Ymker uit Meppen heeft het op hem uitgebrachte beroep aangenomen. In Soest volgt Ymker ds. J. L. de Jong op die in 2023 vertrok. De kandidaat gaat in het Utrechtse dor

Soedan
Nieuws

Drie Soedanese kerken gebombardeerd: 5 doden

In het noorden van Soedan zijn begin juni drie kerken getroffen door luchtaanvallen van de Rapid Support Forces (RSF). De bombardementen, tussen 9 en 11 juni in El Fasher, kostten minstens vijf mensen het leven, onder wie priester Luka Jumu. Tientall

Upgrade Festival 2025
Persbericht

Upgrade Festival keert terug: Groeien, aanbidden en verbinden in Kapelle

Op 5, 6 en 7 september 2025 is het weer zover: Upgrade Festival 2025 gaat van start! Na het succes van de vorige edities keert het festival voor de derde keer terug, wederom op de prachtige locatie in Kapelle, Zeeland. Het driedaagse festival present

azc
Nieuws

Kamervragen SGP na flinke toename discriminatie Syrische christenen in azc's

SGP-Kamerlid Diederik van Dijk stelt Kamervragen over de situatie van Syrische christenen in asielzoekerscentra in Nederland. Stichting Gave stelde eerder deze week dat discriminatie van Syrische christenen in Nederlandse azc’s flink is toegenomen. S

Afina
Nieuws

Nigeria: Boko Haram ontvoert katholieke priester tijdens hulpactie voor vervolgde christenen

De Nigeriaanse katholieke priester Daniel Alphonsus Afina (41) is op 1 juni ontvoerd door de islamitische terreurgroep Boko Haram. De ontvoering vond plaats tijdens een gewelddadige aanval op een konvooi nabij Maiduguri, in het noordoosten van Nigeri