Waarom er binnen de CGK rumoer is over vrouwen - CIP Podcast

In de Christelijk Gereformeerde Kerken is het nodige rumoer ontstaan, omdat in Arnhem een CGK (die samenwerken met de Nederlands Gereformeerden) goedgekeurd heeft dat vrouwen mogen dienen als ouderling of diaken. Dick en Jeffrey bespreken dit nieuws in de CIP Podcast.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
Beluister het fragement vanaf minuut 28:30
De kerk in Arnhem werkt samen met de Nederlands Gereformeerde kerk, en daar is het als vrouw toegestaan om in het ambt te gaan. Het komt de eenheid ten goede als de CGK mee gaat met de NGK. En de classis heeft dat bevestigd. Jeffrey: "Maar het is omstreden, omdat het tegen de lijn van de landelijke CGK in gaat. Dus eigenlijk is het opmerkelijk dat de kerkenraad en de classis het hebben goedgekeurd."
Synodepreseses dominee P. D. J. Buijs zegt dan ook dat het tegen de kerkorde in gaat. Volgens de kerkorde geldt de lijn van de meest behoudende kerk. "Dat is nu eenmaal zo afgesproken op de synode. Ook Arnhem moet zich daar aan houden. Vandaar dat professor Selderhuis uit zijn slof schoot, en vond dat het besluit in rap tempo moet worden teruggedraaid."
Omgaan met verschil
Dick: "Het klinkt alsof het via de achterdeur is binnengehaald. Deze discussie speelt al veel langer. Je hebt ook het vrouwenkiesrecht, dat in veel gemeenten omstreden is. Mogen vrouwen wel of geen ambtsdragers kiezen? Ik weet nog van vroeger dat het in mijn gemeente werd ingevoerd, bij velen kwam het stoom uit de oren. Veel christenen halen hun schouders op bij deze discussie, maar in deze gemeenten echt niet!"
Volgens Jeffrey gaat deze discussie ons allemaal aan. "Het gaat om de vraag: hoe ga je om met een verschil van inzicht rondom theologische items? Bij de CGK heb je zeer verschillende richtingen, hoe blijft dit bij elkaar? Dat is een hele spannende. Zeker nu in de Geformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) vrouwen als ambstdrager dienen, willen ook veel CGK'ers die richting op. Hoe zorgen dominee Buijs en zijn broeders ervoor dat alle neuzen dezelfdekan op wijzen?"
Volgens Dick is het in ieder geval belangrijk om voor je principes te blijven staan en niet om de lieve vrede compromissen gaan sluiten. "Mensen die willen breken met besluiten van de synode kun je beter laten gaan, dan dat je water bij de wijn doet voor hen. Tenzij het natuurlijk inhoudelijk besproken wordt bij de synode en er beslist wordt om wel vrouwen toe te laten. Maar je moet nooit bang zijn voor mensen die zich gaan verzetten."
Jeffrey sluit zich er bij aan. "De GKV en de NGK gaan binnenkort één kerk worden. Als mensen zich niet kunnen vinden in de lijn van de CGK, kunnen ze zich beter daarbij aansluiten."
Beluister het fragement vanaf minuut 28:30
Praatmee