Advocaat: "We verschuilen ons gemakkelijk achter veilige kerkmuren"

God14 september 2018 Hannah Neele
Willem van der Voet

Hij wil dat cliënten zijn praktijk beter verlaten dan dat ze er binnenkwamen. Wat hem aantrekt in zijn vak? De mogelijkheid om iets voor mensen te veranderen. Advocaat mr. Willem van der Voet is gespecialiseerd in asielrecht- en migratierecht, straf- en slachtofferrecht en arbeidsrecht- en socialezekerheidsrecht. “Ik probeer met iedere cliënt een stukje mee op te lopen op de levensweg.”

In zijn werkkamer in het advocatenkantoor in Delft, praat Van der Voet bedachtzaam over zijn werk. Niet met omhaal van woorden, maar met duidelijke teksten. Op de vloer liggen stapels dossiers. Hij is druk, maar, zo vindt hij: “Dat hoort bij het vak”. Aan de muur hangt een groot schilderij: het Laatste Avondmaal. Dat de advocaat leeft vanuit zijn christelijk geloof, is geen geheim.

Advocaat worden was niet zijn jongensdroom en de rechtenstudie die hij volgde was niet zijn eerste keus. Voor hij aan die studie begon, deed Van der Voet een economische opleiding. Maar dat bleek geen gelukkig huwelijk en dus stapte hij over op rechten. “Dat was een goede keus, het paste het beste bij mijn karakter. Als advocaat heb je het recht als instrument waardoor je mensen goed kunt helpen. Je kunt iets wat veel mensen niet kunnen. Ik sta bijvoorbeeld slachtoffers bij van mensenhandel. In de wet staan daar regeltjes over, maar in het dagelijks leven gaat het over mensen. Tegelijk ben ik hun advocaat en niet een maatschappelijk of pastoraal werker. Ik probeer mijn werk wel op een pastorale manier te doen, met oog voor mensen.”

"Ik probeer mijn werk wel op een pastorale manier te doen, met oog voor mensen."

In 2004 studeerde Van der Voet af. Hij werkte op verschillende plekken als jurist, maar is in 2010 advocaat geworden. Het is een drukke baan, die veel van hem vraagt. “Binnen een uur ben ik – bij wijze van spreken - met vijf zaken tegelijk bezig. Er is continue druk, van alle kanten. Vorig jaar, met de hoge instroom van asielzoekers, werkte ik aan 150 zaken. Nu de politieke afspraken met Turkije beginnen te werken, is dat minder. Er moet altijd veel in te weinig tijd, maar dat is de charme van het vak. Daar ben ik voor opgeleid.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
“Hectisch. Omdat ik asieladvocaat ben, sta ik ingeroosterd om asielzoekers te helpen op het aanmeldcentrum in Den Bosch en op Schiphol. Onlangs werd ik gebeld of ik twee nieuwe asielzoekers wilde helpen die waren aangekomen op Schiphol, waar ze vastzaten in het detentiecentrum. Mijn dag begon met het spreken van deze mensen. Vervolgens sprak ik daar nog drie andere cliënten. Ik ben daar de hele ochtend geweest. Daarna ging ik terug naar kantoor waarna ik ’s middags voor een zitting naar de rechtbank in Den Haag moest. In de tijd dat ik niet op pad ben, lees ik stukken of bereid ik zaken voor. De tijd glipt door mijn vingers.”

En dat iedere dag?
“Er zijn ook dagen dat ik bewust verbinding zoek met partners in het werkveld. Dan probeer ik te connecten met instanties en organisaties in Delft en daarbuiten en met zowel christelijke als niet christelijke organisaties. Ik denk dat ik mijn werk het beste kan doen als ik samenwerk met anderen. Onlangs had ik contact met een christelijke bewindvoerder uit de buurt, we gaan dan bijvoorbeeld samen lunchen. Ik ga er graag op uit om die verbindingen te leggen. Je kunt elkaar alleen helpen, als je elkaar kent.”

Woont u zelf ook in Delft?
“Nee, ik woon niet in Delft. Gelukkig. Het is beter om niet in dezelfde plaats als je cliënten te wonen. Ik kan mij ontspannen door afstand te nemen. Ik wil niet constant als ik in de supermarkt loop, vragen krijgen. In die zin vind ik het niet erg dat ik niet in Delft woon. Maar ik ben veel in de rechtbank in Den Haag en Rotterdam en op het aanmeldcentrum op Schiphol. Delft is dan een prima werkplek. Ik ben een verstokte forens. Waarom zou ik in de file gaan staan? Ik lees liever in de trein. Bij afspraken of zittingen ver weg kan ik ook goed in de trein werken. Ik moet eerlijk zeggen dat sommige collega’s dit niet kunnen begrijpen, maar dat vind ik prima. Ik ben groot geworden met het openbaar vervoer. Ik ken – bij wijze van spreken - het hele netwerk uit mijn hoofd.”

"Als christenen zeggen: ‘Nederland is vol’, dan vind ik dat een innerlijke tegenstrijdigheid. We moeten kijken naar de hulpbehoefte van deze vluchtelingen."

Van wat voor zaken wordt u enthousiast?
“Van zaken waarin ik iemand vooruit kan helpen. In bijvoorbeeld een asielzaak kunnen de cliënten zelf niets. Zonder tolk kunnen zij zelfs niet communiceren. Als advocaat ben ik de enige die het verhaal van deze mensen kan vertellen. Dat geeft een grote verantwoordelijkheid. Ik merk dat er in Nederland negatief over vluchtelingen gedacht wordt. Ik vind dat niet terecht want we hebben het wel over mensen. Gezinnen die bijna verdronken zijn doordat ze in een bootje moesten vluchten: die mensen zitten tegenover mij. Voor mij hebben die mensen een gezicht. Bij alle cliënten die tegenover mij aan tafel zitten, weet ik een ding zeker: wij hebben het stukken beter dan zij. Ik vind het heel raar dat er Nederlanders zijn die deze vluchtelingen ‘profiteurs’ noemen. Dat is zo goedkoop. Ik kan niets met zulke stemmingmakerij. Nederlands is vol, zeggen ze dan. Vol… waarmee? Dat vind ik populisme van de ergste soort.”

Merkt u dat mensen op bijvoorbeeld verjaardagen hierover beginnen?
“Nee, mijn familie doet dat gelukkig niet. Maar als christenen zeggen: ‘Nederland is vol’, dan vind ik dat een innerlijke tegenstrijdigheid. We moeten kijken naar de hulpbehoefte van deze vluchtelingen. Twee jaar geleden moest moest de overheid in korte tijd veel voor asielzoekers regelen. Dat is nog gelukt ook. Praktische problemen zijn er om op te lossen, maar bij een fundamentele kwestie als gastvrijheid, duurt dat langer.”

Volgens u speelt de politiek hier een grote rol in.
“Politieke partijen met een rechtse signatuur, letten vooral op het huishoudboekje. Dat is prima, want de economie is belangrijk. Linkse partijen hebben doorgaans meer oog voor de vluchtelingenproblematiek. Het regeerakkoord van het nieuwste kabinet werkt niet mee aan een betere situatie voor vluchtelingen. Als ik nu een procedure begin, spreek ik van tevoren met een cliënt door hoe zijn of haar zaak eruitziet en welke vragen hij of zij tijdens het IND-verhoor kan verwachten. De asielzoeker gaat dan goed voorbereid het gehoor in. Er zijn ook advocaten die niet vanaf het begin betrokken zijn op hun cliënt. Bij bekeringszaken wordt het de vluchteling dan moeilijk gemaakt. Het IND kan er zomaar vanuit gaan dat een asielzoeker doet alsof hij christen is. Als zo’n persoon geen adequate rechtsbijstand krijgt, is hij aan zichzelf overgeleverd. Wanneer de asielaanvraag van een vluchteling wordt afgewezen, heeft deze het recht om een tweede asielaanvraag te doen wanneer er nieuwe feiten of omstandigheden zijn. Maar wat zegt het regeerakkoord? Je mag een nieuwe aanvraag doen, maar of je nog een keer mag komen praten, bepaalt het IND.

"Het IND kan er zomaar vanuit gaan dat een asielzoeker doet alsof hij christen is. Als zo’n persoon geen adequate rechtsbijstand krijgt, is hij aan zichzelf overgeleverd."

Stel je voor: je bent een christelijke vluchteling. Je zaak is afgewezen, omdat het IND je bekering niet geloofwaardig acht. Je bent afhankelijke van een nieuwe aanvraag en met de moed der wanhoop probeer je bij het IND jouw bekeringsverhaal nog eens duidelijk onder woorden te brengen door bijvoorbeeld te vertellen dat je nadien bent gedoopt. Deze mensen zijn vervolgens afhankelijk van een ambtenaar die hun verhaal opnieuw beoordeelt en op onduidelijke gronden kan afwijzen. Als advocaat loop ik hier tegenaan.”

Dan zijn ze overgeleverd aan de willekeur van mensen.
“Precies. Ogenschijnlijk wordt er een zorgvuldige procedure gevolgd, maar als je het afpelt dan is de wijze waarop bekeringsverhalen worden beoordeeld vaak puur subjectief. En subjectief is willekeur: je weet nooit waar je aan toe bent. Vluchtelingen hebben geen gelijke kansen. Ze moeten erop hopen dat de rechter wat fiducie heeft met de materie of net wat kritischer kijkt. Maar ze kunnen ook een rechter treffen die daar minder oog voor heeft. Dan hebben ze pech. Dat is heel spijtig. De vraag speelt weleens door mijn hoofd of ik wel asieladvocaat wil blijven als deze ontwikkelingen zich doorzetten.”

Maar?
“Als ik stop, wie doet het dan? Als advocaat heb ik een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ik kom ook op plekken waar veel andere christenen niet komen en ik kom in aanraking met problemen die helemaal niet lijken te spelen in de christelijke wereld. Ik merk dat de antichristelijke wind in Nederland steeds harder gaat waaien. Ik denk dat je dat het eerste ziet in de bovenlaag van de samenleving. Rechters en beleidsbepalers bevinden zich daar. Er is weinig gevoel voor religieuze zaken. Ik vraag mij weleens af of christenen zich hiervan bewust zijn. Dat het christelijk onderwijs bedreigd wordt, weten we. Daar maken we ons druk over. We verschuilen ons echter gemakkelijk achter veilige kerkmuren waardoor het lijkt alsof de boze buitenwereld er niet is. Je hobbelt van christelijke conferentie naar concert, maar weten we dat de ellende in de buitenwereld ook realiteit is? Problemen die worden veroorzaakt door een cultuur die niet meer rekent met God worden steeds groter.”

"Problemen die worden veroorzaakt door een cultuur die niet meer rekent met God worden steeds groter."

Noemt u eens een voorbeeld?
“Ik was onlangs aanwezig bij een conferentie over sexting (red.: Sexting is het verzenden (en ontvangen) van seksueel getinte beelden of tekstberichten door middel van een mobiele telefoon of internetapplicaties zoals WhatsApp, Facebook, YouTube, Instagram en Twitter) en seksueel misbruik op internet. Dat is de wereld waarin wij leven en waarin onze kinderen grootgebracht worden. Ik denk niet dat alle christenen weten dat dit in onze achterban ook speelt. Het kwaad gaat razendsnel en is bijzonder professioneel. Wat stellen we daar als kerk tegenover? We moeten in de kerk voldoende meebewegen om tegenstand te kunnen bieden. Als we een passend geluid willen hebben voor alle mensen buiten de kerk, moeten we daar met elkaar over nadenken.”

Probeert u daar buiten uw werk om nog iets aan te doen?
“Ik probeer te zoeken naar gelijkgestemden. Maar zelfs dat is lastig. Ik ken niet veel christelijke advocaten en als ze er zijn, houden ze zich vaak niet specifiek met deze problematiek bezig. Ik moet oppassen dat ik niet ontmoedigd raak. Er gebeuren ook veel goede dingen in christelijk Nederland, maar er moet en kan naar mijn mening nog veel meer. Elke kerk heeft zijn eigen manier van doen waardoor het lastig is om een gevoel van gezamenlijkheid te creëren. Het zou sneller gaan wanneer er een interkerkelijke beweging zou ontstaan waarin professionals zich verenigen. Ik heb het gevoel dat de kerk steeds verder afstaat van de maatschappij waarin wij leven. Ik las pas een boekje waarin de schrijver opmerkte dat we als christenen zo bezig zijn met naar de hemel gaan over dertig jaar, maar dat we ons niet druk maken over het creëren van een beetje hemel op aarde. En dat is zonde.”

Praatmee

Beluister onze podcast

#326 Jeffrey, Herman van Wijngaarden en Joël Boertjens over LHBTI en een vergeten groep
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ds. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen vertelt over man die uit de homoscene stapte: "Gods Woord was raak"

"Hij is uit de homoscene gestapt en kwam tot geloof in de Heere Jezus. Op scholen vertelt hij nu wat voor grote dingen God in Zijn leven heeft gedaan. Dat is Gods genade, en dat kan ook in uw en jouw leven. Het kan echt voor de slechtsten, omdat God

Ani
Video

Ani's dochter raakte ernstig gewond bij inslag mortiergranaat: "Ik zag een vreselijke hoofdwond"

Tijdens de oorlog in Syrië raakt Maria, de nog jonge dochter van Ani, door een mortiergranaat ernstig gewond aan haar hoofd. Ani gaat samen met haar man en dochter een moeilijke tijd door. Hoewel het beter gaat, komen ze af en toe nog nieuwe probleme

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp legt uit dat eenheid in Christus verschil in leer en beleving overstijgt

"Onze individuele eenheid met Christus vormt de basis van onze gezamenlijke eenheid in Christus, daarom verbindt het avondmaal ons niet alleen met Hem maar ook met elkaar. De band van eenheid die verschil in leer en beleving overstijgt. We zijn broer

Jacques Brunt
Video

Jacques Brunt ziet antisemitisme angstvallig toenemen: "De geschiedenis lijkt zich te herhalen"

"De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog zijn we misschien niet vergeten, maar de vraag is wel: hebben we onze lessen daaruit getrokken en doen we er vandaag ons voordeel mee? Want ondanks dat heel veel mensen roepen: ‘dat nooit meer’, lijkt de ge

Gods Geest
Verdieping

Vuur van Gods Geest brandt uit: afgoden en zonden gaan in rook op

Met Pasen worden in het oosten en noorden van het land paasvuren ontstoken, een traditie uit de tijd van de Germanen. Het vuur was bij hen een offer aan de god Ostara en een teken van vruchtbaarheid. In de Bijbel komen wij het teken van vuur onder an

Joke Buis
Nieuws

Christelijke zangeres Joke Buis lanceert nieuwe EP: ‘Hoe ik je zie'

Het lijkt een ongeschreven regel: de mooiste (en vaak ook beste) liedjes zijn die waar je iets in herkent. Een gevoel, een beschrijving, een situatie. De christelijke zangeres Joke Buis kent de kracht van wat zo'n lied met je doet maar al te goed. En

Jan-Jaap van Peperstraten
Preekverslag

Hoe herken je de Heilige Geest in je leven?

Het is Pinksteren, we vieren de gave van de Geest aan Maria en de Leerlingen. De Kerk wordt op weg gezet om de wereld in te gaan, om te getuigen van het Evangelie. De Geest maakt ons nieuwe mensen, zet ons op een nieuwe weg. We krijgen een bijzondere

Wycliffe Bijbelvertalers
Nieuws

Wycliffe Bijbelvertalers: "Het verlangen naar een Bijbel is ontzettend groot"

Met Pinksteren hoorden velen in Jeruzalem het Evangelie in hun eigen taal. Duizenden kwamen tot geloof en de eerste kerk werd gesticht. Nu, ruim tweeduizend jaar later, ziet Wycliffe Bijbelvertalers nog steeds hoe Gods Woord in de eigen taal mensen v

Meerartikelen

Marijn Burkunk
Column

Laten we de Heilige Geest weer de allerhoogste autoriteit toekennen

Johannes de Doper was niet zomaar iemand. Hij was Gods heraut om Jezus bij de mensen te introduceren. Hij verkondigde dat Jezus de Zoon van God is, die de zonden van de wereld zou komen wegnemen. Dat hij, Johannes, de mensen doopte met water, maar da

Kees van Helden
Opinie

Wat we kunnen leren van een strafzaak over illegale abortus

Op 18 oktober 2019 werden twee lichamen gevonden in een huis in Diemen. Het waren de Braziliaanse Patricia en het één maand te vroeg geboren kindje van haar en haar vriend Dennis E. Die laatste staat deze week voor de rechter voor een gruwelijk misdr

Anja Haga / Don Ceder
Nieuws

ChristenUnie hamert in Tweede Kamer op komst nieuwe godsdienstgezant

Treuzel niet met benoeming van de nieuwe gezant Godsdienstvrijheid, dat was de oproep afgelopen week van Anja Haga, Europese lijsttrekker voor de ChristenUnie en Don Ceder, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, tijdens het debat over de staat van de

Jan Pool-Opwekking-ds. Alfred van de Weg
Nieuws

Christenen betreuren dat SGP niet naar Opwekking komt: "Gemiste kans"

"Een gemiste kans", zo reageren verschillende christenen via sociale media op het besluit van de SGP om het bezoek aan de Pinksterconferentie Opwekking te annuleren.  Vanwege ‘veel kritische reacties uit de achterban’ heeft de SGP op de valreep beslo

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden vertelt dat een christen zichzelf niet kan redden: "Alleen Hij maakt zalig"

“Uiteindelijk moet de redding van elders komen. Als christenen zeggen we dan: ‘De redding komt niet van een ander, de redding komt van boven.’ We hebben alles van Hem te verwachten. Als Jezus Zich aan u openbaart als uw Zaligmaker, dan is Hij het die

Sekten
Nieuws

Franse christenen verwelkomen nieuwe wet tegen religieuze sekten

Frankrijk heeft een nieuwe wet om zogeheten schadelijke religieuze sekten te bestrijden. Dat meldt Evangelical Focus. De wet past de eerdere wet uit 2001 aan nieuwe situaties aan waarin groepen proberen de vrijheid van burgers psychologisch of fysiek

Concertgebouw
Nieuws

Joodse muzikanten mogen tóch optreden in Amsterdam; concert via livestream te volgen

Aanstaande zaterdag vindt er in het Amsterdamse Concertgebouw tóch een concert plaats van het Jerusalem Quartet. Eerder besloot het Concertgebouw alle optredens van het strijkkwart te annuleren omdat men de veiligheid niet kon garanderen. Daarop reag

PerspectieF
Nieuws

ChristenUnie-jongeren verafschuwen rechts kabinet: 'Zwarte dag voor Nederlandse democratie'

'Na maanden formeren zijn de partijen die al van begin af aan met elkaar in gesprek zijn eruit. Hoewel het goed is dat er na lange tijd zicht is op een kabinet, betekent dit akkoord wat betreft PerspectieF een zwarte dag voor de Nederlandse democrati

John Robert Hill Jr.
Nieuws

Ex-gevangene komt tot geloof na ontmoeting met God in gevangeniscel

Een voormalige gevangene die op zoek was naar roem, geld, drugs en vrouwen, zegt dat zijn leven radicaal veranderd is na een ontmoeting met de Heilige Geest in zijn gevangeniscel. Dat meldt CBN News.  Het gaat om John Robert Hill Jr., beter bekend al

SGP Opwekking
Nieuws

SGP toch niet naar Opwekking vanwege kritische reacties uit de achterban

De SGP heeft besloten om tijdens het Pinksterfeest geen stand te plaatsen op het drukbezochte evangelische festival Opwekking in Biddinghuizen. Dit besluit volgde na kritische reacties uit de achterban, zo liet een woordvoerder van de partij donderda

Jan van Dooijeweert
Nieuws

Refoweb-vragensteller: 'Als ik bid heb ik nooit echt het gevoel dat God me hoort'

'In 1 Samuel 2:1 zegt Hanna dat ze niet bang hoeft te zijn, want de Heere is bij haar. Ze is sterk, want de Heere helpt haar. Dat zeggen wel meer mensen in de Bijbel. Zelf ben ik sinds een paar maanden serieus met het geloof bezig, met ook momenten d

eenheid
Verdieping

Eensgezindheid: een wonder dat niet door ons te organiseren valt

Rond de uitstorting van de Heilige Geest zien we bij Jezus’ volgelingen een grote eensgezindheid. Kennelijk hoort dat bij de Pinkstergeest. Wat heeft dat ons vandaag te zeggen? Wij leven juist in een tijd vol polarisatie en verdeeldheid, zowel in de