cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
boeken
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 augustus 2018 door Dick van den Bos

Waarom het onnodig is om Bill Hybels' boeken te verbannen - Rik en Jeffrey Podcast

Stichting Opwekking heeft de boeken van Bill Hybels uit de schappen gehaald vanwege zijn seksuele escapades, en Rik en Jeffrey noemen dat in de CIP Podcast een beetje extreem. Rik: “Als je ziet wat ik allemaal voor lompe dingen doe in mijn leven, is dat dan ook een reden om CIP.nl offline te halen?”

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.

Luister dit fragment vanaf minuut 15:50

Hybels is een paar maanden in opspraak, vooral door het oplaaien van de MeToo-discussie. Daaruit blijkt dat hij vanuit zijn rol als christenleider veel vrouwen op intieme wijze benaderde. Hij gaf massages, soms net te intieme afscheidskussen, of het ging nog verder, zoals bleek uit een verhaal in de New York Times, waar Hybels' voormalig assistent een boekje opendeed.

“Eerst werd er een beetje makkelijk over gedaan en Hybels ontkende het allemaal," vertelt Rik. "Totdat er research werd gedaan en al deze dingen naar boven kwamen. Hij heeft niemand vastgebonden aan het bed of verkracht, maar wel avances gemaakt naar vrouwen.” Jeffrey: “Kortom, een Me Too-verhaal.” Rik beaamt dat en voegt eraan toe dat het vervolgens erg lastig was voor deze vrouw om het naar buiten te brengen. “Als je het gaat zeggen, dan geeft het een gevoel als christenvrouw dat je de bediening onderuithaalt die God zo geweldig gebruikt.”

Opwekking
Jeffrey vertelt dat stichting Opwekking, die zijn boeken op de markt bracht, besloten heeft om dat niet meer te doen. Ook op de website is er niets meer te vinden. Rik vindt dat onzin. “Wanneer haal je boeken nou uit de schappen? Dat is de vraag. Ik denk niet dat je dat moet doen als de auteur gezondigd heeft, want dat doen we allemaal. Ook niet als mensen zondiger zijn dan ik, want dat zijn er maar weinig. Ik zou ook niet boeken uit de schappen halen die vol staan met onzin, want dan kun je de meeste boeken wel weghalen. Ik zou het alleen doen als de inhoud net zo erg is als Mein Kampf.”

Rik vindt dat de boeken van Hybels na de affaires niet ineens minder wijsheid bevatten. “Er staan nog steeds evenveel zinnige dingen in zijn boek. Het feit dat mensen mooie dingen zeggen, maar het niet in praktijk brengen, betekent nog niet dat het niet heel waardevol kan zijn. David had ook gezondigd met Batseba, maar uiteindelijk is het toch in de Bijbel gekomen. Als het zo in de Bijbel staat, dan zegt het iets over wanneer je wel of niet boeken van Hybels uit de schappen moet halen.”

Allemaal zondig
Volgens Jeffrey geef je ook een verkeerd signaal af. “Alsof je alleen een boek op de markt mag brengen van auteurs die een heilig leven leiden. Het probleem met Hybels was juist dat hij op zo’n hoog voetstuk is geplaatst, dat hij er vanaf gedonderd is. Dat houd je met deze maatregelen juist in stand.”

Rik: “We moeten beseffen dat we allemaal zondig zijn. Ondanks de domme, lompe dingen die we doen in het leven, kun je toch hele zinnige dingen schrijven in een boek. Als mensen weten wat ik uitvreet, of wat ik doe of zeg tegen mensen, zou dat een reden zijn om CIP offline te halen?”

“Ik ken christelijke leiders in Nederland die hele grote narcisten zijn met enorme ego’s, maar ze kunnen prachtig preken. Ik krijg daar echt kippenvel van. Hetzelfde geldt voor Hybels. Hij heeft veel mooie dingen mogen doen voor God.”

Uiteindelijk snapt hij Stichting Opwekking ook deels. “Het is natuurlijk symbolisch, het is een statement.”

Jeffrey: “Het is dan wel belangrijk dat je het zo uitlegt.”

Luister dit fragement vanaf minuut 15:50


Cvandaag podcast
- Cvandaag podcast: wat heeft de opkomst van evangelische megakerken te zeggen?
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Wat een onkunde van beide heren. Ze vergeten de grote invloed die BH met zijn marketingdenkenfilosofie heeft. De jerk leiden als een bedrijf, niks mis mee? De filosofie deugde al niet, en dat is nu pijnlijk duidelijk geworden. Wat er mis is met dat 'seeker sensitive' marketingdenken onder christenen kun je hier lezen http://www.toetsalles.nl/churchgrowth.ha.htm

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify