cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 december 2017 door Jeffrey Schipper

Dr. C. A. van der Sluijs luidt noodklok over prediking reformatorische gezindte

"Gemeenten worden vaak in slaap gewiegd op de rand van de eeuwige dood, omdat de eeuwigheidsdimensie ontbreekt. De psychologie dient daarbij geheel onder de beheersing te staan van de theologie en niet omgekeerd." Dr. C. A. van der Sluijs kijkt met zorg naar ontwikkelingen in de prediking in de reformatorische gezindte in het algemeen en in het bijzonder in de Gereformeerde Bond binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) waartoe hij zelf behoort.

Van der Sluijs merkt in gesprek met CIP.nl op dat veel predikanten kiezen voor 'evangelie en wet' in plaats van 'wet en evangelie'. "Het gevolg is – zegt ds. G. Boer – dat men noch het kruis noch de wet leert kennen. De dodende kracht van de wet wordt dan niet meer doorleefd, en evenmin wordt de bevrijdende kracht van het evangelie gekend. Het lijkt de postmoderne mens vandaag de dag tegemoet te komen met een lieve God die zoveel van iedereen houdt. Maar Hij is geen Sinterklaas! Het hedendaagse godsbeeld klopt voor geen meter meer."

Volgens de hervormde emeritus-predikant wordt het tijd dat de oordeelsboodschap vaker klinkt. "Als de oordeelsboodschap klinkt, gaan we de juiste richting uit. Daarom is het een zegen. Als God oordeelt zal Hij scheiding teweegbrengen tussen de schapen en de bokken. We zouden ons moeten dood schrikken van zo’n eeuwig oordeel."

Lees hier het volledige interview met dr. C. A. van der Sluijs.

Foto: Gereformeerde gemeente Amersfoort

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen