Als dominee vindt Matthijs Haak het belangrijk om tijd te investeren in de moslimgemeenschap. Na de aanslagen in Parijs zocht hij bewust zijn islamitische stadsgenoten op. "We kunnen twee dingen doen: afwachten of met hen in gesprek gaan," vertelt de stadspredikant van de gereformeerde kerk (vrijgemaakt) in Rotterdam-Delfshaven.
Het denken vanuit āer is een ware en valse religieā beschouwt u als ƩƩn van de hindernissen in de ontmoeting tussen christenen en moslims. Waarom?
"In onze Nederlandse cultuur wordt zomaar gevoeld of gezegd: de islam is een achterlijke cultuur en religie. De aanwezigheid van moslims wordt soms ook als bedreigend opgevat. Ondertussen vergeten we dat we dat we daarmee mensen kwetsen en is het natuurlijker om mensen gewoon te ontmoeten. Als christen zul je eerst je hart moeten openen naar anderen. Jezus wil dat Zijn leerlingen Ɣnders zijn; we moeten ons niet laten leiden door vooroordelen die onze cultuur heeft. Dat is mijn overtuiging. Waarom? Omdat we net als moslims geloven in de aanwezigheid van God. Het fundamentele is dat christenen geloven dat God in Jezus een relatie met ons aangaat; je leert God kennen. Wanneer we hierover niet in gesprek gaan met de islamitische gemeenschap, missen we een kans voor open doel. We hoeven geen verre reizen te maken om hen het Evangelie te vertellen. God heeft moslims naar Nederland gebracht."
"Door het bezoeken van bijeenkomsten van moslims en christenen heb ik geleerd dat velen zich van harte voor Allah inzetten"
U kiest ervoor om islamitische stadgenoten bewust op te zoeken
"Daar investeer ik in, zodat vooroordelen van mijn kant en van de kant van moslims worden weggenomen. Vroeger had ik het idee dat alle moslims het geloof wettisch benaderen. Alsof ze aan allerlei plichten moeten voldoen. Maar door het bezoeken van bijeenkomsten van moslims en christenen heb ik geleerd dat velen zich van harte voor Allah inzetten. Daar kom je alleen achter wanneer je hen opzoekt met als doel moslims beter te leren kennen."
āSommige christenen praten over moslims als we exotische diersoorten zijn. Praat gewoon met me!ā, zei moslima Lamqae Aharouay tijdens een recent EO-debat tussen moslims en christenen. Herkenbaar?
"Dat christenen moslims als een diersoort ervaar ik niet. Wel zie ik om mij heen veel angst en onwetendheid. Als ik kijk naar onze kerkelijke gemeente ligt dat anders. We zijn gewend aan omgang en het gesprek met moslims. Het is goed om als kerk een organisatie te benaderen die het gesprek tussen moslims en christenen te bevorderen." Ter illustratie wijst Haak op
Het Kruispunt in Rotterdam. "Nodig hen als kerk eens uit. Ik herinner mij ook een kerkelijke gemeente in Harderwijk die naar aanleiding van de bekende āminder, minder, minderā-uitspraken van Geert Wilders een moskee bezocht: āwe willen jullie graag eens echt ontmoetenā, luidde hun reactie. Dat is nog eens een goede aanpak. Hoe meer we met elkaar het gesprek aangaan, hoe beter dat is voor het Evangelie."
Christenen die de islam als een gevaar beschouwen zult u niet zo gauw mee krijgen. Begrijpt u dat?
"Ik denk dat we niet naĆÆef moeten zijn. De islam is heel sterk missionair ingesteld, waardoor ons land er over 10 of 20 jaar er heel anders uit kan komen te zien. Ik vraag me wel eens af hoe zich dat ontwikkelt. Maar als ik moet kiezen tussen de islam als een bedreiging en de islam als een kans, kies ik voor het laatste. Een tijd geleden bezocht ik een ontmoetingsavond tussen moslims en christenen op de Islamitische Universiteit. Een spreker vertelde over de vele namen die Allah heeft. Maar āVaderā wordt Allah niet genoemd. Een moslima zei hierover: āik vind het mooi dat jullie God als Vader kunnen beschouwenā. Dat is de kern van de zaak. Moslims mogen via ons onder ogen zien dat een relatie met God dankzij Jezus mogelijk is."
"De islam is heel sterk missionair ingesteld, waardoor ons land er over 10 of 20 jaar er heel anders uit kan komen te zien"
Er wordt wel eens gezegd dat je fantastische ontmoetingen kunt hebben met moslims, maar zodra Jezus ter sprake komt gaan de wegen uiteen. Vindt u dat lastig?
"Dat is zo. Je kunt mooie gesprekken voeren, maar als het gaat over bevrijding in Christus ontstaat er een grote en diepe kloof. Wij (christenen, red.) verwachten bijvoorbeeld ook een oordeel. Maar die wordt gegeven door Iemand die ons eerst heeft bevrijd. Dat is natuurlijk een fundamenteel verschil met de islam. Maar dan denk ik opnieuw aan de moslima die mij aansprak over āGod de Vaderā. Laten we hopen dat deze eye-opener voor haar een aanzet was om een relatie met Hem op te bouwen. Het Evangelie is juist mijn grootste motief om met moslims in gesprek te gaan."
Praatmee