cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

27 november 2014 door Redactie

"Voor Calvijn hoef je geen refo te zijn"

"Wat zo mooi is aan de Institutie is dat het zo nadrukkelijk gaat om de rechtvaardiging van een zondaar door het bloed van Jezus Christus. Als dát uit de Institutie geleerd wordt op grond van de Bijbel, valt elk verschil tussen een reformatorische en evangelische christen weg." Dat vertelt Evert Barten. Hij schreef 'Vast en zeker', een zeer toegankelijk boek waarin geloofsvragen die christenen hebben, beantwoordt worden door middel van Calvijns Institutie.

"Alles wat besloten ligt in het geestelijk leven komt aan bod in de Institutie." 

Evangelischen en Calvijn
Heel veel mensen hebben de institutie nooit gelezen - en zullen 'm ook nooit gaan lezen. Evert vindt dat jammer. "Al begrijp ik het wel. Lezen is voor veel ouderen en jongeren vaak een lastige opgave. Daarom heb ik geprobeerd dit werk wat dichterbij te brengen in een eigentijdse uitgave."

Evangelischen zijn in tegenstelling tot reformatorischen nog veel minder thuis in de Institutie. Calvijn is bij hun minder bekend. Evangelischen zouden wat Evert betreft het toch eens moeten lezen. Want van de Institutie kun je veel leren. Bovendien is de evangelische theologie in grote mate beïnvloed door mensen als Calvijn. Dat geldt ook voor de reformatorische theologie. "Lees de Institutie, zodat je weet waar je 'vandaan' komt. Het is goed om je wortels te kennen. Niet alleen om het goede ervan vast te houden, maar ook om eventuele scheefgroei 'in de leer' te kunnen ontmaskeren. Calvijn heeft voor elke christen iets te bieden. Daar hoef je echt geen 'refo' voor te zijn."

Heeft alles een bedoeling?

In zijn boek beantwoordt Evert vragen zoals 'Heeft alles een bedoeling?' aan de hand van de Institutie. Hij vertelt over die vraag: "Calvijn geeft als antwoord het voorbeeld van de blindgeboren man die door Jezus wordt genezen. De discipelen willen een oorzaak weten waarom die man blindgeboren is. Ze zijn op zoek naar de bedoeling ervan. Maar Jezus zegt: die man heeft niet gezondigd en zijn ouders ook niet. Wat dan de bedoeling is? Dat Gods eer in die man wordt geopenbaard, zie Johannes 9:3. Calvijn is, met de Bijbel in de hand, heel helder. Alles heeft een bedoeling; namelijk Gods eer."

Waar draait het om in geloof?
Een tweede vraag die behandeld wordt is 'Waar draait het om in geloof?' Evert: "Dat God werkelijkheid voor je wordt. Dat je écht weet dat Hij bestaat. Maar ook dat je nooit, nooit meer bij Hem komen kan zonder Christus."

Hoewel Calvijns Institutie vaak als 'saai' en 'dogmatisch' bekend staat, is dat het beslist niet. "Hij spoort je aan om de Heere te zoeken, laat zien dat dit absoluut nodig is én toont je de genade die bij God te krijgen is. Dat maakt het boek toepasbaar." 

Zelf is hij opnieuw geraakt door de rijkdom van het Evangelie tijdens het schrijven van zijn boek, vertelt Evert. En wat hij geleerd heeft? "Dat mijn kennis over God, ook na het schrijven van een boek als dit, nog altijd zeer, zeer beperkt is. God is zo oneindig groot!  Tegelijk maakt dat het wonder ook zo groot, omdat diezelfde God Zich bekendmaakt aan een mens."

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen