cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 oktober 2014 door Jeffrey Schipper

Reformatorische school zet kledingcoaches in

Vier vrouwelijke kledingcoaches voeren gesprekken met "leerlingen dit zich niet netjes kleden". Binnen de reformatorische scholengemeenschap Van Lodenstein College staat het kledingbeleid hoog op de agenda. De kledingcoaches zijn sinds vorige maand actief om zich bezig te houden met de praktische uitwerking van het kledingbeleid. Onder andere het dragen van rokjes bij vrouwen is verplicht. 

Met verbazing zou er door buitenstaanders worden gekeken naar hoe enkele van hun leerlingen er bij lopen. De schoolleiding maakt duidelijk dat "er geen zegen op rust als we Gods geboden naast ons neerleggen. Daar is ook Gods naam en eer mee gemoeid." Wanneer een leerling weigert om zich aan de schoolregels te houden, zullen de ouder(s)/verzorger(s) van deze leerling worden uitgenodigd voor een gesprek. Daarnaast worden er bezinningsmomenten en -dagen georganiseerd over kleding aan de hand van workshops.

Geen wettische benadering
Overigens wordt een wettische benadering nadrukkelijk afgewezen. "We zullen proberen vriendelijk, maar ook duidelijk op te treden. Ten diepste moet ons de liefde tot God en Zijn geboden drijven om regels in school vast te houden. U en wij weten dat een gedragsverandering aan de buitenkant ten enenmale onvoldoende is."

In reactie zegt Arjan Baan, een prominente spreker binnen de gereformeerde gezindte, het persoonlijk jammer te vinden "dat jongeren onvoldoende beseffen dat een relatie en verhouding met God begint met een wedergeboren hart, wat uiteindelijk ook zichtbaar zal worden in een levensstijl, waaronder kleding. Die levensstijl wordt gekenmerkt door reinheid en eenvoud." Daarnaast vraagt Baan zich af of de kledingcoaches ook praten over dure merkkleding. "Dat zullen de reformatorische kledingzaken niet waarderen."

Eerder kregen alle medewerkers en leerlingen binnen dit scholengemeenschap een verkorte versie van het boekje Kleren maken de m/v van ds. C. P. de Boer uit Urk aangereikt. CIP.nl sprak met ds. C. P. de Boer: "Ook met onze kleding dienen we de Heere"

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen