cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 december 2010 door Patrick Goede

"In muziek van Jan Smit zit een groot kwaad"

Eind deze maand presenteert Stichting Jijdaar uit Doorn een nieuwe poplezing. Daarmee wil de stichting met name reformatorische jongeren keihard confronteren met de ware boodschap van de top 40 muziek waar ze naar luisteren. Afgelopen zaterdag was er een preview voor predikanten en oudsten. "Ik denk dat Reformatorisch Nederland op z'n kop zal staan", vertelt Koos de Jong.


Koos, die zelf ex-dj is, heef intensief meegewerkt aan de poplezing: "We laten door middel van filmpjes zien wat de ware boodschap nu eigenlijk is van veel artiesten. De filmpjes kunnen behoorlijk heftig en confronterend zijn. En dan heb ik het niet over Ramstein of andere duidelijke satantische groepen. Nee,ik heb het gewoon over Jan Smit, Lily Allen, Lady Gaga en K3. Die worden veel geluisterd door christelijke jongeren. We moeten de jongeren leren om radicaler te worden en te stoppen met hinken op twee gedachten. De duivel maakt zo'n enorme misbruik van deze muziek omdat we niet inzien dat het een totaal andere boodschap heeft dan de boodschap van God. Het is gewoon onmogelijk om te leven met Christus en tegelijkertijd te genieten van de zonde."

Volgens de Jong is er geen sprake van het 'zoeken naar verkeerde dingen' zoals het achterstevoren afdraaien van liedjes: "Het gaat gewoon om de boodschap in de liedjes. Wist je bijvoorbeeld dat Lily Allen het liedje 'Fuck you' naar christenen toezingt? Vinden we het normaal dat K3, die door duizenden kinderen worden gevolgd over seksuele gemeenschap praten als "Jij mag me verslinden, doe het heel zachtjes, geen kreetjes en geen lachjes"? Ga de nummers van Jan Smit eens beluisteren, ze staan vol van de erotiek en het 'pluk de dag' idee. Alles draait om seks en egoisme in de top 40 muziek. Dat is echt niet wat God van ons wil! We moeten weer radicaal voor Christus gaan leven en alles wat tegen Hem is, wat Hem negeert en wat een andere boodschap dan hem heeft uitbannen uit ons leven!"

De nieuwe poplezing zal op 27 december in Doorn, 29 december in Apeldoorn en 8 januari in Veenendaal plaatsvinden.