Christelijk gezin verdreven uit Indiaas dorp om weigering bekering tot hindoeïsme

“Wij verlaten Christus niet.” Die woorden kostten een christelijk gezin uit India hun huis, hun veiligheid en hun plek in de gemeenschap. In de deelstaat Chhattisgarh zijn Vikram, zijn vrouw en hun vijf kinderen verbannen uit hun dorp vanwege hun geloof in Jezus. International Christian Concern (ICC) deelt hun verhaal.
Het verhaal begint op 16 juni, toen dorpsleiders Vikram benaderden met een dwingende eis: het hele christelijke gezin moest zich bekeren tot het hindoeïsme. Als ze dat weigerden, zouden ze uit het dorp worden gezet. Vikram bleef echter standvastig in zijn geloof en weigerde Jezus te verloochenen.
Daar kwam al snel een reactie op. Nog diezelfde dag werd een dorpsvergadering belegd. Daar verklaarden de leiders publiekelijk dat Vikram en zijn gezin christenen waren en daarom niet langer welkom in het dorp. Daarop volgde een uitbarsting van geweld. Een woedende menigte viel het huis van het gezin binnen, gooide hun voedsel en bezittingen op straat en belaagde de drie dochters van het echtpaar.
De aanval had een doel: het gezin dwingen tot een zogenaamde Ghar Wapsi-ceremonie. Dit betekent letterlijk 'thuiskomst', en is een ceremonie waarbij mensen worden teruggehaald tot het hindoeïsme. Deze praktijken vinden steeds vaker plaats, vooral in staten als Chhattisgarh, waar het hindoe-nationalisme aan invloed wint. Zowel lokale autoriteiten als landelijke bewegingen streven naar een India waarin uitsluitend het hindoeïsme wordt erkend.
“Dit is niet de eerste keer dat ze aangevallen zijn", vertelt een lokale christelijke leider aan ICC. “Dit was al de vijfde dorpsvergadering waarin geprobeerd werd het gezin over te halen tot bekering.”
De dag na de aanval zocht Vikram hulp bij de politie. Agenten bezochten het dorp en drongen erop aan dat het gezin mocht terugkeren. De dorpsbewoners weigerden resoluut. Pas als het gezin het christelijk geloof zou afzweren, zou het welkom zijn. De politie heeft sindsdien geen verdere stappen ondernomen.
Uit veiligheidsoverwegingen trok het gezin zich terug in het nabijgelegen bos, waar ze een geïmproviseerde schuilplaats bouwden. ICC heeft het gezin inmiddels voorzien van voedsel, kleding en tijdelijke huisvesting.
In Chhattisgarh en andere Indiase deelstaten krijgen christenen steeds vaker te maken met sociale uitsluiting, bedreigingen en gedwongen verhuizingen. Hoewel India officieel een seculiere staat is, zijn er in elf deelstaten zogeheten anti-bekeringswetten van kracht. Die wetten, bedoeld om gedwongen bekeringen te voorkomen, worden in de praktijk vaak gebruikt om christenen te intimideren en hun geloofsuitingen te beperken.
Praatmee