Ds. Messemaker: “Seksuele voorkeur vormt niet onze identiteit”
“Aan de ene kant horen onze jongeren binnen de reformatorische gezindte soms te strakke uitspraken. Aan de andere kant leven ze in een online cultuur waarin identiteit en seksualiteit sterk met elkaar verweven zijn”, merkt ds. M. Messemaker op in de Cvandaag podcast. Cvandaag maakte met hem en Gerdien Lassche een themapodcast over het reformatorisch onderwijs en LHBTI-leerlingen.
Volgens de predikant is er sprake van een ideologische stroming, zichtbaar op sociale media als TikTok en Instagram, waarin gender en seksuele beleving centraal staan. “Onze jongeren worden daar sterk door beïnvloed. Ze zeggen dan al snel: ‘Ja, dat moet iemand zelf weten.’ Maar dat is iets anders dan: ‘Ik veroordeel jou niet.’ Er vindt een subtiele devaluatie plaats van moreel onderscheid.”
Messemaker verwijst in het gesprek ook naar de documentaire ‘God, ik ben Gay’ van Robert Rodenburg en naar diens optreden in talkshows. “Daar werd gezegd: ‘Je wordt veroordeeld om je identiteit.’ Maar dat is een gevaarlijke gedachte. Want het is toch te hopen dat je seksuele voorkeur níét je identiteit vormt?”
De predikant ziet hier een belangrijke taak voor het christelijk onderwijs en de kerken: “Wij moeten onze jongeren en gemeenteleden leren dat hun identiteit niet ligt in wat ze voelen of beleven, maar in wie ze zijn in Christus. Wij zijn geschapen naar Gods beeld en geroepen om ons leven daaraan te spiegelen.”
Benieuwd naar het volledige gesprek over refoscholen en LHBTI-leerlingen? Beluister de volledige podcast:
Praatmee