Tientallen doden bij "genocide" op Nigeriaanse christenen

Meer dan 80 christenen zijn de afgelopen weken vermoord bij gruwelijke aanvallen door Fulani-milities in de Nigeriaanse deelstaat Plateau. Lokale leiders en internationale organisaties spreken van een gecoördineerde campagne van terreur, gericht op het verdrijven van christelijke gemeenschappen uit hun dorpen en hun land in bezit te nemen. Sommigen hebben het zelfs over genocide, zo schrijft Morning Star News.
De aanvallen vonden plaats in meerdere regio’s van Plateau, waaronder Bokkos, Mangu, Bassa en Barkin Ladi. Alleen al op 2 en 3 april werden meer dan 60 christenen gedood in zeven dorpen in Bokkos, aldus Farmasum Fuddang, voorzitter van de Bokkos Community Development Council. In het dorp Hurti vielen 40 doden en werden 383 huizen verwoest. “Deze gewapende Fulani-herders kwamen op motorfietsen en overvielen onze dorpen zonder dat wij daar enige aanleiding toegaven", vertelt dorpsleider Maren Aradong.
Plateau-gouverneur Caleb Mutfwang noemde de aanslagen “genocide”. In een interview op 7 april zei hij: “Het gaat hier niet om een conflict tussen gemeenschappen. Deze aanvallen zijn niet-uitgelokt, gericht tegen weerloze burgers.” Volgens hem is het patroon van aanvallen – bij aanvang van het landbouwseizoen en opnieuw tijdens de oogst – een poging om christelijke boeren in armoede te houden en hen van hun land te verdrijven.
De situatie in Bokkos is geen uitzondering. In Bassa County kwamen in maart en begin april nog eens 28 christenen om het leven. In het dorp Ruwi werden op 28 maart tien mensen vermoord tijdens een wake. Onder de slachtoffers waren zeven vrouwen. “Massabegrafenissen zijn inmiddels een terugkerende realiteit", zegt dominee Ayuba Matawal.
De geweldsgolf gaat gepaard met verwoesting van landbouwgronden, het platbranden van dorpen en roof. “De aanvallen zijn niet alleen dodelijk, ze vernietigen ook ons levensonderhoud", aldus Joseph Chudu Yonkpa, jeugdleider uit Bassa. Ruth Ki, een lokale criminologe, benadrukte dat in Bassa sinds 2001 al 1.107 christenen zijn gedood en 27.330 farmlands zijn verwoest. Zij vraagt zich af waarom de overheid er na tientallen jaren nog altijd niet in slaagt om deze terreur te stoppen.
Amnesty International spreekt van een 'patroon van massamoorden en overheidsinactiviteit'. Het internationale mensenrechteninstituut eist onmiddellijke actie van de Nigeriaanse regering. 'De aanvallers vermoorden burgers, steken dorpen in brand en vernietigen oogsten', aldus Amnesty in een verklaring van 4 april. Ook zij spreken over duizenden doden in Plateau de afgelopen jaren.
Lokale kerkleiders roepen de federale overheid op tot concrete actie. Dominee Tongsmangs Dasbak verwijst naar Romeinen 13:4: ‘Zij is een dienares van God, een wreekster tot straf voor wie het kwade bedrijft.’ Hij benadrukt dat het de taak is van de staat om gerechtigheid te brengen: “De regering moet deze terreur met kracht stoppen.”
Hoewel niet alle Fulani-extremisten zijn, waarschuwde het Britse parlementaire rapport van de APPG (2020) dat sommige Fulani zich bedienen van jihadistische tactieken en zich richten op christelijke doelwitten. Open Doors plaatst Nigeria opnieuw op plaats zeven van de Ranglijst Christenvervolging.
Praatmee