CGB spreekt van laatste poging CGK-synode om kerkscheuring te voorkomen
'De synode doet een laatste beroep op hen die afwijken om een breuk te voorkomen. Het is een oproep om door hartelijke bekering terug te keren naar de besluiten die op grond van de Schrift zijn genomen', constateert het Christelijk Gereformeerd Beraad (CGB), een platform binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) dat zich inzet voor het behoud van de klassieke gereformeerde leer en kerkorde.
De generale synode van de CGK is vrijdag 29 maart voorlopig gesloten, nadat een voorstel voor een zogeheten A- en B-model onvoldoende steun kreeg. In dit model zouden de kerken worden verdeeld in twee afdelingen onder Ć©Ć©n koepel: een afdeling die zich strikt houdt aan de kerkorde, en een afdeling met ruimte voor plaatselijke afwijkingen. Het voorstel kreeg 31 stemmen voor, maar miste de vereiste 80 procent steun, waardoor het werd verworpen.
Vanwege de ontstane impasse stemden de afgevaardigden in met een voorstel van ds. F.W. van der Rhee om de synode voorwaardelijk te sluiten. De vergadering wordt alleen heropend in juni als aan Ć©Ć©n van de twee voorwaarden is voldaan: er moeten dossiers zijn waarvoor dringend besluiten nodig zijn (1), en kerken die zijn afgeweken van eerdere besluiten moeten in groten getale aangeven zich daar opnieuw aan te willen houden (2).
'De eerste voorwaarde (āconditieā) heeft een verstandige, praktische achtergrond', reageert het CGB. 'Het gaat namelijk om zaken die āonontkoombaar nodigā zijn. Te denken valt dan aan zaken die om financiĆ«le of juridische redenen nog om een besluit vragen. De tweede voorwaarde is belangrijker. Op deze manier is door de synode het laatste beroep gedaan op hen die afwijken om een breuk te voorkomen. Het is een oproep om door hartelijke bekering terug te keren naar de besluiten die op grond van de Schrift zijn genomen. Dat ligt nog het dichtste bij wat de ākoninklijke wegā genoemd werd: tucht, met als doel om terug te brengen.'
Praatmee