Britse vrouw aangeklaagd na aanbieden hulp bij abortuskliniek

Een 63-jarige gepensioneerde wetenschapper staat deze week in het Verenigd Koninkrijk terecht omdat zij hulp aanbood aan vrouwen bij een abortuskliniek. Livia Tossici-Bolt werd in Bournemouth aangesproken door autoriteiten. Op dat moment hield ze een bord vast met de tekst: 'Hier om te praten. Als je wilt', zo meldt Christian Today.
Beschuldiging van bufferzone-overtreding
De lokale autoriteiten beschuldigden Tossici-Bolt ervan de regels van de bufferzone rond de kliniek te overtreden. Volgens deze regels is het verboden om goedkeuring of afkeuring over abortus te uiten. De gepensioneerde wetenschapper ontkende dat ze haar mening over abortus gaf en stelde dat haar bord slechts een uitnodiging tot een gesprek was.
Toen haar een boete werd opgelegd, weigerde ze te betalen. Dit deed ze met het argument dat haar actie viel onder de vrijheid van meningsuiting, zoals vastgelegd in Artikel 10 van de Britse Mensenrechtenwet.
"Er is niets mis met twee volwassenen die een vrijwillig gesprek voeren op straat. Ik zou niet als een crimineel behandeld moeten worden om die reden", verklaarde Tossici-Bolt. Ze gaf aan dat verschillende mensen haar hadden benaderd. Niet alleen om over abortus te praten, maar ook over andere onderwerpen.
Juridische steun en kritiek op bufferzones
De christelijke organisatie Alliance Defending Freedom UK steunt haar juridische strijd. Jurist Jeremiah Igunnubole van ADF International veroordeelde de rechtszaak: "Onder vage en verregaande regels worden vrijwilligers als Livia gecriminaliseerd omdat ze simpelweg aanbieden een gesprek te voeren. Anderen zijn voor de rechter gesleept omdat ze bidden – zelfs stil in hun gedachten. De vrijheid van denken en spreken moet zowel binnen als buiten bufferzones worden verdedigd."
Het debat over bufferzones kreeg recent veel aandacht na kritiek van de Amerikaanse vicepresident J.D. Vance. Hij stelde dat deze zones de vrijheid van meningsuiting inperken. In Schotland bleek zelfs dat bidden in een huis binnen een bufferzone in sommige gevallen als een wetsovertreding kan worden beschouwd.
Verschillende mensen zijn al vervolgd vanwege twijfelachtige beschuldigingen binnen bufferzones. Zo werd Adam Smith-Connor aangeklaagd omdat hij in stilte bad. Vorige week werd Rose Doherty in Schotland gearresteerd omdat ze een bord vasthield met de tekst: 'Dwang is een misdaad. Hier om te praten, als je wilt.'
Praatmee