88 CGK-gemeenten: 'Niet ontbinden wat God heeft samengevoegd'
'Wanneer gemeenten ‘ongecontroleerd’ het kerkverband verlaten, is dat hun eigen keuze, voor hun eigen verantwoordelijkheid. Wij mogen als kerkverband echter niet ontbinden wat God heeft samengevoegd in Jezus Christus', zo is volgens het Reformatorisch Dagblad te lezen in een brief die door 88 van de 181 gemeenten binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) is ondertekend. In de brief richten ze zich tot het moderamen (bestuur) van de generale synode van hun kerkverband.
De brief spreekt verdriet en zorg uit over de ontwikkelingen binnen het kerkverband. De ondertekenaars verzetten zich tegen plannen voor een ‘gecontroleerde’ breuk of ontvlechting, zoals besproken na de recente synodezitting. Zij benadrukken hun verlangen om als één kerkverband samen te blijven, ondanks verschillen, omdat zij geloven dat eenheid een roeping van God is.
Ze stellen dat het moderamen geen mandaat heeft om ontvlechting te regelen, aangezien dit niet door kerken of classes is aangevraagd en de uitkomsten van het convent (landelijke vergadering) laten zien dat een meerderheid elkaar wil vasthouden. Bovendien zou een scheiding ingaan tegen de oproep van Christus tot eenheid.
Tot slot stellen de schrijvers dat gemeenten die zelfstandig vertrekken, dat op eigen verantwoordelijkheid doen, maar dat het kerkverband als geheel niet mag ontbinden wat door God is samengevoegd. Ze roepen het moderamen op om geen stappen richting een breuk te zetten en wensen hen Gods zegen toe in hun moeilijke taak.
Eén van de ondertekenaars is prof. dr. G. C. den Hertog. De emeritus hoogleraar stelde dat hij het ongepast vindt dat de bezwaarschriften van 'progressieve' CGK-gemeenten niet inhoudelijk zijn behandeld. Volgens hem heeft de synode om die reden aan gezag verloren. Ook de bekende theoloog prof. dr. A. Huijgen ondertekende de brief.
Het Christelijk Gereformeerd Beraad (CGB), een platform binnen de CGK dat zich inzet voor het behoud van de klassieke gereformeerde leer en kerkorde, bekritiseerde de 'handtekeningenactie'. 'Het bevordert partijvorming in de kerken en ondermijnt het gezag van kerkelijke vergaderingen. Een dergelijke actie is in strijd met het presbyteriaal-synodaal karakter van onze kerken', aldus het CGB onlangs.
Praatmee