Staatssecretaris wil geen onderzoek naar stijgende abortuscijfers: 'Verbijsterend'
Het aantal abortussen in Nederland is in 2023 fors gestegen. De stijging trok vooral de aandacht van de christelijke partijen SGP en ChristenUnie. Zij pleitten onlangs voor een onderzoek naar de explosieve stijging. Staatssecretaris Vincent Karremans (VWS) vindt het niet nodig om nu apart onderzoek naar de oorzaak van de stijging te doen. Dit gaf hij aan tijdens het commissiedebat over medische ethiek.
De abortuscijfers in Nederland vertonen de afgelopen jaren een alarmerende stijging. In 2023 werden er 32.000 abortussen uitgevoerd, een toename van 6 procent vergeleken met het jaar ervoor. Dit aantal betekent dat dagelijks ongeveer 85 abortussen plaatsvinden. Vooral bij meisjes en vrouwen in de leeftijdscategorie van 20 tot 24 jaar wordt een hoog aantal abortussen geregistreerd. Het is duidelijk dat er een groeiende vraag is naar abortussen, terwijl het aantal ongewenste zwangerschappen niet afneemt.
ChristenUnie-leider Mirjam Bikker vroeg de staatssecretaris naar het mogelijke verband tussen de stijging en het afschaffen van de bedenktijd bij abortus, een wetswijziging die twee jaar geleden inging. Karremans benadrukte dat de stijging ook in andere landen zichtbaar is en niet per se verband houdt met de wijziging van de beraadtermijn. De bewindspersoon stelt dat het voor hem belangrijker is om te focussen op het verminderen van ongewenste zwangerschappen, en niet het aantal abortussen.
'Het is verbijsterend dat in onze cultuur de waarde van het leven van ongeboren kinderen zo weinig gewicht in de schaal legt', reageerde SGP-Kamerlid Diederik van Dijk via het sociale medium X. Onlangs deelde Van Dijk zijn verontwaardiging over de stijgende abortuscijfers via een stemverklaring bij de VWS-begroting. De politicus sprak zijn bezorgdheid uit over de plannen van het kabinet om meer geld beschikbaar te stellen voor abortusklinieken. Volgens het Kamerlid is het probleem dat de begroting wel voorziet in middelen voor abortussen, maar geen extra middelen vrijmaakt voor hulpverlening aan vrouwen die met een ongewenste zwangerschap te maken hebben.
Opstelling BBB
Caroline van der Plas van de BBB heeft toegegeven dat ze eerder een verkeerde inschatting heeft gemaakt over de stijging van het aantal abortussen. Vorig jaar dienden de SGP en ChristenUnie een motie in om de oorzaken van deze stijging te onderzoeken, maar destijds steunde de BBB de motie niet. Van der Plas gaf aan nu spijt te hebben van die beslissing en vroeg de partijen om de motie opnieuw in te dienen, zodat ze alsnog haar steun kan betuigen. De BBB vindt de stijging van het aantal abortussen een serieuze reden voor nader onderzoek.
De evaluatie van de abortuswet, gepland voor 2027, zal waarschijnlijk meer duidelijkheid bieden over de impact van het schrappen van de bedenktijd en de stijgende abortuscijfers. De huidige coalitie heeft overigens geen uitgesproken mening over medisch-ethische kwesties.
Praatmee