Tearfund-directeur bezocht vluchtelingenkampen: "Veel vrouwen weten niet waar hun man is"

Interview 20 november 2024 6 minuten Tearfund
Guido de Vries

De humanitaire crisis in Soedan is ongekend. Tearfund biedt noodhulp in Soedan en buurlanden Tsjaad en Zuid-Soedan. Directeur Guido de Vries heeft jarenlang in Soedan gewoond en begin november bezocht hij twee kampen in Tsjaad waar Soedanese vluchtelingen worden opgevangen. "Wat hier gebeurt, is onrecht. Mensen die niets met geweld, conflict of politiek te maken hebben, zijn hier het meest kwetsbaar en worden het hardst getroffen."

Sinds er een nieuwe golf van geweld uitbrak op 15 april 2023, zijn duizenden mensen omgekomen en meer dan 10 miljoen mensen op de vlucht geslagen. Er is een enorme hongersnood door een extreem tekort aan voedsel en met de dag neemt de nood toe. Tearfund biedt noodhulp in Soedan en buurlanden Tsjaad en Zuid-Soedan. Directeur Guido de Vries bezocht begin november twee kampen waar Soedanese vluchtelingen worden opgevangen.

Guido de Vries: "Ik heb in totaal vijf jaar in hoofdstad Khartoem gewoond. In de eerste periode van 2016 tot 2019 werkte ik voor een ngo. Vanaf eind 2020 ging ik aan de slag bij de Verenigde Naties en het was mijn opdracht om de burgerregering te helpen bij de overgang van dictatuur naar democratie. Door de coup van het leger en de Rapid Support Forces (RSF, een paramilitaire groep, red.) in 2021 werd mijn werk echter onmogelijk gemaakt en in 2022 besloten we als gezin terug te keren naar Nederland. Nog geen half jaar later begon de machtsstrijd tussen het leger en de RSF. De RSF heeft vooral in Darfur etnische zuiveringen uitgevoerd. Geweld, moorden, plunderingen en verkrachtingen, tot op de dag van vandaag. Gruwelijk, ik heb er geen ander woord voor."

Is het ooit rustig geweest in Soedan?
"Het land kent een lange geschiedenis van gewelddadige conflicten. Berucht zijn de genocide in Darfur aan het begin van deze eeuw en de oorlog in het zuiden van het land. Die strijd stopte toen Zuid-Soedan onafhankelijk werd. Er waren sindsdien nog wel conflicten, vaak tussen herders en boeren. Het ging dan over wie het vruchtbare land zou krijgen of wie er toegang tot water had. Binnen het officiële en traditionele rechtssysteem konden die meestal worden ondervangen. Maar spanningen namen wel weer toe omdat de vraag naar goede grond en water toenam. De bevolking groeide en door het veranderende klimaat was er steeds meer verwoestijning in het land. Meer mensen moesten het dus met minder doen. Het zorgde voor nieuwe conflicten die verwoesting brachten en voor onveiligheid zorgden.

"Daarnaast sloegen 10 miljoen mensen op de vlucht. Laat dat aantal eens op je inwerken. Dat is meer dan de helft van alle Nederlanders."

De geweldsexplosie die in april 2023 kwam als gevolg van de strijd tussen het leger en RSF heeft voor een onvoorstelbaar aantal doden en gewonden gezorgd. Daarnaast sloegen 10 miljoen mensen op de vlucht. Laat dat aantal eens op je inwerken. Dat is meer dan de helft van alle Nederlanders. Een deel van de Soedanese bevolking zit vast in eigen land en kan geen kant op. Het andere deel is het gelukt om de grens over te gaan en wordt opgevangen in onder meer de buurlanden Tsjaad en Zuid-Soedan."

Wat doet Tearfund?
"Wij zijn actief in Soedan in de westelijke provincie Central Darfur en daar is onze hulpverlening vooral gericht op voedselvoorziening. Het plan was dat ik begin november dat project zou bezoeken. Helaas bleek dat niet mogelijk, omdat ik dan door een gebied moest reizen dat op dit moment zeer onveilig is. 

Tearfund werkt ook in het grensgebied met Tsjaad en daar heb ik de vluchtelingenkampen in Arkoum en Adré bezocht. Ons project daar richt zich vooral op watervoorziening."

"De mannen zijn vaak achtergebleven in Soedan, gevlucht of gedood. De meeste vrouwen weten niet waar hun man is."

Wat trof je aan?
"De locatie was eigenlijk bedoeld voor de opvang van 40.000 personen, maar er wonen er 200.000. Ondanks de vele mensen was het stil in het kamp, en je voelde de opgelopen trauma’s. 95 procent van de mensen zijn vrouwen en kinderen. De mannen zijn vaak achtergebleven in Soedan, gevlucht of gedood. De meeste vrouwen weten niet waar hun man is. Op het terrein stonden zelfgemaakte hutjes van materialen die de VN of hulporganisaties beschikbaar hadden. En wat je vooral ziet, is dat er een groot tekort is aan van alles en dat alles van buiten het kamp moet worden aangeleverd. 

Ik ontmoette Arafa, een vrouw van in de dertig en moeder van 6 kinderen. Met het hele gezin is ze drie dagen onderweg geweest. Lopend, en bovendien zwanger van haar jongste. Die is later in het kamp geboren. Tijdens hun vlucht moesten ze regelmatig schuilen voor de milities, uit angst om verkracht of vermoord te worden. Uiteindelijk kwamen ze in het kamp aan en kregen ze een plekje aangewezen waar ze een hutje mochten bouwen."

Op de foto zie je toch ook lachende kinderen.
"Ja, dat klopt. Kinderen weten zich hier in het kamp gelukkig veilig, en: kinderen zijn kinderen. Zij willen spelen. Hier en daar wordt ook onderwijs gegeven. Alhoewel, dat is vooral in de open lucht en voor zover er docenten zijn. De meeste kinderen gaan hier niet naar school. 

Je ziet dat het leven hier zo goed en zo kwaad weer wordt opgepakt, en dat er zelfs ook iets van een economie ontstaat. De oudste dochter van Arafa bakt bijvoorbeeld koekjes en verkoopt deze aan mensen die nog wat spaargeld hebben kunnen meenemen. Zo wordt er toch een bescheiden inkomen gegenereerd."

"Mensen die niets met geweld, conflict of politiek te maken hebben, zijn hier het meest kwetsbaar en worden het hardst getroffen."

Wat raakte jou het meest? 
"De uitzichtloosheid. Mensen zitten hier waarschijnlijk voor een lange tijd omdat ze alleen terug naar huis kunnen wanneer het daar weer veilig en rustig is. En dan de vraag: wat zullen ze thuis aantreffen? Zien de vrouwen hun man nog terug, kinderen hun vader? 7 tot 10 miljoen Soedanezen hebben niet genoeg te eten en dat aantal neemt alleen maar. Landbouw wordt onmogelijk gemaakt door al het geweld. Het is simpelweg te onveilig om als boer op het veld te werken. Het resultaat is dat er al op verschillende plekken in Soedan hongersnood is en dat zal zich alleen maar verder uitbreiden."

Grijpt het je niet naar de keel?
"Ja, het is onrecht wat hier gebeurt. Mensen die niets met geweld, conflict of politiek te maken hebben, zijn hier het meest kwetsbaar en worden het hardst getroffen. Haast automatisch zet me dat in een actiemodus en ik kijk waarmee we een verschil kunnen maken. Gelukkig kan Tearfund wat doen. We hebben in Arkoum bijgedragen aan de realisatie van twee watertorens. Er zijn 70 meter diepe gaten geboord en nu kan er via zonne-energie water worden gepompt naar twee gigantische tanks die elk 50.000 liter kunnen opslaan. Via leidingen komt het water in de kampen terecht en daardoor hebben dagelijks 20.000 mensen toegang tot schoon drinkwater. Het is iets heel concreets en het heeft serieuze impact in het leven van deze groep mensen."

Is er hoop?
"Aan het eind van mijn gesprek met Arafa vroeg ik haar: waar word je blij van? Ze antwoordde met: ‘van het feit dat ik mijn kinderen om mij heen heb.’ Te midden van de ellende, en met haar baby in haar armen, keek Arafa naar het leven, naar de lichtpuntjes dat ze om zich heen had. In Jesaja 9 staat ‘Het volk dat in duisternis ronddoolt ziet een schitterend licht. Zij die in het donker wonen, worden door een helder licht beschenen.’ En even verderop in het hoofdstuk staat ‘Een kind is ons geboren, een zoon in ons gegeven’. Is er hoop? Ja, dat is wat ik geloof. De realiteit in het kamp geeft een onbevredigend gevoel, maar het vertrouwen dat het God is die werkt aan het herstel van al het onrecht door ons heen, werkt bevrijdend."

Bovenstaand artikel verscheen op de website van Tearfund en is met toestemming overgenomen door Cvandaag. Tearfund zet zich samen met EO Metterdaad en ZOA in om de bevolking in Soedan te ondersteunen met noodhulp. Klik hier voor meer informatie.

Praatmee

Beluister onze podcast

#344 Jeffrey & dr. Bert Loonstra over de impasse van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK)
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

redwednesday
Nieuws

RedWednesday voor vervolgde christenen: "Discriminatie om geloof een blinde vlek" 

Met RedWednesday vestigt Kerk in Nood (ACN) op woensdag 20 november 2024 opnieuw de aandacht op het lot van miljoenen vervolgde, onderdrukte en bedreigde gelovigen in de hele wereld. Wereldwijd worden rond deze dag honderden beroemde kathedralen, ker

Inscriptie
Nieuws

Archeologen onthullen unieke inscriptie over Jezus uit de derde eeuw

Een historische vondst in Israël heeft wereldwijd aandacht getrokken: de oudste inscriptie die Jezus als God erkent, daterend uit de derde eeuw, is onthuld. Dat meldt The Daily Mail. De inscriptie, gegraveerd op een 1800 jaar oud mozaïek, wordt al be

Maaike
Video

Tijdens het uitdrijven van een boze geest riep Maaike Jezus aan

Maaike had een ervaring met het uitdrijven van een boze geest. “We wisten niet wat te doen. In horrorfilms gebruiken ze een Bijbel. Misschien moesten wij dat ook proberen, dachten we.” Maaike vertelt in onderstaande video van Xpedition Glory waarom z

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden waarschuwt ouders voor slordige geloofsopvoeding: "Blijf niet liggen op zondagochtend"

"Wat is een slordige geloofsopvoeding? Dat is op zondag uitslapen en denken: 'Vanmiddag breng ik mijn kinderen wel naar de zondagschool", aldus ds. G. van Zanden. De hervormde predikant uit Katwijk aan Zee waarschuwde onlangs in zijn preek ouders voo

Arjanne Holsappel
Column

Een ongemakkelijke waarheid over de hel

Onlangs luisterde ik naar een preek van een predikant die ik al jaren volg. Wat hij toen zei, bracht me echter totaal van mijn stuk. Hij beweerde dat de hel, zoals wij die traditioneel kennen, niet zou bestaan. Dit klonk voor mij als een enorme afwij

hemel
God

Refoweb-vragensteller stelt vragen over positie van mens, engel en satan

'Hebben wij met de zondeval onze heerschappij (Genesis 1:26-28) overgedragen aan de engelen of aan satan (zoals ik altijd heb geleerd)? Of is satan koning in de wereld en bieden engelen in hun regering daar tegenstand aan? Blijft satan koning totdat

ZERA worship
Nieuws

Nieuw platform ZERA worship investeert in cultuur van aanbidding

Van teams in kerken tot gepassioneerde aanbidders rond een kampvuur; Nederland blijkt vruchtbare grond voor lokale kerken waar aanbidding een centrale plek heeft. Die cultuur wordt vanaf 20 november gevoed en verdiept met ZERA worship. Het nieuwe pla

Psalternatief
Nieuws

Avond in Apeldoorn biedt kennismaking met oude psalmen in een nieuwe jas

Samen zingen uit De Nieuwe Psalmberijming (DNP), onder begeleiding van de band van Psalternatief – dat kan op vrijdag 22 november, tijdens een avond in de Tabernakelkerk in Apeldoorn. Inhoudelijke bijdragen zijn er van ds. Klaas de Vries en Arie Maas

Meerartikelen

NBV21
Nieuws

NBG: "We bieden CGK graag onze Kerkbijbel aan"

"We zijn verheugd en dankbaar over het besluit van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) om de NBV21 vrij te geven voor gebruik in kerkdiensten." Dat zegt Lydia van der Meer, relatiemanager kerken bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap. "We

Peter Sinia
Interview

Waarom komen NGK homoseksuelen tegemoet? Synodevoorzitter legt uit

“We verootmoedigen ons voor de wijze waarop homoseksuele broeders en zusters onrecht is aangedaan, waarbij God de maatstaf is en niet onze menselijke kaders”, maakt dominee Peter Sinia duidelijk. Als synodevoorzitter sprak hij afgelopen zaterdag woor

Jeffrey
Opinie

CGK-synode zoekt bluswater tussen twee vuren in

Wat doe jij als jouw kerk in een crisissituatie verkeert? Vechten, bevriezen of vluchten? Eén ding is zeker. In de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) is van vluchtgedrag geen sprake. Met een stevig rapport van de commissie Toekomst Kerkverband o

Jerke Setz
Column

Een ongemakkelijke waarheid: we duwen mannen in hokjes

Het is Internationale Mannendag. Geen dag om jezelf op de borst te slaan, maar om stil te staan bij een harde realiteit: mannen gaan gebukt onder uitdagingen waar we het te weinig over hebben. Ruim 80 procent van de daklozen is man, mannen plegen twe

Chris Verhagen
Nieuws

Christelijke apologeet ziet dat NOS 'Mars voor het leven' negeert: "Schande"

De NOS heeft afgelopen weekend geen aandacht besteed aan de Mars voor het leven; een jaarlijkse stille mars waarbij duizenden deelnemers opkomen voor het ongeboren leven. "Helaas blijkt ook de stem van deze 11.000 demonstranten door onze NOS niet als

an Francisco Waldorf Girls Volleyball Team
Nieuws

Christelijke school trekt zich terug uit volleybalcompetitie vanwege transspeler bij tegenstander

De meisjesvolleybalploeg van Stone Ridge Christian School in Californië heeft zich teruggetrokken uit de regionale halve finales van het California Interscholastic Federation State Girls Volleyball Championship. De christelijke school besloot hiertoe

Thelma Schoon
Levensverhaal

Theoloog Thelma Schoon geraakt door Bijbelverhaal Jozef: "Diep ontroerend"

Thelma Schoon, voormalig Jonge Theoloog des Vaderlands, is pas 28 jaar, maar heeft al een indrukwekkende reis in het geloof afgelegd. Als jongerenpastor en docent weet ze de werelden van kerk en samenleving op unieke wijze te verbinden. “Spanning ins

Ds. W. A. Zondag
Video

Ds. Zondag: "Dominees met ruim genadeaanbod worden soms heel makkelijk remonstrants genoemd"

Reformatorische dominees die in hun preken een ruim genadeaanbod hanteren, worden vaak remonstrants genoemd. Dat stelde ds. W. A. Zondag onlangs in een preek. De GerGem-predikant uit Dordrecht maakt zich hier zorgen over en waarschuwde zijn toehoorde

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp legt uit waarom je God geen rol in je leven moet laten spelen

Het is een paar jaar terug als Wilkin van de Kamp een Duitse sticker tegenkomt waarop geschreven staat: 'God speelt geen enkele rol in mijn leven.' Wat volgt is een verwarde reactie, maar dan leest hij de kleine lettertjes die onder de eerst nog zo h

Ds. A. T. Vergunst
Verdieping

Vasten is geen hongerstaking waarmee je God tot actie dwingt

De tijden zijn donker! Als God niet genadig ingrijpt, gaan we zware tijden tegemoet. Dat is geen profetisch inzicht. We kunnen het in de Bijbel lezen, bijvoorbeeld in Mattheüs 24. De vraag wordt dan, “Wat behoren wij als ware christenen te doen?” Het

paus
Nieuws

Paus Franciscus wil onderzoek naar mogelijke genocide Israël in Gaza

Paus Franciscus vindt dat er onderzoek moet worden gedaan naar de vraag of Israël genocide pleegt in Gaza. Dat blijkt uit een voorpublicatie van zijn boek Hoop stelt nooit teleur: Pelgrims naar een betere wereld.  Het boek van de huidige paus verschi

ds. D. Zoet
Nieuws

Hersteld hervormd Kesteren hoopt op komst ds. Zoet

De hersteld hervormde gemeente in Kesteren heeft een beroep uitgebracht op ds. D. Zoet (foto). De predikant is in beeld als opvolger van de eerder dit jaar naar Houten-Breukelen verhuisde ds. W. Nobel. Ds. G. K. Terreehorst, woonachtig in Apeldoorn,