Tearfund-directeur bezocht vluchtelingenkampen: "Veel vrouwen weten niet waar hun man is"

Interview 20 november 2024 6 minuten Tearfund
Guido de Vries

De humanitaire crisis in Soedan is ongekend. Tearfund biedt noodhulp in Soedan en buurlanden Tsjaad en Zuid-Soedan. Directeur Guido de Vries heeft jarenlang in Soedan gewoond en begin november bezocht hij twee kampen in Tsjaad waar Soedanese vluchtelingen worden opgevangen. "Wat hier gebeurt, is onrecht. Mensen die niets met geweld, conflict of politiek te maken hebben, zijn hier het meest kwetsbaar en worden het hardst getroffen."

Sinds er een nieuwe golf van geweld uitbrak op 15 april 2023, zijn duizenden mensen omgekomen en meer dan 10 miljoen mensen op de vlucht geslagen. Er is een enorme hongersnood door een extreem tekort aan voedsel en met de dag neemt de nood toe. Tearfund biedt noodhulp in Soedan en buurlanden Tsjaad en Zuid-Soedan. Directeur Guido de Vries bezocht begin november twee kampen waar Soedanese vluchtelingen worden opgevangen.

Guido de Vries: "Ik heb in totaal vijf jaar in hoofdstad Khartoem gewoond. In de eerste periode van 2016 tot 2019 werkte ik voor een ngo. Vanaf eind 2020 ging ik aan de slag bij de Verenigde Naties en het was mijn opdracht om de burgerregering te helpen bij de overgang van dictatuur naar democratie. Door de coup van het leger en de Rapid Support Forces (RSF, een paramilitaire groep, red.) in 2021 werd mijn werk echter onmogelijk gemaakt en in 2022 besloten we als gezin terug te keren naar Nederland. Nog geen half jaar later begon de machtsstrijd tussen het leger en de RSF. De RSF heeft vooral in Darfur etnische zuiveringen uitgevoerd. Geweld, moorden, plunderingen en verkrachtingen, tot op de dag van vandaag. Gruwelijk, ik heb er geen ander woord voor."

Is het ooit rustig geweest in Soedan?
"Het land kent een lange geschiedenis van gewelddadige conflicten. Berucht zijn de genocide in Darfur aan het begin van deze eeuw en de oorlog in het zuiden van het land. Die strijd stopte toen Zuid-Soedan onafhankelijk werd. Er waren sindsdien nog wel conflicten, vaak tussen herders en boeren. Het ging dan over wie het vruchtbare land zou krijgen of wie er toegang tot water had. Binnen het officiële en traditionele rechtssysteem konden die meestal worden ondervangen. Maar spanningen namen wel weer toe omdat de vraag naar goede grond en water toenam. De bevolking groeide en door het veranderende klimaat was er steeds meer verwoestijning in het land. Meer mensen moesten het dus met minder doen. Het zorgde voor nieuwe conflicten die verwoesting brachten en voor onveiligheid zorgden.

"Daarnaast sloegen 10 miljoen mensen op de vlucht. Laat dat aantal eens op je inwerken. Dat is meer dan de helft van alle Nederlanders."

De geweldsexplosie die in april 2023 kwam als gevolg van de strijd tussen het leger en RSF heeft voor een onvoorstelbaar aantal doden en gewonden gezorgd. Daarnaast sloegen 10 miljoen mensen op de vlucht. Laat dat aantal eens op je inwerken. Dat is meer dan de helft van alle Nederlanders. Een deel van de Soedanese bevolking zit vast in eigen land en kan geen kant op. Het andere deel is het gelukt om de grens over te gaan en wordt opgevangen in onder meer de buurlanden Tsjaad en Zuid-Soedan."

Wat doet Tearfund?
"Wij zijn actief in Soedan in de westelijke provincie Central Darfur en daar is onze hulpverlening vooral gericht op voedselvoorziening. Het plan was dat ik begin november dat project zou bezoeken. Helaas bleek dat niet mogelijk, omdat ik dan door een gebied moest reizen dat op dit moment zeer onveilig is. 

Tearfund werkt ook in het grensgebied met Tsjaad en daar heb ik de vluchtelingenkampen in Arkoum en Adré bezocht. Ons project daar richt zich vooral op watervoorziening."

"De mannen zijn vaak achtergebleven in Soedan, gevlucht of gedood. De meeste vrouwen weten niet waar hun man is."

Wat trof je aan?
"De locatie was eigenlijk bedoeld voor de opvang van 40.000 personen, maar er wonen er 200.000. Ondanks de vele mensen was het stil in het kamp, en je voelde de opgelopen trauma’s. 95 procent van de mensen zijn vrouwen en kinderen. De mannen zijn vaak achtergebleven in Soedan, gevlucht of gedood. De meeste vrouwen weten niet waar hun man is. Op het terrein stonden zelfgemaakte hutjes van materialen die de VN of hulporganisaties beschikbaar hadden. En wat je vooral ziet, is dat er een groot tekort is aan van alles en dat alles van buiten het kamp moet worden aangeleverd. 

Ik ontmoette Arafa, een vrouw van in de dertig en moeder van 6 kinderen. Met het hele gezin is ze drie dagen onderweg geweest. Lopend, en bovendien zwanger van haar jongste. Die is later in het kamp geboren. Tijdens hun vlucht moesten ze regelmatig schuilen voor de milities, uit angst om verkracht of vermoord te worden. Uiteindelijk kwamen ze in het kamp aan en kregen ze een plekje aangewezen waar ze een hutje mochten bouwen."

Op de foto zie je toch ook lachende kinderen.
"Ja, dat klopt. Kinderen weten zich hier in het kamp gelukkig veilig, en: kinderen zijn kinderen. Zij willen spelen. Hier en daar wordt ook onderwijs gegeven. Alhoewel, dat is vooral in de open lucht en voor zover er docenten zijn. De meeste kinderen gaan hier niet naar school. 

Je ziet dat het leven hier zo goed en zo kwaad weer wordt opgepakt, en dat er zelfs ook iets van een economie ontstaat. De oudste dochter van Arafa bakt bijvoorbeeld koekjes en verkoopt deze aan mensen die nog wat spaargeld hebben kunnen meenemen. Zo wordt er toch een bescheiden inkomen gegenereerd."

"Mensen die niets met geweld, conflict of politiek te maken hebben, zijn hier het meest kwetsbaar en worden het hardst getroffen."

Wat raakte jou het meest? 
"De uitzichtloosheid. Mensen zitten hier waarschijnlijk voor een lange tijd omdat ze alleen terug naar huis kunnen wanneer het daar weer veilig en rustig is. En dan de vraag: wat zullen ze thuis aantreffen? Zien de vrouwen hun man nog terug, kinderen hun vader? 7 tot 10 miljoen Soedanezen hebben niet genoeg te eten en dat aantal neemt alleen maar. Landbouw wordt onmogelijk gemaakt door al het geweld. Het is simpelweg te onveilig om als boer op het veld te werken. Het resultaat is dat er al op verschillende plekken in Soedan hongersnood is en dat zal zich alleen maar verder uitbreiden."

Grijpt het je niet naar de keel?
"Ja, het is onrecht wat hier gebeurt. Mensen die niets met geweld, conflict of politiek te maken hebben, zijn hier het meest kwetsbaar en worden het hardst getroffen. Haast automatisch zet me dat in een actiemodus en ik kijk waarmee we een verschil kunnen maken. Gelukkig kan Tearfund wat doen. We hebben in Arkoum bijgedragen aan de realisatie van twee watertorens. Er zijn 70 meter diepe gaten geboord en nu kan er via zonne-energie water worden gepompt naar twee gigantische tanks die elk 50.000 liter kunnen opslaan. Via leidingen komt het water in de kampen terecht en daardoor hebben dagelijks 20.000 mensen toegang tot schoon drinkwater. Het is iets heel concreets en het heeft serieuze impact in het leven van deze groep mensen."

Is er hoop?
"Aan het eind van mijn gesprek met Arafa vroeg ik haar: waar word je blij van? Ze antwoordde met: ‘van het feit dat ik mijn kinderen om mij heen heb.’ Te midden van de ellende, en met haar baby in haar armen, keek Arafa naar het leven, naar de lichtpuntjes dat ze om zich heen had. In Jesaja 9 staat ‘Het volk dat in duisternis ronddoolt ziet een schitterend licht. Zij die in het donker wonen, worden door een helder licht beschenen.’ En even verderop in het hoofdstuk staat ‘Een kind is ons geboren, een zoon in ons gegeven’. Is er hoop? Ja, dat is wat ik geloof. De realiteit in het kamp geeft een onbevredigend gevoel, maar het vertrouwen dat het God is die werkt aan het herstel van al het onrecht door ons heen, werkt bevrijdend."

Bovenstaand artikel verscheen op de website van Tearfund en is met toestemming overgenomen door Cvandaag. Tearfund zet zich samen met EO Metterdaad en ZOA in om de bevolking in Soedan te ondersteunen met noodhulp. Klik hier voor meer informatie.

Praatmee

Beluister onze podcast

#350 Jeffrey & ds. Marien Kollenstaart over intercultureel kerk-zijn en migrantenchristenen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Stad van David
Nieuws

Archeologische werpt licht op religieuze rituelen uit tijd koning Hizkia

In de Stad van David, aan de oostelijke helling, is een unieke ruimte ontdekt die teruggaat tot de Eerste Tempelperiode. Israel Antiquities Authority (IAA) onthulde dat de vondst, bestaande uit acht uitgehouwen kamers, gebruikt werd voor religieuze r

Vincent Karremans
Nieuws

Staatssecretaris wil geen onderzoek naar stijgende abortuscijfers: 'Verbijsterend'

Het aantal abortussen in Nederland is in 2023 fors gestegen. De stijging trok vooral de aandacht van de christelijke partijen SGP en ChristenUnie. Zij pleitten onlangs voor een onderzoek naar de explosieve stijging. Staatssecretaris Vincent Karremans

Bijbel
Dagelijks leven

Filmpjes over de Bijbel populairder dan ooit op social media

De Bijbel brak in 2024 records in de sociale media. Dat zeggen de kijkcijfers van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap. Het TikTok-filmpje over de Zij Lacht Bijbel werd 168.000 keer bekeken; video’s op TikTok, YouTube en Instagram over de Jongeren

brandweer
Nieuws

Kerkgebouw Breda vrijwel volledig afgebrand

In Breda is maandag een gebouw, waarin een kerk diensten organiseerde, vrijwel volledig verwoest door een grote brand. Het gaat om de Kerk van de Nazarener. Voorganger ds. Stephen Overduin maakt het nieuws zelf bekend op social media.  ‘Gisteren werd

Nigeria
Nieuws

Kamervragen naar aanleiding van Ranglijst Christenvervolging

Het is inmiddels haast een trieste traditie geworden: enkele dagen na de publicatie van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors worden er Kamervragen gesteld over het onderwerp. Ook dit jaar is dat weer het geval. De christelijke partijen en N

tabernakel
Positief nieuws

Brandweerman redt tabernakel uit puin van verwoeste kerk Los Angeles

Een brandweerman in Los Angeles heeft op 11 januari een tabernakel gered uit de ruïnes van de Corpus Christi-kerk in Pacific Palisades. De kerk werd volledig verwoest door een allesverwoestende brand die begin januari uitbrak. Dat schrijft Catholicvo

ds. P. den Ouden
Video

HHK-predikant: "Ook reformatorische christenen kunnen grof over mensen praten"

"Ook in de reformatorische gezindte kunnen mensen hard en grof over mensen praten en op anderen neerkijken. Hoe gaan we met die ander om, ongeacht iemands huidskleur, karakter of positie? We zijn geroepen om met eerbied en respect met medemensen om t

Op de bres voor Israël
Nieuws

Christenen organiseren Israëlpraise in Oud-Beijerland

'Op de bres voor Israël' organiseert een praise-avond voor Israël in het gebouw van Evangelische Gemeente Hoeksche Waard in Oud-Beijerland. Het is een vervolg op de praise-avond in Alblasserdam vorig jaar. Praiseband Ahava zal, samen met saxofonist J

Meerartikelen

almere
Nieuws

BIJ1-raadslid Almere stapt over naar ChristenUnie: "Waardevolle toevoeging"

Georgine Panhuijsen, raadslid namens BIJ1 in Almere, maakt een opvallende stap. Ze heeft namelijk besloten haar partij te verlaten en zich aan te sluiten bij de ChristenUnie. Dat maakt CU Almere bekend. Volgens Panhuijsen, die een christelijke achter

worship
Positief nieuws

Zien: Amerikanen aanbidden en prijzen God in onderkomen Donald Trump

Een kleine week voordat Donald Trump officieel voor de tweede keer president van de Verenigde Staten wordt, gingen indrukwekkende beelden viraal. Op de beelden is te zien dat er een evenement plaatsvindt in Mar-a-Lago, het onderkomen van Trump in Flo

Syrie
Nieuws

Syrische christenen in gevaar: "Culturele en religieuze zuivering dreigt"

De christelijke gemeenschap in Syrië staat opnieuw onder grote druk. De gewapende islamitische alliantie Hayat Tahrir al-Sham (HTS) belooft wel bescherming van religieuze minderheden, maar christenen hebben weinig vertrouwen in deze woorden. Dat stel

Ds. J. Holtslag
Opinie

Kerkdiensten anderhalf jaar van tevoren invullen is onnodig

Collegapredikanten stellen vast dat het regelen van preekbeurten uit de hand is gelopen. Om dit beter te reguleren, stellen zes collegapredikanten voor om de septemberlijst nieuw leven in te blazen. Op deze manier hopen zij te voorkomen dat we te vro

Mark Kinzer
Interview

Messiaans-Joodse theoloog Mark Kinzer: "Eenheid tussen Jood en christen is noodzakelijk"

“Het Oude Testament is geen simpele aanloop naar het Nieuwe Testament, maar een levende tekst die direct verbonden is met de geschiedenis én de toekomst van het Joodse volk”, zegt de Messiaans-Joodse theoloog Mark Kinzer. Deze week is hij in Nederlan

Somalië
Verdieping

Roeit de islam het christendom uit in Somalië? 5 belangrijke vragen en antwoorden

Somalië staat al jarenlang in de top drie van de Ranglijst Christenvervolging die jaarlijks door Open Doors naar buiten wordt gebracht. Dit jaar staat het land op de tweede plaats. Toch lezen we maar weinig over de situatie in het land en wat er met

Ad de Bruijne
Nieuws

Theoloog heeft boodschap voor christenen met X-account: 'Collaborateurs'

Christenen die zich op het sociale medium X bevinden, kiezen partij voor 'digitale monopolisten die vrijheid en democratie vernietigen' en zijn 'medeplichtig aan een toekomstige dictatuur', zo stelt theoloog Ad de Bruijne als columnist in het Nederla

kinderdoop
Nieuws

Britse gemeenteraad: schrap doopnaam om inclusiviteit te bevorderen

De gemeenteraad van Sutton in Zuid-Londen heeft haar medewerkers geïnstrueerd om te stoppen met het gebruik van doopnamen. Men adviseert om voortaan alleen de voornaam, de eerste naam of de roepnaam te hanteren. Dit advies maakt deel uit van een bred

India
Nieuws

Predikantsechtpaar na twintig maanden vrijgelaten uit Indiase gevangenis

Een christelijke predikant en zijn echtgenote zijn net voor kerst vrijgelaten uit een Indiase gevangenis, na daar 20 maanden vast te hebben gezeten. Hun zaak werpt een schrijnend licht op de aanhoudende vervolging van christenen in India onder de oms

priesters
Nieuws

Celibatair levende homoseksuelen mogen priesteropleiding volgen

Het Vaticaan heeft 'nieuwe' richtlijnen gepubliceerd die stellen dat homoseksuele mannen toegelaten kunnen worden tot priesteropleidingen. Uit een kersvers en goedgekeurd document blijkt dat mannen met homoseksuele gevoelens de priesteropleiding moge

Ds. Gertjan Oosterhuis
Interview

NGK-predikant: "Kerken groeien steeds meer naar elkaar toe"

Lange tijd moest Gertjan Oosterhuis (65) uit Langerak niets hebben van charismatisch geloof. Hij ergerde zich aan gereformeerd vrijgemaakte gemeenteleden die met een bepaalde houding terugkwamen van een New Wine Zomerconferentie en hem het idee gaven

ds. P. de Vries
Video

HHK-predikant: "Waar lees je dat Zacheüs zondaar werd voor God?"

"Waar lees je dat Zacheüs zondaar werd voor God? Sommigen stellen dat het meteen begon met dankbaarheid. Had Zacheüs geen ellendekennis? Dat is veel te kort door de bocht", zo stelde ds. P. de Vries onlangs tijdens een preek de gelijkenis van de fari