Paniek in christelijke gemeenschap Pakistan na nieuwe arrestatie voor blasfemie
De arrestatie van een christen in Lahore onder Pakistans blasfemiewet heeft op 3 november geleid tot paniek in de christelijke gemeenschap. In Kahna, in de provincie Punjab, vluchtten veel christelijke families uit hun huizen nadat Zafar Iqbal werd beschuldigd van het verbranden van Koranverzen. Dit meldt mensenrechtenactivist Napolean Qayyum.
“Toen het nieuws zich verspreidde, sloten veel christelijke families hun huizen af en gingen naar veiliger plekken, bang voor een herhaling van de aanvallen in Jaranwala", vertelt Qayyum. In augustus werden in Jaranwala, in het district Faisalabad, meerdere kerken en huizen van christenen vernield door woedende menigten na een beschuldiging van blasfemie.
De aanklacht tegen Iqbal kwam van imam Qari Mujahid Abbas Fareedi van de Noorani-moskee. Hij verklaarde in het politierapport dat hij na het middaggebed door twee lokale moslims werd geïnformeerd over brandstichting: “Volgens de imam gingen zij toen naar Iqbals huis, waar ze hem naast de brandende papieren aantroffen", aldus Qayyum. Na het incident namen de omstanders Iqbal in hechtenis en werd de politie ingeschakeld.
De situatie escaleerde snel, vooral toen extremistische groeperingen, waaronder Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP), zich bij de wijk verzamelden. Qayyum verklaarde: “Bewoners vreesden dat de situatie gewelddadig zou worden, dus zij namen hun voorzorgsmaatregelen en verlieten hun huizen.” Dankzij snelle interventie van hooggeplaatste ambtenaren en de arrestatie van Iqbal kon geweld echter worden voorkomen, en inmiddels keren christelijke families terug naar hun huizen.
Iqbal, vader van drie kinderen en vermoedelijk ontoerekeningsvatbaar. Hij is aangeklaagd en kan worden veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het ontheiligen van de Koran. Volgens zijn advocaat Lazar Allah Rakha zou een medisch onderzoek nodig zijn om zijn geestelijke gezondheid te beoordelen. “Als Iqbal inderdaad geestelijk instabiel is, zou hij niet terecht moeten staan", benadrukte Rakha.
De blasfemiewetten van Pakistan zorgen vaak voor spanningen en leiden soms tot geweld tegen religieuze minderheden. Uit recent onderzoek van de Nationale Mensenrechtencommissie van Pakistan blijkt dat er een sterke toename is van blasfemiezaken. Christenen zijn daarbij vaak het doelwit. Deze zaken zouden soms het gevolg zijn van samenzweringen tussen particuliere actiegroepen en de overheid.
De Verenigde Naties spraken op 17 oktober hun zorgen uit over de mensenrechtensituatie in Pakistan. De VN wees op het toenemende geweld en discriminatie tegen religieuze minderheden, en waarschuwde dat het land steeds intoleranter wordt ten opzichte van religieuze diversiteit.
Praatmee