Leerlingen Driestar College halen recordbedrag op voor onderwijs in Oeganda
Het reformatorische Driestar College heeft donderdag 24 oktober tijdens een lessenmarathon een recordbedrag opgehaald voor stichting ZOA. De afgelopen dagen liep de opbrengst, bestemd voor onderwijs in Oeganda, op tot boven de 160.000 euro. In totaal 889 leerlingen uit de derde klassen van de vestigingen in Gouda, Leiden en Lekkerkerk deden mee aan deze actie.
Bruidsmodeshow
De leerlingen lieten zich sponsoren voor een twaalf uur durende lessenmarathon. De lessen werden creatief ingevuld, zoals koken, sport, spellen en het opvoeren van een bruidsmodeshow. De actie voor ZOA is al dertig jaar een jaarlijks terugkerend fenomeen op het Driestar College. In de afgelopen drie decennia is circa drie miljoen euro ingezameld voor ZOA. Leerlingen zijn zeer gemotiveerd om zoveel mogelijk sponsors te strikken: de beste inzamelaars mogen namelijk in het voorjaar mee met ZOA om de scholen in Oeganda te bezoeken.
Onschatbare waarde
De onderwijsprojecten van ZOA richten zich niet alleen op de lokale bevolking, maar ook op kinderen van vluchtelingen die in Oeganda worden opgevangen, bijvoorbeeld uit Zuid-Sudan en de Democratische Republiek Congo. Sharon Blokhuis, accountmanager scholen bij ZOA is blij. “Wat een fenomenaal bedrag! Wij zijn ongelofelijk trots op en dankbaar voor de inzet van leerlingen en docenten. Al dertig jaar zijn zij betrokken bij de hulp aan slachtoffers van oorlogen en rampen, specifiek het onderwijs aan kinderen in Oeganda. Hun betrokkenheid is van onschatbare waarde voor de toekomst van deze kinderen.”
Prachtig concept
Ook Johan van Dam, verantwoordelijke voor dit project vanuit de Driestar scholen, reageert enthousiast. “Wat een fantastische opbrengst. Het blijft me iedere keer weer verbazen hoeveel geld er wordt opgehaald. Ik ben trots op al onze leerlingen die er soms echt heel veel werk van hebben gemaakt. Maar ik ben ook trots op onze collega's die zich ieder jaar weer fantastisch inzetten om tot in de late uurtjes een leuke lessenmarathon te organiseren. Zonder hen zou de actie niet bestaan. Ik ben blij en dankbaar dat we inmiddels al 30 jaar mogen samenwerken met ZOA. Op deze manier kunnen wij – ook letterlijk – een steentje bijdragen aan het onderwijs in Oeganda.”
Van Dam wijst ook op de inhoudelijke bijdrage die dit project levert aan de vorming van leerlingen. “Hierdoor beseffen ze hoe bevoorrecht wij zijn met ons onderwijs. Ook leren ze dat het goed is om te delen van onze overvloed.” Voor de leerlingen die mee mogen is het hoogtepunt van de actie de reis naar Oeganda, die Deo Volente in juni volgend jaar plaatsvindt. Zes leerlingen en twee docenten bezoeken dan samen met ZOA een aantal projecten. Van Dam: “Deze leerlingen zien met eigen ogen waar het geld terechtkomt en kunnen volgend jaar weer ingezet worden als ambassadeur voor ZOA. Een prachtig concept.”
Praatmee