Bidden voor zieken is een opdracht: ik kan niet anders

Mijn ouders waren zendelingen in België. Daar ben ik geboren en opgegroeid. Naast een Bijbelschool aan huis en het stichten van verschillende kerken in Vlaanderen was mijn vader een reizende evangelist. Op elk continent van deze wereld heeft hij meerdaagse en soms meerweekse campagnes gehouden. In al die samenkomsten werd er steevast voor de zieken gebeden.
Badend in het zweet
Volgens mij heeft mijn vader tienduizenden persoonlijk de handen opgelegd. Een campagne duurde bijvoorbeeld tien of veertien dagen. Elke avond bad hij een algemeen gebed voor de zieken. Mensen legden een hand op de plek van hun pijn of aandoening en dan sprak hij vanaf het podium herstel uit in Jezus' naam. Maar op woensdag en zaterdag was er altijd een extra middagdienst. Dan legde mijn vader alle zieken persoonlijk de handen op. Ministryteams bestonden nog niet. Hij deed het helemaal alleen. Urenlang bad hij badend in het zweet voor eindeloze rijen (ver)wachtende mensen.
Gedenkstenen
De getuigenissen van buitengewone genezingen staan gegrift in mijn geheugen. Vooral door de unieke foto’s die als gedenkstenen in de lange gang van ons huis hingen. Mary Mills genas in een paar seconden van MS. Mary O’Neal was compleet blind en kreeg haar gezichtsvermogen terug door een wonder. Het zijn twee aangrijpende verhalen uit een enorme reeks genezingsgetuigenissen waar ik mee ben opgegroeid.
Uitdagende reis
Ondertussen hoort het bidden voor zieken al vele jaren bij mijn leven en onze bediening. Wonderlijke Zondagen, diensten van genezing, bidden bij mensen thuis en in ziekenhuizen. Het is een uitdagende reis vol wonderen én met kritiek op basis van theologie, met teleurstelling en onvervulde hoop, met de tegenstrijdigheid tussen wat wel en wat niet gebeurt, boze mails en confronterende media én het verwerken van alle ellende die je hoort en ziet.
Bidden voor zieken is een flinke opdracht, die veel van je vraagt. Ook van mij. Gelukkig maar. Want een dienst van genezing is niet een show of een makkelijke actie. Het gaat al helemaal niet om snel scoren of even indruk maken. Het gaat Gods goedheid én om mensen. Mensen die lijden.
Bekijk ook deel 1 van de Cvandaag-videoserie 'Genees de zieken':
Jezus weende
Wat mij beweegt is Gods betrokkenheid bij mensen in hun nood, want ‘in al hun nood was ook Hijzelf in nood’ (Jesaja 63:9). God voelt mee. Jezus voelde mee. De aanleiding dat Hij zijn twaalf discipelen eropuit stuurt om te genezen is bewogenheid. ‘Toen Hij de menigte zag, was Hij innerlijk met ontferming bewogen over hen’ (Mattheüs 9:36). Daarna volgt de opdracht ‘genees de zieken’. Jezus weende is het kortste vers in de Bijbel. Ook daar liet Hij God zien!
Bij de broodvermenigvuldiging, de opwekking van de jongeling van Naïn, de reiniging van de melaatse en de bevrijding van de maanzieke jongen zie je steeds weer dat Jezus gedreven wordt door diepe compassie. Zelfs in de verhalen die Hij zelf vertelt over de barmhartige Samaritaan en de verloren zoon proef je Gods hart van medelijden en mededogen voordat de oplossing zichtbaar wordt. God is liefde!
Zweepslagen
De mens is belangrijker dan de ziekte. De liefde van God is gewichtiger dan de kracht tot genezing. Jezus zelf is altijd mooier dan een wonder. En tegelijk gaan we vol voor het herstel dat God wil brengen, ook in lichamelijke en psychische nood. De prijs die Jezus betaalde voor onze ziekten is niet min, want ‘door Zijn striemen bent u genezen’ (1 Petrus 2:24). Elke zweepslag op de rug van Jezus was een boodschap van Gods liefde en herstel voor zieke mensen.
Bekijk ook deel 2 van de Cvandaag-videoserie 'Genees de zieken':
Ik vraag vergeving
Ik hoop dat we in alle diensten van genezing en op elk moment dat we bidden voor herstel vooral Gods liefde communiceren en aandacht hebben voor mensen. De mensen die genezen én de mensen die nog niet genezen. Ik vraag vergeving voor de keren dat we dat niet gedaan hebben. En tegelijk nodig ik je uit om je te verheugen in de wonderen die wel gebeuren. Ook als je zelf nog ziek bent. Want ‘als één lid lijdt, lijden alle leden mee. Als één lid eer ontvangt, verblijden alle leden zich mee’ (1 Korintiërs 12:6).
Mijn hart breekt voor zieke mensen. Gedreven door hemelse bewogenheid wil ik zo graag dat Gods herstellende kracht zichtbaar wordt. Ik kan niet anders. Deze pijn en passie heeft God in mijn hart gelegd. Wees genadig voor me als ik je onderweg bezeerd of teleurgesteld heb. God zelf stelt nooit teleur. Laat Zijn liefde en goedheid je zo overweldigen, dat er in je hart steeds ruimte is voor het onvoorstelbare. Want God is een God van wonderen. Hij is wonderlijk. Ook vandaag nog!
Martin Koornstra is een veelgevraagd spreker in kerken en op christelijke conferenties. Hij is oprichter en directeur van Royal Mission. Bovenstaand artikel verscheen onlangs op de site van Royal Mission en is met toestemming overgenomen door Cvandaag.
Praatmee