Veroordeelde Algerijnse pastor roept op om kerken in zijn land te heropenen

Pastor Youssef Ourahmane, leider binnen de Protestantse Kerk van Algerije, is onlangs veroordeeld voor het leiden van illegale kerkdiensten. Het is slechts één voorbeeld van de toenemende christenvervolging in Algerije. Hij deelde zijn verhaal tijdens een evenement van ADF International en riep op tot de heropening van door de overheid gesloten kerken.
Ourahmane benadrukte dat veel christenen in Algerije hun geloof hebben zien wankelen door de sluiting van hun kerken. “In 2019 werden de meeste protestantse kerken gesloten. Veel christenen voelden dat een belangrijk deel van hun geloofsidentiteit verloren ging."
Youssef was oorspronkelijk moslim en bekeerde zich tot het christendom toen hij student was. Hij leidt al meer dan dertig jaar kerkelijke gemeenten. Ondanks de risico’s en juridische tegenwerking blijft hij standvastig in zijn geloof. “God weet hoeveel haren ik op mijn hoofd heb, en geen daarvan valt zonder Zijn wil. Ik probeer, door Zijn genade, een goed getuigenis te zijn", vertelde hij.
In juli 2023 werd de pastor veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf en een boete van 100.000 Algerijnse dinar (bijna 700 euro) voor het leiden van de Emmanuel Kerk in Algerije. In november werd zijn straf teruggebracht tot één jaar, maar in mei 2024 handhaafde het Hof van Beroep zijn oorspronkelijke veroordeling en voegde zes maanden voorwaardelijke straf toe.
Volgens Kelsey Zorzi, directeur van belangenbehartiging voor religieuze vrijheid bij ADF International, staat het geval van Youssef niet op zichzelf. “Algerije verhindert systematisch dat de christelijke gemeenschap samen kan komen voor aanbidding. Pastor Youssefs zaak is een van de vele rechtszaken tegen christenen in de afgelopen jaren.”
De Algerijnse regering heeft de afgelopen jaren de beperkingen voor religieuze minderheden verscherpt. 99 procent van de bevolking is moslim. Sinds 2019 zijn 43 kerken die aangesloten zijn bij de Église Protestante d'Algérie (EPA) gedwongen gesloten. Autoriteiten beroepen zich daarbij op zogenaamde 'gezondheids- en veiligheidsproblemen' om deze sluitingen te rechtvaardigen.
Ondanks deze uitdagingen blijft Youssef zich inzetten voor religieuze vrijheid. Hij herinnert christenen wereldwijd aan het feit dat geloof soms offers vraagt, maar ook moed en vertrouwen in Gods plan.
Praatmee