Commissie Toekomst CGK aan de slag; bezinningsdag op komst
De Commissie Toekomst Kerkverband is inmiddels begonnen met haar werkzaamheden. De commissie werd eind juni benoemd door de generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). Deze commissie is een antwoord op de onrust en spanningen die al geruime tijd binnen het kerkverband spelen.
Het moderamen van de synode benadrukte dat het de taak van de commissie is om een vorm te vinden voor het gesprek over de toekomst van het kerkverband, en niet om zelf een visie op te stellen. Het doel is volgens het Reformatorisch Dagblad om een structuur te creƫren waarin synodeleden op een effectieve manier de toekomst van het kerkverband kunnen bespreken. Een belangrijke taak van de commissie is om de aanpak van een overvloed aan rapporten en revisieverzoeken te overwegen, vooral die met betrekking tot de rol van vrouwen in het ambt en de eenheid van het kerkverband.
'Een te vroege behandeling van het thema werkt in de hand dat de commissie voor de toekomst van het kerkverband en de commissie die de behandeling van beroepszaken moet voorbereiden, langs elkaar heen gaan werken', merkte dr. Bert Loonstra onlangs op in dit opinieartikel. 'Dan krijg je dat via de ene weg een besluit wordt genomen zonder dat de argumenten die over de andere route binnenkomen, worden meegewogen. Als dat vroeg tot een streng synodebesluit zou leiden zonder dat het revisieverzoek is meegenomen, klopt er iets niet', waarschuwde de christelijke gereformeerde emerituspredikant.
De Commissie Toekomst Kerkverband zal in oktober een bezinningsdag organiseren en vervolgens een rapport opstellen. Het desbetreffende rapport komt later dit jaar ter tafel tijdens de eerste vergaderweek (12 tot en met 15 november). "De generale synode staat dit jaar onder hoogspanning. Het woord crisis valt nogal eens", zei synodevoorzitter ds. P. D. J. Buijs eerder dit jaar tijdens de eerste zittingsdag, toen nieuwe moderamenleden (synodebestuur) werden gekozen.
Naar aanleiding van synodebesluiten in 2022, onder andere over vrouwelijke ambtsdragers, is de CGK in een impasse geraakt. De Ć©Ć©n wil synodebesluiten handhaven, een ander wil ruimte geven aan verschillende opvattingen. Tijdens een eerder dit jaar gehouden convent werd de draagkracht om uit de impasse te komen gepeild. Zes op de tien CGK-gemeenten is voorstander van het voorstel om meer ruimte te geven aan lokale gemeenten om zelf afwegingen te maken. Drie op de tien gemeenten geeft juist aan dat niet te zien zitten.
Praatmee