Noodkreet van Annemarie: wie redt haar leven?

We leven in een tijd waarin 16-jarige meisjes hun borsten kunnen laten verwijderen omdat ze zich een jongen voelen, en jongens van 16 met een subsidie van 3830 euro borsten kunnen laten aanmeten omdat ze zich een meisje voelen. Niets lijkt te gek. Maar heb je een levensreddende operatie nodig, dan moet je alles uit de kast trekken om hulp te krijgen. Dat ondervindt Annemarie van Eenennaam, een jonge vrouw van 36, aan den lijve. Eerder verscheen haar verhaal hier op Cvandaag.
Annemarie lijdt aan CCI/AAI, een zeldzame en levensbedreigende aandoening waarbij haar nekwervels instabiel zijn. In Nederland wordt deze aandoening niet erkend, en de noodzakelijke onderzoeken zijn hier niet beschikbaar. Dus moet ze uitwijken naar het buitenland. Maar de zorgverzekeraar geeft niet thuis. Haar aandoening staat niet op hun lijstjes, en dat betekent: geen hulp.
Annemarie’s situatie is schrijnend. Ze ligt al jaren 24/7 in bed, is afhankelijk van vrijwilligers en een thuiszorg hulp die twee keer per week komt. Ze heeft geregeld wegrakingen, momenten waarop haar adem stokt, en soms herkent ze haar eigen familie niet meer. Ondanks dit alles moet ze zelf het geld bij elkaar sprokkelen voor een levensreddende operatie. Tot nu toe is er dankzij crowdfunding bijna 110.000 euro opgehaald, maar de kosten zijn inmiddels opgelopen tot 210.000 euro.
Hoe is het nu met Annemarie?
De situatie van Annemarie is nog slechter geworden, sinds Cvandaag haar verhaal publiceerde in november. De artsen in Barcelona, waar ze hoopte geopereerd te worden, schrokken zo erg van haar toestand dat ze haar casus opnieuw hebben bekeken. De instabiliteit in haar rug is zo ernstig dat een totale rugfixatie nodig is. Zonder deze operatie verschuiven haar wervels continu, wat een reële kans op een dwarslaesie en zelfs overlijden betekent. De kosten voor de benodigde operaties zijn nu opgelopen tot minstens 210.000 euro.
Annemarie ligt in een donkere kamer omdat haar lichaam geen prikkels meer aankan. Geluid en licht maken haar zieker. Dit is een onhoudbare situatie, maar de medische zorg blijft uit. Dankzij de inzet van Annemarie van Heijningen en de vele gulle donateurs is er al veel geld opgehaald, maar er is nog meer nodig. Het streefbedrag is verhoogd, omdat er nu meerdere operaties noodzakelijk zijn.
Hoe kan het dat in een rijk land als Nederland, waar miljarden in bodemloze klimaatputten verdwijnen, een jonge vrouw moet smeken om haar leven te redden? Hij die een mensenleven redt, redt de wereld, zo luidt een oud Hebreeuws gezegde. Maar in Nederland lijkt het erop dat als je wilt sterven, dat kosteloos kan, maar als je wilt leven, moet je een hoge prijs betalen.
Sjoukje Dijkstra is tekstschrijver en journalist. Neem een kijkje op de website van Annemarie.
Praatmee