Helikoptercrash Iraanse president was volgens rabbijnen een straf van God
De helikoptercrash van de Iraanse president Ebrahim Raisi was een straf van God. Dit beweren verschillende rabbijnen, nadat afgelopen maandag werd bevestigd dat Raisi is verongelukt. Ook minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian is daarbij omgekomen.
Rabbi Meir Abutbul verwees scherp naar Raisi als “de beul van Teheran” en veroordeelde hem in een Facebookbericht voor zijn vijandigheid jegens Israël en het Joodse volk. Hij beweert dat de helikoptercrash een goddelijke straf is. “Deze vuile hond wilde Joden ophangen. En dus verstrooide God hem, en de rest van de Israël-hatende bemanning, over alle windstreken”, schreef Abutbul, verwijzend naar Ezechiël 12:14, ‘En allen die rondom hem zijn als zijn hulp, en al zijn troepen, zal Ik over alle windstreken verstrooien. Achter hen zal Ik het zwaard trekken.’
Rabbi Yitzchak Batzri deelde volgens de Jerusalem Post ook zijn gedachten via sociale media en vergeleek Raisi met Haman uit de Bijbel. Haman was de belangrijkste man aan het hof van de Perzische koning Ahasveros. Hij wilde alle Joden in het koninkrijk van Perzië en Medië laten doden. Zijn plan mislukte door het optreden van koningin Ester en haar pleegvader Mordechai. De Joden kregen toestemming om zich te verdedigen, en Haman werd gedood. Batzri sloot zijn Facebookbericht af met de Bijbeltekst: ‘Loof de Heer, want Hij is goed, want Zijn goedertierenheid is voor eeuwig’ (Psalm 136:1).
Raisi heeft veel omstreden uitspraken over Israël op zijn kerfstok staan. Hij heeft vragen opgeworpen over de Holocaust, wat internationale verontwaardiging heeft veroorzaakt. Hij heeft gepleit voor verder onderzoek naar de Holocaust, een positie die vaak wordt gezien als een manier om de realiteit en de omvang van de Holocaust te relativeren of te ontkennen. Raisi heeft herhaaldelijk opgeroepen tot de vernietiging van Israël en ondersteunt het idee van ‘from the river to the sea’, wat impliceert dat Israël volledig moet worden vervangen door een Palestijnse staat. Dit is een extreme positie die geen ruimte laat voor een vreedzame tweestatenoplossing.
Praatmee