CGK-predikanten onthutst na convent: 'Velen zijn ontgoocheld naar huis gegaan'
'Wij zijn als kerkverband hard op weg om afscheid te nemen van het beginsel van onze kerken. En dat doet ontzettend veel pijn'. Met verslagenheid reageren behoudende christelijke gereformeerde predikanten, verenigd in het Christelijk Gereformeerd Beraad (CGB), op de unieke en belangrijke landelijke vergadering (convent) die afgelopen zaterdag werd georganiseerd door de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). Uit een peiling kwam naar voren dat een meerderheid binnen de CGK wil dat gemeenten binnen het kerkverband plaatselijk meer ruimte krijgen als daarmee een scheuring kan worden voorkomen.
Het feit dat diverse CGK-gemeenten vrouwelijke ambtsdragers hebben bevestigd, zorgt voor frustratie bij CGK’ers die de huidige besluiten willen handhaven. Die frustratie wordt onder andere onder woorden gebracht door behoudende CGK-predikanten die in 2022 het CGB oprichtten. Zij begrijpen niet dat diverse classes (regionale kerkvergaderingen) ervoor kiezen om ondanks de synodebesluiten kerkelijke gemeenten met vrouwelijke ambtsdragers niet te vermanen. 'Wat heeft het voor zin als kerken en classes al jarenlang geen gehoor meer geven aan besluiten van generale en particuliere synodes? Deze gemeenten en classes drijven de zaak verder op de spits en op weg naar een breuk’, aldus het CGB eerder.
Al eerder constateerden de CGK dat 'het kerkelijk leven dreigt te stagneren'. Naar aanleiding van synodebesluiten in 2022, onder andere over vrouwelijke ambtsdragers, is het kerkverband in een impasse geraakt. De één wil synodebesluiten handhaven, een ander wil ruimte geven aan verschillende opvattingen. Tijdens het gehouden convent werd de draagkracht om uit de impasse te komen gepeild. Zes op de tien CGK-gemeenten is voorstander van het voorstel om meer ruimte te geven aan lokale gemeenten om zelf afwegingen te maken. Drie op de tien gemeenten geeft juist aan dat niet te zien zitten. Naar aanleiding van de peiling en het convent, zullen de initiatiefnemers verslag uitbrengen en een advies geven aan de generale synode. De eerste zittingsweek van de synode vindt in juni plaats.
Reactie CGB
Het CGB reageert via haar eigen website op de uitkomst van het convent: 'De uitslag van de peiling over de denkrichtingen heeft laten zien dat zo’n 30 procent van de kerken zich in strikte zin zou willen binden aan de gereformeerde wijze van kerk-zijn, zoals altijd geldig was. Zo’n 60 procent zou meer ruimte willen om daarvan af te wijken. Maar zou het hen allen echt duidelijk zijn wat de theologische en praktische consequenties hiervan zijn? Zo’n 30 procent van de afgevaardigden gaf ook aan geen Heilig Avondmaal te kunnen vieren in een gemeente met vrouwelijke ambtsdragers. De betekenis hiervan is niet gering: wij staan dus op een kruispunt waarin ruimte voor de één, de ander z’n plaats in het kerkverband onmogelijk maakt! Het ontluisterende beeld dat het convent heeft laten zien is dat de geestelijke kloof die door onze kerken loopt al verder wordt verdiept.
Het is niet voor niets dat velen die klassiek christelijk gereformeerd willen zijn en blijven, deze dag met groeiende vervreemding hebben meegemaakt en ontgoocheld naar huis zijn gegaan. Diverse bijdragen en peilingen stelden het beeld van een klassieke christelijke gereformeerde kerk bij naar een verband van kerken dat andere wegen wenst en daarvoor ruimte zoekt en zich daarmee weinig of niet meer onderscheidt van de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK) of de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Wij zijn daarmee als kerkverband hard op weg om in kerkregering en Schriftbeschouwing afscheid te nemen van het beginsel van onze kerken. En dat doet ontzettend veel pijn aan de vooravond van de opening van de generale synode', aldus het CGB.
In tegenstelling tot het CGB keek de christelijke gereformeerde predikant dr. Bert Loonstra wél met dankbaarheid terug op het convent: 'Eenheid werd beleefd en beoefend in het gezamenlijke gebed, het samen zingen en in de gezamenlijke belijdenis van tekortschieten in liefde voor de kerken en voor elkaar', schreef Loonstra in zijn column voor Cvandaag. Klik hier om de volledige column te lezen.
In de nieuwspodcast werd door Cvandaag-redacteuren teruggeblikt op het convent. Beluister het fragment vanaf minuut 12:55
Praatmee