Haastige kerkgangers

Column12 april 2024 4 minuten Willem Lingeman
Willem Lingeman

Zondagmorgen is altijd weer een bijzonder moment in het leven van de familie Lingeman. Omdat de samenkomst die wij bezoeken zo’n dertig kilometer van onze woonplaats is, ligt er elke eerste dag van de week een reis door het ‘groene hart van Holland’ in het verschiet.

Dat reizen is een avontuur op zich. Neemt u plaats in ons voertuig en rij even mee. Ga maar voorin zitten dan ziet u het nog iets beter.

Als we ons huis verlaten rijden we de woonwijk uit en daar zien we de eerste kerkgangers lopen, onmiskenbaar; de mannen veelal in zwarte pakken, witte overhemden en zwarte stropdassen.

De vrouwen in zwarte of donkere jurken met, soms enorme, hoeden op het hoofd en zo niet, dan is het hoofddeksel veilig verpakt in het plastic tasje van de regionale hoedenleverancier.

Je zal in de kerk maar achter zo’n hoed zitten...

Als we ons huis verlaten rijden we de woonwijk uit en daar zien we de eerste kerkgangers lopen, onmiskenbaar; de mannen veelal in zwarte pakken, witte overhemden en zwarte stropdassen.

Ze verschijnen vanuit verschillende windrichtingen en haasten zich naar hun kerkgebouw.
Uit het noorden wandelt men naar het zuiden… en uit het zuiden wandelt men naar het noorden...

Ondanks de kerkelijke verdeeldheid hebben ze doorgaans één ding wel gemeen; ze hebben wat moeite met het groeten van hen die niet bij hun club horen.
Althans op zondag, de rest van de week gaat het wel.

Goed, we zijn inmiddels onze dertig kilometer wijk uitgereden en op een vijftig kilometer weg binnen de bebouwde kom terechtgekomen.
Ah, hier moeten we wat meer alert op het verkeer zijn.

In veel van de auto’s die we tegenkomen zien we dezelfde wijze van kleden als bij de eerder waargenomen voetgangers.
Donkere kleding en de dames met zulke grote hoeden, dat degenen die op de achterbank verblijven daar denkelijk met grote moeite bij langs kunnen kijken.

Overigens is die achterbank vaak gevuld met een behoorlijke kinderschare; dat alleen al zou voor de chauffeur een reden moeten zijn om rustig te rijden.
Veel van de bestuurders van deze voertuigen hebben toch wel een beetje moeite met de voorgeschreven maximumsnelheid.

Veel van de bestuurders van deze voertuigen hebben toch wel een beetje moeite met de voorgeschreven maximumsnelheid.

Het lijkt er op dat ze een zo grote haast hebben om zich onder het woord te scharen, dat ze de snelheid van het door hen bestuurde apparaat ondergeschikt maken aan de geldende wet- en regelgeving.

Nou ja, het verlangen naar de verkondiging is kennelijk voldoende legitimatie.

Al rijdend hebben we de bebouwde kom verlaten en zijn terechtgekomen op een zestig kilometer weg. Hier geen wandelaars meer maar fietsers en automobilisten.

De smalle weg die we uitrijden ligt op een eeuwenoud en smal dijkje omzoomd door hoge, dikke populieren en knotwilgen.

Daarnaast aan beide kanten een goedgevulde, soms brede sloot. De wegbeheerder heeft deze omstandigheden als motivatie gezien om de maximumsnelheid op zestig kilometer te zetten.

Nou daar gaan ze dan, hele gezinnen, fietsend van zuid naar noord of, ook nu weer van noord naar zuid. Ze waaieren breed uit over het smalle weggetje met hun kleine kinderen die al slingerend op hun minifietsjes rijden.

Maximumsnelheid telt niet, een dubbele doorgetrokken streep en verdrijvingsvlak ook niet.

Hopelijk wijzen ze hun kroost op de gevaren van achteropkomende of tegemoetkomende auto’s.
Soms kom je drie volwassenen achterop die bijna de volle breedte van de weg innemen en slechts met moeite de weg vrij maken voor auto’s. U blijft toch wel meekijken?

Maar dan, ineens, komt daar een auto vanuit het noorden naar het zuiden die de zestig kilometer borden kennelijk nog nooit gezien heeft.
Daar waar ik probeer de berm van zo’n zestig centimeter breed in te vluchten, raast dit vehikel op hoge snelheid voorbij.

In het voorbijgaan zien we in een flits donkere pakken, witte overhemden en grote hoeden. 

Oké, kennelijk kerkgangers met een ontheffing om zich aan de maximumsnelheid te houden.

We hebben intussen de zestig kilometer wegen achter ons gelaten en zijn terechtgekomen op een tachtig kilometer weg.
En ja hoor, ook daar komen ze weer aanrazen. Strak in het zwarte pak ook weer met grote haast om zich onder het woord te scharen.

Maximumsnelheid telt niet, een dubbele doorgetrokken streep en verdrijvingsvlak ook niet.

De mensen die we hiervoor tijdens onze autorit zagen zijn kennelijk geheel anders door de Wegenverkeerswet op eigen wijze in te vullen.

Even later, als ze ons voorbij geraasd zijn, zien we dezelfde auto in het volgende dorp afslaan naar het kerkgebouw dat vanaf de provinciale weg zichtbaar is.

Maakt u zich geen zorgen; Lingeman heeft de auto herkend, het is echt dezelfde, waarvan de bestuurder de verkeersregels zojuist aan zijn laars lapte.

U zit nog even naast me in de auto en zegt, of misschien denkt u het ‘dit zijn natuurlijk allemaal incidenten’.
Nou, dan heb ik slecht nieuws voor u, want ik hoor van anderen exact dezelfde verhalen. En mijn ervaring in deze gaat al heel wat jaren terug, kan ik u verzekeren.

Efeze 4:20
Maar gij geheel anders: gij hebt Christus leren kennen.

Bijzonder, vindt u ook niet? Mensen die de woorden van de apostel Paulus zo verschillend kunnen interpreteren.

Hij leert ons dat we geheel anders moeten zijn. De mensen die we hiervoor tijdens onze autorit zagen zijn kennelijk geheel anders door de Wegenverkeerswet op eigen wijze in te vullen.

Tja, maar ze zijn daarmee wel geheel anders. Is dit geschreven om te oordelen of te veroordelen? Geenszins! Het is slechts een observatie...

Willem Lingeman is schrijver en Bijbelleraar.

Praatmee

Beluister onze podcast

#327 Jeffrey & mr. Lineke Blijdorp over het rechtse kabinet, Tom de Wal en ontkerkelijking
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Lineke Blijdorp
Podcast

Lineke Blijdorp hekelt uitspraken D66-minister over Tom de Wal: "Beschamend"

"Beschamend en dom", zo typeert Lineke Blijdorp recente uitspraken van Pia Dijkstra, demissionair minister van Medische Zorg, over evangelist Tom de Wal. Volgens de D66-bewindsvrouw houdt De Wal met zijn genezingsdiensten "mensen voor de gek". Ze waa

Ds. J. Koppelaar
Video

HHK-predikant: "Een zondaar zonder berouw is welkom bij Christus"

Mensen hoeven niet over voldoende zondekennis of berouw te beschikken, voordat ze tot de Heere Jezus mogen gaan. Dit onderstreepte ds. J. Koppelaar onlangs tijdens een preek. De hersteld hervormde predikant deelt een hoopvolle boodschap voor reformat

Chris Stoffer
Video

SGP-leider brengt 'geloof, hoop en liefde' ter sprake tijdens Kamerdebat

Het was een lange dag woensdag in de Tweede Kamer. Er werd bijna twaalf uur lang gedebatteerd over het hoofdlijnenakkoord dat door PVV, VVD, NSC en BBB is gesloten. Aan het einde van de dag gloorde er hoop in de Tweede Kamer. En niet alleen hoop, ook

Paus Franciscus
Nieuws

Vaticaan nodigt door Chinese overheid benoemde bisschop uit voor evenement

Een door de Chinese overheid benoemde bisschop sprak tijdens een event dat onlangs door het Vaticaan in Shanghai gehouden werd. Dat meldt The Christian Post. Het gaat om bisschop Shen Bin, hij werd in april 2023 door de communistische Chinese regerin

Nick Hall
Positief nieuws

Evangelisatiecampagne bereikt in twee maanden 67 miljoen mensen

De wereldwijde evangelisatiecampagne, genaamd 'Anthem of Grace', heeft in bijna twee maanden tijd liefst 67 miljoen bereikt met de goede boodschap. Dat meldt CBN News. De met Goede Vrijdag afgetrapte evangelisatiecampagne is een initiatief van de de

Soedan
Nieuws

Angst onder christenen Zuid-Soedan neemt toe na ontvoering priester

De recente onverklaarbare verdwijning van priester Luke Yugue en zijn chauffeur Michael Gbeko in Zuid-Soedan heeft onder veel christenen in het Centraal-Afrikaanse land angst gezaaid. Zij vrezen nu voor hun veiligheid en aarzelen om hun pastorale wer

Seksualiteit
Column

Praten over seks in de kerk?!

Pas kwam ik thuis uit m’n werk. En niet ik, maar m’n oudste dochter viel meteen met de deur in huis: ‘Ik heb echt geen zin in de tienerclub vrijdag… Ze gaan het dan over seks en porno hebben.’ Zo, welkom thuis! Terwijl ik mijn jas uittrek en aan tafe

Chris Verhagen
Video

Christelijke apologeet waarschuwt tegen theologie van hypergenade

In deze onderstaande video staat Chris Verhagen, initiatiefnemer van Christelijke apologeet, stil bij het concept van "hypergrace theology", oftewel: hypergenade theologie. De invloed van hypergenade theologie is volgens hem merkbaar in de evangelisc

Meerartikelen

Paul Field en Ralph van Manen
Nieuws

Paul Field en Ralph van Manen vieren gezamenlijk 50 jaar songwriting

Sommige artiesten zijn een meester in hun vak. En als je het over liedjes schrijven hebt, dan kan Paul Field zeker een meester genoemd worden. De Brit is al bijna vijftig jaar actief en heeft honderden liedjes geschreven die hun sporen hebben nagelat

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp vertelt hoe God ons als Zijn geliefde kinderen heeft aangenomen

"Bekleed met het Lam van God heeft God jou in Christus het Lam geadopteerd en als Zijn geliefde kind willen aanvaarden. De Geest van adoptie jubelt het dan uit in jouw hart, jij bent Gods geliefde kind. Wat jij mag beantwoorden met een hartstochtelij

Mirjam Bikker
Opinie

Coalitieakkoord: We mogen ons in ons landje niet terugtrekken achter de dijken

Hoop! Een prachtig woord, een fundament, een anker; het tegenovergestelde van angst. ‘Hoop is licht dat vanuit de toekomst op het heden valt,’ schrijft de priester Tomáš Halík. Het maakt dus veel uit welke toekomst je voor ogen hebt. Daar moest ik aa

Simeon van Dam
Interview

Simeon schreef roman over Jezus: "In mijn boek voert Hij gesprekken met de Dood"

Simeon van Dam (42) schreef het boek ‘De Sleutelhouder’, waarin hij zich onderdompelt in de ‘drie meest cruciale dagen’ binnen het christendom, namelijk de periode tussen Goede Vrijdag en Jezus’ opstanding. “Ik hoop dat mensen onder de indruk raken v

christenvervolging
Boekfragment

Iedere christen krijgt vroeg of laat met lijden te maken

De eerste brief van Petrus, met het karakter van een rondzendbrief, is geadresseerd aan niet-Joodse christenen in Klein-Azië. Vanwege hun geloof kregen zij te maken met sociale discriminatie, een voorloper van de christenvervolging die dit gebied een

Ds. M van Reenen
Opinie

Moet je refo zijn om altijd een rok te dragen?

In de loop van de jaren als predikant tref je steeds meer broeders uit allerlei kerkverbanden. Logischerwijze (vanuit mijn kerkelijke positie) het meest in reformatorische kring, maar gelukkig ook daarbuiten. Er zijn veel punten van herkenning, maar

Pia Dijkstra en Tom de Wal
Nieuws

D66-minister roept Nederlanders op om niet naar Tom de Wal te gaan

‘Gebedsgenezers’ als evangelist Tom de Wal “houden mensen voor de gek”, stelt Pia Dijkstra. De demissionair minister van Medische Zorg roept Nederlanders op om de genezingsdiensten van Tom de Wal niet te bezoeken. “Tuin er niet in”, aldus de bewindsv

Ds. A. Baars
Video

Prof. dr. Baars nam jarenlang geen deel aan het avondmaal: "Ik had geen vrijmoedigheid"

“Ik had geen vrijmoedigheid om aan de dis van het verbond te gaan. Ik studeerde al theologie in Apeldoorn en ik had nog nooit avondmaal gevierd. Ik had geen vrijmoedigheid”, aldus prof. dr. A. Baars. De emerituspredikant, verbonden aan de CGK, vertel

CVS Pharmacy
Nieuws

Christelijke verpleegkundige bereikt schikking met ex-werkgever na ontslag om abortusmedicatie

De christelijke verpleegkundige Robyn Strader werd in oktober 2021 door haar werkgever ontslagen omdat ze weigerde abortusmedicatie te verstrekken. Ze weigerde echter om het daarbij te laten zitten en spande vervolgens een rechtszaak aan tegen haar v

Paus Franciscus
Nieuws

Paus Franciscus beschuldigd van ketterij nadat hij stelde dat elk mens 'fundamenteel goed' is

Paus Franciscus heeft op sociale media veel kritiek gekregen naar aanleiding van een uitspraak die hij onlangs deed in gesprek met het Amerikaanse actualiteitenprogramma '60 Minutes'. Dat meldt The Christian Post. De geestelijke merkte op dat de mens

Gert-Jan Segers
Opinie

Landgenoten zijn medeverantwoordelijk voor een golf van Jodenhaat

De verkrachtingen, de moorden en de gijzeling van honderden Israëliërs door Hamas-strijders op 7 oktober waren gruwelijk. En nog altijd zitten er Israëlische gijzelaars in de helse krochten van Hamas. Hartverscheurend. De verwoesting in Gaza en de du

Jonathan Kroeske
Levensverhaal

Tijdens de grootste tegenslagen ervoer voorganger Jonathan Kroeske Gods nabijheid

Jonathan Kroeske is voorganger van Godcentre Utrecht, een van de snelst groeiende kerken in Nederland. Onlangs schoof Kroeske aan in het programma Hour of Power, waarin hij onder meer vertelde over de grootste tegenslagen in zijn leven. Het is decemb