Christelijke politici zijn het zat na Jodenhaat-incident: "Het is een schande!"
Afgelopen weekend werd de Joodse artieste Lenny Kuhr belaagd en uitgescholden met antisemitische leuzen. In Stadskanaal werd de kaartverkoop voor haar concerten stilgelegd uit angst voor nog meer antisemitisme. Dertien politieke partijen verzetten zich met een statement tegen Jodenhaat. Ook christelijke politici zijn verontwaardigd. "Het is een grote schande!", aldus ChristenUnie-leider Mirjam Bikker.
Een concert van de 74-jarige zangeres in Waalwijk werd zondag verstoord door pro-Palestijnse activisten. Vier pro-Palestijnse activisten liepen tijdens het concert in Waalwijk het podium op en riepen onder meer "from the river to the sea, Palestine will be free". Ook werd Kuhr uitgemaakt voor moordenaar en terrorist. De zangeres is joods en heeft kinderen en kleinkinderen die in Israël wonen. Haar kleinkinderen zijn daar dienstplichtig. Ze vertelde dat ze de verstoring van haar concert als antisemitisch heeft ervaren en heeft aangifte gedaan.
Tijdens het vragenuur sprak Mirjam Bikker haar afschuw uit over de antisemitische leuzen tijdens het concert van Lenny Kuhr. "Het is een grote schande dat iemand op haar Jood-zijn wordt aangesproken. Historicus Bart Wallet zei niet voor niets: 'Hier is een wissel omgegaan.' Ik vind het onbestaanbaar wat er nu gebeurt. Daarom roep ik het kabinet op om zich snoeihard uit te spreken tegen dit antisemitisme. Dit mag geen plaats hebben in onze culturele sector."
Bekijk de bijdrage van Mirjam Bikker:
"De gruwelijkheden die in de jaren '30 en '40 van de vorige eeuw plaatsvonden zijn niet op één dag ontstaan", maakte SGP-Kamerlid André Flach duidelijk tijdens zijn bijdrage. "Daar is een jarenlang proces van intimidatie en uitsluiting aan voorafgegaan. Toen is gezegd: 'Dit nooit meer.' Daarom moet er op het juiste moment worden opgestaan en dít is zo'n moment." Via het sociale medium X voegt SGP-collega Diederik van Dijk toe: 'Joden zijn doelwit om wie ze zijn. Daarom pal staan voor de veiligheid van Joodse Nederlanders en voor de veiligheid van de Joodse, democratische staat Israël.'
"Hierover hoeft geen coalitieoverleg plaats te vinden", onderstreept CDA-Kamerlid Derk Boswijk. "Er zijn onderwerpen waarbij geen enkele ruimte voor debat is, waaronder antisemitisme. Dit is geen incident. We zien het antisemitisme continu opkomen. Er is sprake van een trend. Net zo erg als het antisemitisme zelf is de oorverdovende stilte van de culturele sector. Daarom roep ik het kabinet op tot een hard statement en wacht hier geen moment mee, want dit kunnen we niet accepteren."
Demissionair staatssecretaris Fleur Gräper (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) zegde toe dat ze de kwestie donderdag zal bespreken in de ministerraad. Ze gaat zelf alleen over de culturele sector, maar het gaat hierbij bijvoorbeeld ook over de openbare orde, waar de minister van Justitie over gaat. Ze verwacht dat het kabinet donderdag met een statement komt tegen het antisemitisme.
Statement tegen Jodenhaat
Dertien van de vijftien politieke partijen in de Tweede Kamer deelden dinsdagavond, op initiatief van CU-leider Bikker, een gezamenlijke verklaring tegen Jodenhaat. Alleen DENK en Forum voor Democratie ondertekenden de verklaring niet: De verklaring luidt: 'Met afschuw zien wij dat Jodenhaat terugkeert op plekken waar iedereen vrij en veilig moet kunnen samenkomen. Jodenhaat blijkt niet alleen iets van lang geleden, maar laait weer op. Dit is niet demonstreren, dit is intimideren. Dat moet stoppen. En wel nu.
Dit is geen incident. Hier is een grens overschreden. Een grens waarvan we hoopten dat die nooit meer in ons land zou worden overschreden. De veiligheid en vrijheid van Joodse Nederlanders staan op het spel. De vrijheid om samen te komen, om te herdenken, te vieren, om je cultureel te uiten – om te leven.
Daarom staan we op, vragen we ook jou om op te staan. Laten we pal staan voor onze Joodse gemeenschap, voor het grote goed van vrijheid en veiligheid. Niet stil blijven, maar je keihard uitspreken tegen antisemitisme. Want als Joodse Nederlanders in ons land onveilig zijn, dan hebben we allemaal op te staan. Laat niemand meer zwijgen, stop antisemitisme nu, in welke vorm dan ook: vandaag, morgen en in de toekomst.' Klik hier voor de volledige verklaring.
Praatmee