cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
robert plomp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

26 juli 2022 door Robert Plomp

Waarom zitten zoveel christenen naast Jona te mopperen?

Eén van onze tieners zat in een donkere periode. Hij hekelde de wereld, de maatschappij, en alle onechtheid en onoprechtheid onder volwassenen. "PEOPLE ARE SHIT!" schreef hij in koeienletters op zijn jasje. Als jeugdleider vond ik het moeilijk om hem te bereiken, maar zijn moeder keek met de ogen van Jezus naar hem. Misschien schaamde ze zich een beetje voor de profane tekst op zijn jasje. Ongetwijfeld raakte het haar dat haar kind zo somber was. Maar haar reactie kwam niet voort uit schaamte of verdriet, maar uit het midden van het Evangelie. "Mag ik er iets onder schrijven?" vroeg ze hem. Dat mocht ze. (Mooi dat hij zoveel van zijn moeder hield dat hij haar die ruimte gaf!) "PEOPLE ARE SHIT!" stond er, maar zijn moeder schreef eronder: "That's why Jesus died!"

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Robert Plomp.

Word ook lid

Word jij er ook weleens moedeloos van? Al die ellende die we elkaar aandoen? Al die meningen, het cancelen, het door de keel duwen, de haat, het gebrek aan goede wil, mildheid en genade? Al dat denken vanuit het eigen belang en het eigen genot? Nieuwe ideeën die alles overhoop gooien, Gods wil doorkruisen, en alles wat heilig en goed is kapot maakt.

Het zijn jouw woorden misschien niet, maar misschien ben je het wel met hem eens: People are shit! Ik ben het er in ieder geval helemaal mee eens, en 'shit' is misschien nog wel te zwak uitgedrukt. Wat een vreselijk zelfzuchtig egocentrisch groepje wezens zijn wij mensen toch, met al onze praatjes. Deze tiener was niet rebels, hij zag het probleem precies zoals het was. De mens is slecht en tot al het kwaad in staat. And that's why Jesus died!

Elke dag komt de zon weer op en is de westerse wereld opnieuw niet door God ondersteboven gekeerd

Dat is hét mysterie van het Evangelie. Waarom koos God ervoor om het kwaad zelf te dragen? Waarom begon Hij niet opnieuw maar liet Hij Zijn Zoon sterven voor al die ellendige mensen? Waarom sloeg Hij Adam en Eva niet ter plekke dood toen zij in opstand kwamen? Waarom liet Hij de mens met Noach niet helemaal verdrinken, maar zette Hij hem op de ark? Waarom veegde God het volk Israël niet van de aardbodem en begon Hij niet overnieuw met Mozes? Is God een beetje hardleers? Is Hij te optimistisch en trapt Hij telkens opnieuw in onze vrome praatjes? Is God een beetje een goeiige domme sul die telkens voor de aller-aller-allerlaatste keer waarschuwt?

Die indruk krijg ik wel als ik sommige kerkelijke bladen lees, of de profetische waarschuwingen hoor van sommige christelijke leiders. Feilloos weten ze alle fouten in de maatschappij aan te wijzen. Telkens opnieuw geshockeerd over iets dat ze lazen in het nieuws. Kijk nu wat er gebeurde in Canada! Wat verschrikkelijk dat die vader in Zweden zo wordt behandeld! Vreselijk dat dat gebeurt op die school in Engeland! Elke dag worden ze opnieuw volledig verrast door het kwaad dat zij in de wereld om zich heen ontwaren. Wat een ellende, maar gelukkig heeft God hen gezonden als profeten om deze ellende aan de kaak te stellen. Ze voelen zich als Jona in Nineveh en vol vreugde verkondigen ze het oordeel dat elk moment over de westerse maatschappij zal worden voltrokken.

God wilde liever Zijn Zoon doden dan de mensheid veroordelen. 

Maar helaaspindakaas, God blijkt een slapjanus te zijn. Elke dag komt de zon weer op en is de westerse wereld opnieuw niet door God ondersteboven gekeerd. Sodom en Gomorra leven verder alsof er niets aan de hand is. De zelfbenoemde profeten voelen zich voor schut staan, maar dat houdt ze niet tegen. Nog harder fulmineren ze tegen mens en maatschappij, ontwaren het kwaad ook in de kerk, en prediken het oordeel en de zonde des te steviger. Want het is godgeklaagd dat de postmoderne mens zo ontzettend van God los is! Net als Jona zitten ze te kniesoren op hun heuveltje buiten de maatschappij. Natuurlijk zullen ze God nooit de schuld geven of Hem te goed of te genadig noemen, maar de weerzin voor hun medemens groeit met de dag.

Dat Jona zich zo gedroeg is begrijpelijk. Hoewel ook hij al vermoedde dat God weer te genadig zou zijn, wist hij nog niet hoe ver die genade en liefde van God ging. Jona kende Jezus nog niet. Jona wist nog niet dat God niet zomaar geduldig was, maar liever Zijn Zoon zou doden dan de mensheid zou veroordelen. Jona wist nog niet dat het kwaad zo diep in de mens zat dat geen wet en geen goede bedoelingen daar iets aan zouden kunnen doen. Voor Jona was het nog simpel: er zijn goede mensen, namelijk het volk van God, en er zijn slechte, zoals die in Nineveh.

Maar een christen zou toch beter moeten weten. Wij moeten weten dat het kwaad zo diep in ons zit, dat zelfs de allervroomste gereformeerde niet beter is dan een hedonistische levensgenieter. Wij moeten weten dat God die wereld zo lief had, dat Hij Zijn enig geboren Zoon gegeven heeft! Dat Jona daar op dat heuveltje ging zitten mopperen is tot daar aan toe, maar waarom komen zoveel christenen eigenlijk naast hem zitten?

We geloven toch niet in Jezus omdat het zo fijn hier op aarde is?

Ja, people are shit! En that's why Jesus died! En met die boodschap zijn we als christenen de wereld ingestuurd. Niet om de wereld te verbeteren. Daar hoopten de discipelen op: gaat U vandaag het Koninkrijk van God vestigen? Ze kochten alvast zwaarden, en Petrus gebruikte die ook vol vertrouwen. Maar wij zijn niet geroepen om mens voor mens met het zwaard van de tong te overtuigen van elke afzonderlijke zonde, en hen zo te bekeren tot een zuivere levensstijl. Want Jezus stierf voor ons. God verliet de wereld niet, maar liet Zijn Zoon alleen.

"Waarom?" vroeg Jezus Hem, maar er kwam geen antwoord, enkel duisternis.
Het Evangelie is goed nieuws voor mensen die zich ellendig voelen. Voor mensen die geen perspectief zien bij zichzelf, die net als zij de mensen van Nineveh hun hoofd buigen en erkennen dat ze zelf schuldig zijn aan het kwaad dat wij elkaar aandoen. Als je dan erkent dat je geen toekomst verdient, dan is het Evangelie goed nieuws: Jezus leeft, en jij met Hem!

Dus lieve medechristenen, stop met dat gesomber en geklaag. Wees niet elke dag zo geshockeerd door het kwaad dat je bij anderen denkt te zien. Daarom zijn we christen, toch!? We geloven toch niet in Jezus omdat het allemaal zo fijn is hier op aarde? We vertrouwen toch niet op God omdat we als mensen met elkaar de maatschappij ook wel kunnen verbeteren? Word ambassadeur van het Goede Nieuws van Jezus Christus, geen advocaat van het oordeel. Natuurlijk is het fijn en lekker om anderen het oordeel aan te kunnen zeggen. "Zo zegt de HEERE..!" rolt zo heerlijk van de lippen. En het voelt zo goed als mensen dan niet luisteren en je verachten. Dan kun je je zo lekker miskend voelen, en daardoor ook een beetje beter dan die ander. People are shit, mensen! They are! Jij en ik! Dat is geen nieuws, dat wisten we al. Daarom stierf Jezus, voor hen, voor ons! Dat is het echte nieuws, dat is het goede nieuws!

Robert Plomp is een blogger, schrijver en spreker en schrijft regelmatig columns voor Cvandaag.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Robert Plomp
- Gereformeerde Bond raakt los van eigen missie en verzwakt belijden van de kerk
- Hoe Paulus met 'de grot van Plato' alle christelijke discussies in een ander licht plaatst
- Ieder mens representeert God
- Waarom ik wil dat er dingen veranderen in de kerk
- 19 vragen aan tegenstanders van vrouwelijke ambtsdragers
Meer over Robert Plomp »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Hoi Vriend?

Jona krijgt uitsluitend de opdracht om Gods Oordeel aan te kondigen.

In tegenstelling tot Jona weten wij, dat er redding is door het plaatsvervangend sterven van Gods smetteloze Offerlam.

Daarom hebben wij de opdracht om

- niet alleen het oordeel aan te zeggen

maar tevens

- de enige uitweg/redding door het ´Bloed van Gods Lam´ aan te bieden.

Hoe kan het dat die perfecte boodschap steeds minder aanslaat!

Misschien schiet de geloofwaardigheid van de moderne boodschapper schromelijk tekort?