cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Robert Plomp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 juni 2021 door Robert Plomp

Is een universitaire opleiding noodzakelijk om te preken?

Jantje stapt trillend van de zenuwen het vliegtuig in. De piloot, die iedereen verwelkomt, vraagt Jantje wat er aan de hand is. "Dit is de eerste keer dat ik vlieg, piloot!" zegt Jantje. Waarop de piloot antwoordt: "Oh, maar dat geeft helemaal niks, het is voor mij ook de eerste keer!"

De Protestantse Kerk in Nederland is verdeeld over de vraag of HBO-theologen ook predikant kunnen zijn, naast de universitair gediplomeerde dominee. De waarde van het academische denken staat buiten kijf. 2000 jaar kerkgeschiedenis bewijst dat theologiseren vanuit het eigen voelen en begrijpen vooral tot veel ellende en kerkscheuringen leidt. Een academische houding vanuit zelfkritiek, zelfrelativering en nieuwsgierigheid geven een goede basis om gelovig de Bijbel te openen en een gemeente te leiden. Ook de kennis die je opdoet van het Grieks en het Hebreeuws zijn van groot belang voor een goede exegese van de Bijbel. Het lijkt moeilijk om de waarde van de universitaire opleiding godgeleerdheid te overschatten, toch lukt dat veel voorstanders van de enkel academisch geschoolde predikant.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Robert Plomp
- Gereformeerde Bond raakt los van eigen missie en verzwakt belijden van de kerk
- Hoe Paulus met 'de grot van Plato' alle christelijke discussies in een ander licht plaatst
- Ieder mens representeert God
- Waarom ik wil dat er dingen veranderen in de kerk
- 19 vragen aan tegenstanders van vrouwelijke ambtsdragers
Meer over Robert Plomp »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Eens. Kennis van de bijbeltalen zegt niet alles. Wat heeft een exacte exegese voor zin als de dominee vrijzinnig is en vervolgens gaat wegredeneren? Geloof en echte bekering zijn veel belangrijker.