cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Piet van Midden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

25 september 2020 door Piet van Midden

Hoe een theologische discussie christenen uiteendreef en kerken verwondde

Het was in de tijd dat je ‘discussie’ nog met een K schreef: ‘De verzoening in de theologische diskussie’. Er verschijnt meteen een dikke rode streep onder ‘diskussie’ op mijn scherm en die vat ik maar op als meer dan een schrijffout: ‘Alarm! Discussie.

Waarom niet ‘gesprek’ of ‘ontmoeting’? Discussie doet me denken aan de gesprekken in ons ouderlijk huis onder het avondeten, over politiek, kerk, milieu (toen al; het rapport van de Club van Rome verscheen in 1972). Er werd soms amper gegeten. De meningen vlogen als projectielen over en weer. Het resulteerde in een karakteristiek verlanglijstje van mijn moeder als ze jarig werd: ‘Cadeauwens 1: Geen gesprek op mijn verjaardag over politiek. Cadeauwens 2: Geen gesprek op mijn verjaardag over de kerk.’ Ze had dat beter ook op de buitendeur kunnen plakken, want de gasten brachten wel hun meningen binnen. En wij moesten zeggen: ‘Sorry, onze mening kun je morgen horen.’

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Piet van Midden
- Wat zou Jezus vandaag de dag in Oekraïne gedaan hebben?
- Lees maar, er staat niet wat er staat
- Bij mij geen plaats voor de herberg deze Kerst
- Door corona is het mogelijk om de Hebreeuwse Bijbel beter te begrijpen
- Een EU-commissaris is met gevaarlijke onzin bezig
Meer over Piet van Midden »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Ja, Kuitert & Wiersinga... Ik herinner me een recensent die na lezing van een werk van één van beiden, a.h.w. uitriep: "man, wordt toch bollenkweker!". De naam van het boek weet ik niet meer; de uitroep wel... ;-)