cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

31 mei 2019 door Willem J. Ouweneel

Gereformeerden en evangelischen vliegen elkaar niet meer in de haren: Kerkelijk Nederland vindt elkaar!

In mijn jongere jaren had je de ‘geleerde’ gereformeerden, die grote waarde hechtten aan een stevige (van de vaderen overgeleverde) kerkstructuur en een degelijke theologische studie, en de helemaal-niet-zo-geleerde evangelischen met hun vrije gemeenten, die zich liever beriepen op het gebed en de leiding van de Heilige Geest. De kloof tussen de twee was diep.

Lange tijd hebben gereformeerden en evangelischen dan ook met minachting over elkaar gesproken: de gereformeerden spraken over het gebrek aan theologische kennis bij de evangelischen, en over de ‘ongeremde’ spontaniteit en ‘ongeordendheid’ in hun diensten (vooral bij de pinkstermensen). De gereformeerden hadden hun ‘kerken’ – de evangelischen waren slechts ‘sekten’. Van hun kant spraken de evangelischen even verachtelijk over de ‘gevestigde kerken’ met hun saai-, dor- en doodsheid, in de mening dat de Heilige Geest eigenlijk toch hoofdzakelijk onder hén werkte. Veel evangelischen waren met pijn weggegaan bij die traditionele kerken en hadden er vaak slechte herinneringen aan.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Willem Ouweneel
- Wat kunnen evangelischen van de traditionele kerken leren?
- GerGem-predikanten bekritiseren aloude verzoeningsleer (maar vergeten in de spiegel te kijken)
- De rijkdom van de Psalmen: denk aan Israël en er gaat een wereld voor je open
- Waarom ik als niet-gereformeerde wél blij ben met de Dordtse Leerregels
- Slavernij in de Bijbel: een excuus voor het tot slaaf maken van zwarten?
Meer over Willem Ouweneel »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
Ouweneel schrijft: "Wat zijn de tijden veranderd! Gelukkig maar. De angel lijkt thans wel definitief uit ‘Dordt’ gehaald." Hij vergist zich. De tekst van bijvoorbeeld de 'Dordtse Leerregels' (de vijf artikelen tegen de Remonstranten) is immers ongewijzigd gebleven. 'Gladde' praat van theologen kan dat niet verdoezelen. Constant wordt wel geprobéérd de gedachte post te laten vatten dat 'alle kerkleden ondanks verschillen in opvattingen en belevingen één zijn in Christus'. De werkelijkheid is helaas anders ...