cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Piet van Midden en Annemarieke Graveland
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

14 maart 2022 door Annemarieke Graveland

Onbevangen de Bijbel door met Annemarieke Graveland: 1 Korinthe 6

Een nieuwe week, een nieuw hoofdstuk. Inmiddels zijn we al aangekomen bij hoofdstuk zes, een iets langer hoofdstuk dan het voorgaande. In dit hoofdstuk blijken er nog meer zaken te zijn waar Paulus de Korintiërs over tot de orde wil roepen. In de Herziene Statenvertaling is het door tussenkopjes verdeeld in twee onderwerpen: rechtszaken tussen broeders en het lichaam als een tempel. Er zat in dit hoofdstuk ook een aantal dingen waar ik wel een kritische noot bij zou willen plaatsen.

In deze gemeente komt het wel eens voor dat geloofsgenoten rechtszaken tegen elkaar aanspannen, en deze gaan over nogal onbeduidende zaken, wat Paulus afwijst. Hij keurt het tevens af dat de Korintiërs deze rechtsgeschillen voor ongelovigen brengen, terwijl hij vindt dat zij hier zelf over zouden moeten kunnen oordelen, of beter nog, dat ze deze rechtszaken helemaal achterwege laten. Enerzijds denk ik dat het juist wel een positieve uitwerking kan hebben als ongelovigen en dus buitenstaanders hun mening geven over een rechtsgeschil tussen gelovigen, want zij kunnen door hun positie als buitenstaander misschien juist een wat objectievere kijk geven op bepaalde kwesties, omdat zij minder snel gebonden zijn aan bepaalde geloofsstromingen en bijbehorende dogma’s. Als Paulus geen rechtsoordeel wil van ongelovigen, sluit hij zich dan niet wat te veel af van de buitenwereld? Gods heiligen zullen ooit zelfs over de engelen oordelen, voorspelt hij, maar wat ik me daar bij voor moest stellen, wist ik niet. Hij vindt dit in ieder geval een reden dat gelovigen wijs genoeg zouden moeten zijn om ook over elkaar recht te spreken.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Onbevangen de Bijbel door
- Onbevangen de Bijbel door met Annemarieke Graveland: Wonderbaarlijke genezingen (Matteüs 9)
- Onbevangen de Bijbel door: dr. Piet van Midden reageert (Matteüs 8: genezingen van zieken)
- Onbevangen de Bijbel door met Annemarieke Graveland: Genezingen van zieken (Matteüs 8)
- Onbevangen de Bijbel door: dr. Piet van Midden reageert (Matteüs 7: De Bergrede III)
- Onbevangen de Bijbel door met Annemarieke Graveland: De Bergrede III (Matteüs 7)
Meer over Onbevangen de Bijbel door »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Doe je iets niet, omdat je het eigenlijk wel zou willen, maar het niet mag van de bijbel (en daarmee van God, waarmee de bijbel een extern geweten is). Of doe je iets niet omdat je de overtuiging hebt dat het niet goed je is voor je zelf, je naaste en je relatie met God?

De uitkomst kan het zelfde zijn, maar de motivatie is totaal verschillend. En die tweede houdt vaker beter en langer stand dan die eerste.