cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Kenneth Johannes
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

09 december 2021 door Jeffrey Schipper

Evangelist wijst christenen én buitenstaanders op Jezus’ wederkomst: "’God is liefde’ is een cliché"

Hij verkondigt het blijde nieuws van Jezus met forse billboards om miljoenen autorijdende Nederlanders te bereiken. “Als ik niet wijs op het einde der tijden, voelt dat voor mij alsof ik een deel van Gods Woord weglaat”, maakt Kenneth Johannes (25) duidelijk. CIP.nl zocht de evangelist op in zijn woonplaats Rotterdam voor een interview over zijn bijzondere roeping, billboards en Jezus’ wederkomst. Deze week ging zijn nieuwe billboardcampagne langs de Nederlandse snelwegen van start.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Martin Van der lee.

Word ook lid

Op 20-jarige leeftijd ging Kenneth de Bijbel onderzoeken. “De Heilige Geest vernieuwde mijn gedachten, waarna ik moest erkennen dat ik een zondaar ben. Ik sprak uit dat het bloed van Jezus mij reinigt van alle zonden en vroeg God in gebed om mij te helpen om te groeien in geloof en wijsheid bij het bestuderen van het Woord van God.” Hij begon te lezen in Genesis en las in korte tijd de hele Bijbel uit. “Vervolgens heb ik de Bijbel nog een paar keer van kaft tot kaft gelezen en kwam er een soort studie op gang.”

De enthousiasteling nam het initiatief om video’s op te nemen om mensen met het goede nieuws van Jezus te bereiken. “Die evangelisatieroeping combineer ik met Bijbelse profetieën die vandaag de dag in mijn ogen in vervulling gaan.”

"Ik heb het idee dat de boodschap ‘God is liefde’ heel erg cliché is geworden, waarmee de meeste mensen niet bereikt worden."

Onlangs schreef CIP.nl over je billboardcampagne. Hoe is dit ontstaan?
“Ik herinner mij dat ik mijn vriendin aansprak tijdens een autorit. Op een gegeven moment zei ik tegen haar: ‘Als ik die grote borden zie, denk ik iedere keer dat we er iets mee moeten.’ Dat verlangen werd steeds sterker. De gedachte dat het niet haalbaar zou zijn, zette ik bewust aan de kant.

Ik benaderde verschillende bedrijven en deelde een oproep via YouTube. Die oproep kwam bij een accountmanager terecht die mij vervolgens per e-mail benaderde. Dat vond ik een enorme gebedsverhoring, zeker omdat de uiting waarmee ik wil adverteren behoorlijk indringend is. Dat zal ik nooit ontkennen”, vertelt Kenneth, verwijzend naar de slogan: ‘Het einde is begonnen. Blijft u straks achter? Kies Jezus!’

In onderstaande video spreekt Kenneth Johannes over zijn billboardcampagnes:

Heb je nog overwogen om met een minder heftige boodschap te adverteren?
“Daar heb ik zeker over nagedacht”, geeft Kenneth toe. “Ik heb het idee dat de boodschap ‘God is liefde’ heel erg cliché is geworden, waarmee de meeste mensen niet bereikt worden. Voordat ik werk maakte van de billboardcampagne heb ik mijn volgers op YouTube (Kenneth heeft momenteel bijna 2.000 YouTube-abonnees, red.) die slogan voorgelegd, want zij hebben de campagne medemogelijk gemaakt. Er ontstond een behoorlijke eensgezindheid hierover.”

De tekst ‘Blijft u straks achter?’ slaat op het leerstuk van de opname van de gemeente. Kenneth is ervan overtuigd dat er een moment komt dat christenen voorafgaand aan de wederkomst van Jezus worden opgenomen in de hemel, waarna op aarde de ‘grote verdrukking’ zal plaatsvinden bij degenen die achterblijven. Over deze eindtijdvisie wordt in christelijke kring verschillend gedacht. Zo legde evangelist Jaap Dieleman eerder op CIP.nl uit waarom hij achter deze theorie van Kenneth Johannes staat en vertelde Jeroen Koornstra in dit video-interview waarom hij de opname niet letterlijk interpreteert.

"Persoonlijk denk ik dat de tijd te kort is om de oordeelsboodschap niet te prediken."

“Met de billboardcampagne wil ik oproepen om waakzaam te zijn en Jezus’ terugkeer dagelijks te verwachten. Dit is een aansporing voor christenen en niet-christenen. Mijn doel is om mensen naar mijn website te leiden, zodat ze op een video klikken waarbij een liefelijke boodschap over de kruisiging en opstanding van Jezus wordt verkondigd.”

Oproepen tot waakzaamheid lijkt mij vooral relevant voor christenen. Buitenstaanders zijn niet of nauwelijks bekend met de eindtijd of wederkomst. Is het niet verstandiger om ze een eenvoudige evangelieboodschap mee te geven? Sla je niet een aantal belangrijke stappen over?
“Persoonlijk denk ik dat de tijd te kort is om de oordeelsboodschap niet te prediken. Ezechiël was één van de grote profeten uit het Oude Testament. Hij werd aangesteld als wachter voor het volk Israël om hen te waarschuwen. Ook de profeet Jeremia waarschuwde continu voor de tijd die komen zou als het volk zich niet zou bekeren.

Ik geloof dat mensen die zich niet tot Jezus bekeren een nare periode (de grote verdrukking, red.) wacht. De coronacrisis behoort in mijn ogen tot de voorweeën voorafgaand aan de grote verdrukking”, stelt Kenneth verwijzend naar Openbaring 6 tot en met 19. “Als Gods kinderen door de grote verdrukking zouden gaan, betekent dit dat de Heere Jezus voor de tweede keer op deze aarde zou moeten lijden. In mijn ogen is dat onmogelijk, omdat Hij maar één keer voor de zonden der ongerechtigheid heeft moeten lijden. Daarom wil ik naast het evangelie ook de opnameleer verkondigen. Als christenen niet achter mijn eindtijdvisie staan, respecteer ik dat maar spoor ik hen wel aan om Jezus dagelijks te blijven verwachten.”

"Ik krijg te horen dat ik in een sprookje geloof en helaas krijg ik ook e-mails met milde en ernstige verwensingen. Paulus roept ons om ons daarin te verblijden, omdat we Jezus ook in Zijn lijden mogen volgen."

Waarom focus je dan niet op verlangen naar Jezus’ terugkomst - waar christenen het wél over eens zijn - en laat je je eigen eindtijdvisie niet los? Dit voorkomt veel eindtijddiscussies, wat kan afleiden van je doel om het evangelie te verspreiden.
“Dat zou een optie kunnen zijn, maar voor mij voelt dat als ik dan een deel van het Woord van God terzijde leg. Alsof ik een stuk van wat God heeft geopenbaard zou willen weglaten. En natuurlijk leidt de boodschap die ik mag verkondigen tot reacties, zeker bij buitenstaanders.”

Wat krijg je onder andere te horen?
“Ik krijg te horen dat ik in een sprookje geloof en helaas krijg ik ook e-mails met milde en ernstige verwensingen.” Kenneth blijft hier vrij nuchter onder. “Ook in de tijd van het Oude en Nieuwe Testament hadden Jezus’ volgelingen hiermee te maken. De apostelen en de profeten zijn onze voorbeelden. In de Bijbel staat geschreven dat we omwille van Zijn naam zullen lijden. Paulus roept ons om ons daarin te verblijden, omdat we Jezus ook in Zijn lijden mogen volgen”, vervolgt de evangelist met een lach. “Dat probeer ik dan ook te doen, maar ik kan niet ontkennen dat het mij niet koud laat.”

Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat sommige christenen lijden aan een eindtijdobsessie en zelfs christenen met een andere visie op de eindtijd buitensluiten. Herken je dit en moet dat ons ook terughoudend maken bij het verkondigen van een eindtijdvisie?
“Uiteindelijk zal niemand de volle waarheid kennen als het hierover gaat. Ook ik zal wel eens niet op het juiste spoor zitten, daarom blijf ik bidden: ‘Heer, als ik iets over het hoofd zie, open mijn ogen.’ Tegelijkertijd ben ik ervan overtuigd dat God mij heeft geroepen om te wijzen op Jezus’ komst, inclusief de blijde boodschap dat Hij zijn leven heeft gegeven. Natuurlijk kun je doorslaan. Dat gebeurt wat mij betreft als we data of jaartallen gaan noemen. Nergens in de Bijbel staat dat we de dag van Jezus’ terugkomst kunnen uitrekenen. Wie dat doet is een valse prediker. Daarom wil ik mij daar niet aan wagen.”

"Nergens in de Bijbel staat dat we de dag van Jezus’ terugkomst kunnen uitrekenen. Wie dat doet is een valse prediker. Daarom wil ik mij daar niet aan wagen."

Je bent momenteel onderdeel van een huisgemeente, omdat je van mening bent dat er in je vorige kerk te weinig over Israël en de eindtijd werd gesproken. Is dat niet een gemiste kans? Je staat nu niet in verbinding met broeders en zusters, terwijl het geloof in Jezus jullie samenbindt en niet een eindtijdvisie.
“Een goede vraag! Ik krijg vaak berichten van christenen die mij vragen of ze uit hun kerkelijke gemeente moeten stappen, omdat hun eindtijdvisie niet wordt erkend. Ik antwoord hen altijd: doe dat niet! Wees een licht binnen je gemeente en deel als het kan je visie, waardoor mensen op eindtijdtekenen en Bijbelse profetieën worden gewezen.

In mijn geval was het achteraf beter geweest om in de kerk die ik heb verlaten te blijven. Dat is zeker iets om over na te denken. Tegelijkertijd voel ik mij sterk aangetrokken tot baptistengemeente De Rank in Alkmaar. Het nadeel is dat ik digitaal aanwezig ben en dus mis ik fysieke ontmoetingen. Misschien is je vraag een mooie aansporing om daar vaker naartoe te gaan.”

“Er gaat een dag komen waarop we Hem zullen zien van aangezicht tot aangezicht. Wat een dag zal dat zijn! Voor mij is dat zo bijzonder. Daar kan ik écht naar uitkijken”, aldus Kenneth.

Benieuwd naar de website van Kenneth Johannes? Neem hier een kijkje.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Ik heb je filmpje even gezien.maar ik ben niet de enige die dit ziet.de kerk is idd lauw ze willen het niet zien.het gaat de mensen alleen nog om geld geld geld eigenbelang etc

Jezus zegt ik kom spoedig