Nederland en EU moeten aanslagen op Nigeriaanse christenen veroordelen
De afgelopen weken en maanden zijn christenen in Nigeria geteisterd door islamitisch geweld, met doorgaans vele doden tot gevolg. Op 26 januari meldde Cvandaag dat er sinds 22 januari wederom vele aanvallen op christelijke dorpen hebben plaatsgevonden. In de recent gepubliceerde Ranglijst Christenvervolging 2024 van Open Doors staat Nigeria op plaats zes. Toch spreken veel media en internationale organisaties over ‘bendegeweld’ en een ‘gewapend conflict’. Hier zou moeten worden gesproken over christenvervolging. Het is volgens SGP-jongeren broodnodig deze geweldexplosie tegen christenen nationaal én internationaal te benoemen en aan te pakken. Wij roepen er dan ook toe op deze aanslagen vanuit Nederland en de Europese Unie officieel te veroordelen.
Het conflict in Nigeria heeft een lange en complexe geschiedenis die zich moeilijk in een paar zinnen laat schetsen. Toch hebben de hedendaagse conflicten een duidelijke oorsprong. De gewapende strijd ontstond in 1999 toen Nigeria van een militaire dictatuur een democratie werd. Hierop besloten veel noordelijke, overwegend islamitische, deelstaten de sharia in te voeren. Dit ging in tegen de seculiere grondwet en de wil van de overwegend christelijke bevolking in het zuiden van het land. In 2002 werd terreurorganisatie Boko Haram opgericht, de organisatie streeft ernaar in heel Nigeria de sharia door te voeren en levert sinds 2009 een gewapende strijd tegen de regering.
Naast de religieuze verschillen tussen moslims en christenen zijn er nog meer oorzaken voor de conflicten. Zo bestaan er veel spanningen tussen boeren en herders en speelt etniciteit een belangrijke rol. Ook zijn het niet altijd enkel moslims maar ook christenen die geweld plegen. Het is echter goed om te benadrukken dat de invoering van de sharia in Noord-Nigeria een schending van de Nigeriaanse grondwet en de mensenrechten is. Het geweld dat nu door de Fulani-herders en andere groeperingen wordt toegepast in de provincies in het midden van Nigeria, heeft vaak vele onschuldige doden tot gevolg. Dit is erop gericht christenen van hun land te drijven en het praktiseren van hun religie onmogelijk te maken. Volgens Open Doors is er in Nigeria sprake van ‘een cultuur van straffeloosheid’. De organisatie stelt dat op verschillende sleutelposities in de regering moslims zitten die het geweld laten voortduren.
Het is volgens SGP-jongeren gepaster om bij deze conflictuitbarstingen te spreken over islamitische terreuraanslagen. De benoemde gebeurtenissen zijn overvallen en aanslagen op dorpjes en kerken, geen uitbarsting van wederzijds geweld. Hoewel het conflict meerdere kanten heeft, is het belangrijk om te benadrukken wie de schuldige is wanneer de feiten hiertoe aanleiding geven. SGP-jongeren roept er toe op dit geweld vanuit Nederland en de EU officieel te veroordelen en hierover het debat aan te gaan in de Tweede Kamer en het Europees parlement. Verder zou het volgens SGP-jongeren bevorderlijk zijn om vanuit Nederland en de EU het gesprek aan te gaan met Nigeria en te inventariseren welke maatregelen zij nemen om christenen in hun land te beschermen.
Hilbert van Zoelen is als commissielid Internationaal actief bij SGP-jongeren.
Praatmee