Andries Knevel: “Refozuil is in staat om grote groep jongeren vast te houden”
Volgens theoloog en journalist Andries Knevel (links op de foto) heeft de refozuil goud in handen. Waarom zijn reformatorische christenen bevoorrecht met hun zuil? Hierover ging hij onlangs met publicist en historicus Bart Jan Spruyt in gesprek in de Cvandaag podcast. “De refozuil is in staat om grote groep jongeren vast te houden”, constateert de programmamaker.
In de podcast licht Knevel toe waarom de reformatorische gezindte goud in handen heeft. “De refozuil is in staat om jongeren tot hun achttiende levensjaar door activiteiten in de kerk en op school bij het geloof te houden. De fase van het loslaten komt binnen de groep veel later dan buiten de zuil. De refozuil is relatief jong. Dat komt niet alleen door het geboorteoverschot, maar omdat jonge gezinnen erbij blijven. Ds. M. Klaassen liet onlangs weten dat de gemiddelde leeftijd in zijn hersteld hervormde gemeente in Barneveld 28,5 jaar is. Later hoorde ik dat de gemiddelde leeftijd in andere Barneveldse reformatorische kerken nog lager is.”
“Gelet op de ongeveer 40.000 jongeren die naar reformatorische scholen zijn, vind ik de refozuil heel vitaal”, vervolgt Knevel. “Dat komt mede door de disciplinering die wordt aangewakkerd door kerken, scholen, de SGP, het Reformatorisch Dagblad en een aantal maatschappelijke organisaties. Die instituties hebben dus mede een sterk sociologische functie. De zichtbare vorm van christelijk geloof – los van het geestelijk leven en de theologie – wordt met name gedragen door de refozuil, die minder vluchtig is dan andere christelijke stromingen. Daarom voorspel ik dat de refozuil de grootste kans heeft om de secularisatie te overleven.”
Beluister de volledige podcast over de refozuil:
Praatmee