Voor christelijke sprekers is de financiƫle boterham vaak dun belegd
āIk ken sprekers in bedrijfskundige hoek die 2.000 euro vragen voor een lezing, terwijl men in de christelijke wereld vaak met een paar honderd euro genoegen moet nemenā, merkt Tabitha van Krimpen op. De theoloog en bedrijfskundige was onlangs te gast in een themapodcast van Cvandaag over āgeld verdienen in christelijk Nederlandā.
āSprekers buiten de christelijke wereld zijn vaak bij een sprekershuis aangesloten, zodat de relatie tussen de spreker en de vragende partij formeler is. Niet de spreker zelf, maar het sprekershuis maakt dan afspraken over het tarief. Soms verlang ik daar als theoloog wel eens naar, omdat ik het lastig vind om me zakelijk op te stellen. De kerk is een grote āvrijwilligersorganisatieā. Dat is enerzijds goed en het is mooi dat zoveel mensen zich vrijwillig inzetten voor de kerk. Anderzijds maakt dat het voor professionals wel lastig om hun geld te verdienen in de kerk en is de figuurlijke boterham vaak dun belegd.ā
In onderstaande podcast gaat zij in gesprek met de christelijker spreker en ondernemer Matthijs Vlaardingerbroek. Realiseren christenen zich te weinig dat een christelijke spreker of muzikant zijn loon waard is? Beluister de podcastaflevering:
Praatmee