Canadees mensenrechtenrapport: 'Kerstmis en Pasen vieren is religieuze discriminatie'

In Canada maken leden van de Canada Human Rights Commission zich druk om de viering van Kerstmis en Pasen. Volgens hen kunnen deze christelijke feesten gezien worden als een vorm van 'religieuze intolerantie' wanneer ze gevierd worden. In een rapport worden de twee belangrijkste feesten voor christenen zelfs weggezet als voorbeelden van 'hedendaagse systematisch religieuze discriminatie', dat meldt de Christian Post.
In hun opstel met betrekking op 'het debat aangaande religieuze intolerantie' van 23 oktober jl. schrijft de commissie dat de 'discriminatie tegen minderheidsreligies zijn oorsprong vindt in Canada's koloniale verleden'. Het 'meest logische voorbeeld' daarvan zou volgens het rapport te vinden zijn in de geïnstitutionaliseerde feestdagen die 'verbonden zijn aan het christendom'.
Kostscholen
Omdat het de enige religieuze feestdagen zijn in Canada moeten gelovigen die een andere godsdienst aanhangen voor hun eigen religieuze feestdagen speciaal verlof aanvragen. Volgens het rapport is de religieuze intolerantie van Canada 'diep geworteld' in de historie van het land en net zo evident als haar koloniale verleden. Het rapport associeert kerken daarbij met 20e eeuwse kostscholen die op kosten van de overheid 150.000 inheemse kinderen verplicht christelijk onderwijs voorschotelden.
'Op deze scholen werden zij gedwongen zich tot het christendom te bekeren. Terwijl hun eigen religie als bijgeloof en een vorm van hekserij werd gezien. Ze werden gezien als inferieur om zo het geweld en de discriminatie tegen hen te rechtvaardigen die de koloniale heersers bezigden', aldus het rapport.
Volgens het rapport is religieuze intolerantie terug te zien in de fysieke en verbale aanvallen op religieuze symbolen als hijabs, tulbanden en kippahs. Ondanks de roep om 'religieuze inclusie' stemde Canada in januari voor een anticonversietherapiewet, die een Bijbelse visie op homoseksualiteit veroordeelt.
Praatmee