Haat en wrok richting Joden zit diep: tijd voor actie
Sinds zaterdag 7 oktober houdt de oorlog van Hamas tegen Israël heel de wereld bezig. Toen deze gruwelijke oorlog op de vroege zaterdagmorgen uitbarstte met een wrede aanval op Israëlische burgers, volgde er direct een grote maatschappelijke verontwaardiging.
Door deze aanval op het Israëlische volk is antisemitisme weer een belangrijk item in het maatschappelijke debat geworden. Terwijl de sterke verontwaardiging van de laffe aanval doorklinkt, horen we op social media en op de straten ook een ander geluid. Een geluid dat diep pijn doet bij de Israëlische gemeenschap en bij allen die het Israëlische volk een warm hart toedragen.
De diepe haat en de verharde tegenstellingen
Wat is antisemitisme? Kort samengevat door het CIDI, het Centrum Informatie en Documentatie Israël, is antisemitisme ‘een bepaald beeld van Joden, dat zich kan uiten als haat tegen Joden.’
We hebben in het verleden gezien dat antisemitisme verschrikkelijke gevolgen kan hebben. Alom bekend zijn natuurlijk de wreedheden die plaatsvonden tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarbij zes miljoen Joden omkwamen. Maar het lijkt alsof van het verleden niets geleerd is.
In het Russische Dagestan werd eind oktober een vliegtuig met Israëliërs bestormd. Honderden pro-Palestijnse demonstranten gingen op zoek naar een net geland vliegtuig uit Tel Aviv, met het voornemen de Joodse passagiers verschrikkelijke daden aan te doen.
Maar ook in Nederland is duidelijk antisemitisme te zien. Zo moet het magazine NIW, een Joods opinietijdschrift en cultureel magazine, anoniem verzonden worden naar haar abonnees, uit reële angst voor antisemitische reacties. Ook het monument, dat twaalfduizend Hagenaars herdenkt die tijdens de Holocaust zijn vermoord, moest het ontgelden. Het monument werd ontsierd met pro-Palestijnse uitlatingen. Juist een monument ter nagedachtenis van deze Joodse slachtoffers moest het ontgelden.
Op demonstraties worden de meest gruwelijke zaken geuit, in woorden en tekens. Zelfs in de Tweede Kamer werd de leus geroepen ‘From the river to the sea, Palestine will be free’. Het bestaan van de staat Israël wordt hiermee niet erkend. De terreurgroep Hamas gebruikt deze leus als uitroep om de staat Israël te vernietigen. Terecht traden veel politieke partijen en de voorzitter van de Tweede Kamer hier hard tegen op.
Door de oorlog verharden de tegenstellingen en kunnen veel Joodse mensen niet meer veilig leven in hun eigen huizen, moest de Joodse school het ‘Cheider’ zelfs enkele dagen dicht, uit angst voor extreme Jodenhaat. Joodse kinderen zijn doodsbang geworden. De SGP toonde haar betrokkenheid door de top drie van de partij een bezoek af te leggen op de school en in gesprek te gaan met betrokkenen.
De strijd tegen antisemitisme
SGP-jongeren vindt dat er hard opgetreden moet worden tegen antisemitisme, want de haat en de wrok richting de Joden diep zit in de samenleving. ‘Wanneer personen of zenders Jodenhaat aanwakkeren, ook internationaal, treedt Nederland op om dat aan de kaak te stellen en maatregelen te nemen. (SGP-standpunt)’. SGP-jongeren komt op voor Israël, en verzet zich tegen het groeiend antisemitisme, in en buiten onze samenleving.
Nadat in 2015 iemand vermoord was bij een synagoge en in Frankrijk Joodse graven vernield waren riep de toenmalige partijleider Kees van der Staaij Europa al op om meer werk te maken van de bestrijding van antisemitisme. Aan het begin van dit jaar stelde Roelof Bisschop Kamervragen over het ontstellende feit ‘dat bijna een kwart van de Nederlanders tussen de 18 en 42 jaar de Holocaust betwijfelt of bagatelliseert.’ Daarbij werd terecht opgemerkt ‘Deze onkunde gaat zich vroeg of laat wreken, al was het maar in nóg meer antisemitisme.’
Ook in het Europees Parlement is de steun voor Israël en het tegengaan van antisemitisme aanwezig. Bert-Jan Ruissen, EU-parlementariër voor de SGP, komt op vóór Israël en tégen alle vorm van antisemitisme, bijvoorbeeld door zich fel te verzetten tegen de door de EU gesubsidieerde antisemitische schoolboeken.
Tot slot
De gevolgen van een gruwelijke oorlog zijn ook in Europa te merken. Het is natuurlijk verschrikkelijk dat aan beide zijden van deze oorlog mensen in angst leven, en zelfs sterven door de haat en wrok die er heerst. Gebed voor álle onschuldige slachtoffers van een gruwelijke oorlog, en de ernstige gevolgen daarvan, gevolgen die ook in onze samenleving te zien zijn, is hard nodig.
In Psalmen 122 zegt David het al, en die woorden zijn 3000 jaar later nog steeds actueel ‘Bidt om den vrede van Jeruzalem; wel moeten zij varen, die u beminnen.’ Of wat in de berijmde psalm staat: ‘De vrede zij en blijv' in u … Zal ik het goede voor u zoeken.’
Bovenstaand artikel is aangeleverd door de Commissie Binnenland van SGP-jongeren.
Praatmee