Ouders van tiener die overleed te midden van juridische strijd voelen zich nog altijd gemuilkorfd

Zelfs na de dood van hun dochter worden de ouders van Sudiksha Thirumalesh nog het zwijgen opgelegd, dat meldt de Christian Post. De 19-jarige Sudiksha Thirumalesh is inmiddels overleden maar vocht tot het einde voor een levensverlengende behandeling in het buitenland. Sudiksha en haar ouders wilden haar naam openbaar maken zodat ze een crowdfund konden starten, maar vanwege de 'privacy van de patiënt en het ziekenhuis' verbood een Britse rechtbank dat.
Inmiddels heeft de rechtbank bepaald dat Sudiksha's naam volledig genoemd mag worden, al kwam deze uitspraak pas na haar dood tot stand. Ook besloot rechter Robert Peel afgelopen week dat de naam van de zorginstelling die verantwoordelijk was voor de behandeling van Sudiksha openbaar mocht komen. Het gaat om de University Hospitals Birmingham NHS Foundation Trust.
Echter, de namen van het desbetreffende ziekenhuis en Sudiksha's behandelaars mogen nog altijd niet genoemd worden door de familie. De rechter kondigde een 'afkoelingsperiode' van acht weken af.
"Ze hebben er van alles aan gedaan om mij dit verhaal niet te laten vertellen", zei Sudiksha vlak voor haar dood nog tegen de Daily Mail. "Ik zie mezelf overgeleverd aan een medisch en juridisch systeem die aangestuurd wordt door een giftig paternalisme die mij veroordeelt voor mijn wens te willen leven."
Experimentele behandeling
Volgens haar ouders was hun dochter tot op het laatst helder van geest, waarmee ze een uitspraak van een andere rechter, Jennifer Roberts, tegenspreken. Zij bepaalde dat Sudiksha niet in staat was om beslissingen over leven en dood te maken, nadat advocaten van NHS hadden gezegd dat ze aan waanbeelden leed.
Haar dokters zeiden in de laatste fase van haar leven dat Sudiksha "actief stervende" was en verplaatsten haar daarom naar de palliatieve zorg. Volgens haar familie sprak ze in die tijd nog met twee psychiaters die haar 'geestelijk gezond' verklaarden. Ze zijn dan ook erg verdrietig over de gang van zaken. "We zijn erg teleurgesteld dat zelfs nu de rechter ons nog voor de komende acht weken de mond snoert. Zonder deze restricties leefde onze dochter mogelijk nog. We kunnen niet eens de mensen noemen die het in ons donkerste uur nog erger voor ons hebben gemaakt."
Volgens de Christian Post had de zeldzame ziekte van Sudiksha ernstige gevolgen voor haar spieren en nieren, maar niet voor haar geestelijke vermogens. Ze kreeg dialysebehandelingen maar was nog steeds in staat om te communiceren. Sudiksha zei tegen haar psychiaters dat ze wilde deelnemen aan een experimentele behandeling in Canada, die haar een overlevingskans zou bieden.
Praatmee