Naam van tiener die voor levensverlengende behandeling vocht mag genoemd worden
De 19-jarige Sudiksha Thirumalesh is inmiddels overleden maar vocht tot het einde voor een levensverlengende behandeling in het buitenland. Sudiksha en haar ouders wilden haar naam openbaar maken zodat ze een crowdfund konden starten, maar vanwege de 'privacy van de patiënt en het ziekenhuis' verbood de rechtbank dat. Nu heeft een rechter bepaald dat de familie haar naam toch mag noemen.
De rechtszaak om de naam van Sudiksha te mogen noemen werd doorgezet nadat ze afgelopen week overleed. Sudiksha leed aan een zeldzame erfelijke ziekte. De artsen hadden de behandeling ervan stopgezet omdat ze stervende zou zijn. Er werd daarom overgeschakeld naar palliatieve zorg.
"Na een jaar van strijd kunnen we eindelijk de naam van onze dochter en zus noemen zonder angst: zij heet Sudiksha. Haar naam is Sudiksha Thirumalesh en niet ST. Ondanks de schok van haar overlijden en alles wat we door hebben moeten maken, vindt een deel van ons vandaag vrede", zegt de familie van Sudiksha volgens Christian Today in reactie op de uitspraak van de rechter.
Transparantie
"Het is schokkend dat een gezin temidden van stress en tragedie een gevangenisstraf boven het hoofd hangt. We zijn nooit op wraak uit geweest. We wilden slechts gerechtigheid en Sudiksha's verhaal kunnen vertellen", aldus de familie Thirumalesh.
Of de familie ook de naam van het desbetreffende ziekenhuis mag noemen in hun verhaal wordt komende week door de rechter bepaald. Andrea Williams van Christian Legal Centre die de familie bijstaat in hun juridische strijd, looft hun strijdlust: "Dit christelijke gezin heeft moed getoond op het zwaarste moment, tijdens het overlijden van hun geliefde Sudiksha. Ze kwamen op voor haar leven."
Ze vervolgt: "Deze diep verontrustende zaak toont aan hoe belangrijk het is om zware beslissingen in de zorg te kunnen herroepen die door de NHS en de rechtbank worden gemaakt. Meer transparantie in dit systeem is broodnodig. Gerechtigheid vindt plaats in het licht en niet achter gesloten deuren. We maken ons zorgen om het aantal gezinnen die hetzelfde hebben meegemaakt en moesten zwijgen."
Praatmee