Boze moslims in Indonesiƫ jagen christenen uit hun kerkgebouw

In Indonesiƫ blijven christelijke gelovigen onder druk gezet worden door boze moslims. Op 16 september werd een kerk gedwongen zijn erediensten online voort te zetten. De Gereja Bethel Indonesiƫ-kerk bereikte na tussenkomst van de politie overeenstemming over een termijn van tenminste twee weken waarbij de kerkdiensten alleen online gehouden worden. Dit gebeurde nadat demonstranten met veel geschreeuw en geduw het gebouw wilden binnendringen.
Volgens Morning Star News stond de boze menigte afgelopen zaterdag plotseling om 7 uur 's ochtends op de stoep van het gebouw. Op dat moment was er niemand in de kerk aanwezig. De kerk had het drie verdiepingen tellende gebouw net de zondag daarvoor voor het eerst gebruikt, onder politiebegeleiding. Het huurcontract van hun vorige kerkgebouw was namelijk afgelopen.
De lokale politie-eenheid voorkwam dat zo'n vijftig boze demonstranten in religieuze kledij het gebouw binnenvielen. De politie dwong vervolgens een overeenkomst met de kerkelijke gemeente af dat de kerkdiensten online verdergaan totdat een vergunning voor het houden van kerkdiensten is verstrekt.
Toestemming
Politiechef Ahmad Fuady vertelt Morning Star News waarom er voor die twee weken is gekozen. "Het duurt namelijk twee weken om de documenten voor de aanvraag van een vergunning te verwerken."
Volgens Arif Syamsul die onderdeel uitmaakt van de kerk, is het normaal gesproken niet nodig om een vergunning aan te vragen bij een gehuurd gebouw. "We maken altijd gebruik van een gehuurd onderkomen omdat hier juist geen vergunning voor vereist is", vertelt Arif aan Kompas.com.
Lokale leden van de Institute of Civil Empowerment, een Indonesische burgerbeweging, droegen de leiders van de kerk op toestemming te vragen aan buurtbewoners voor het houden van hun kerkdiensten. Volgens de kerkleiders stemden zo'n 80 omwonenden met de kerkdiensten in, maar werd dit niet geaccepteerd door de lokale beweging.
President Joko Widodo benadrukte eerder dit jaar nog dat vrijheid van religie en samenkomst in de Indonesische grondwet is vastgelegd. Ook instrueerde hij regionale leiders om erop toe te zien dat lokale autoriteiten deze wetten niet overtreden. Helaas heeft dit dus nog niet tot een algehele uitbanning van christenvervolging in het land geleid. Indonesiƫ staat 33e op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.
Praatmee