Britse man aangeklaagd voor in stilte bidden in de buurt van abortuskliniek

In het Britse Bournemouth wordt een man door de overheid aangeklaagd omdat hij in een zogeheten bufferzone bij een abortuskliniek in stilte aan het bidden was. De aanklacht komt als een verrassing omdat de autoriteiten in eerste instantie afzagen van vervolging. “Niemand mag worden vervolgd voor stil gebed”, stelt hij in een reactie.
Adam Smith-Connor is een veteraan van het Britse leger en directeur van een fysiopraktijk. In december 2022 bekeurde de Britse politie hem omdat hij in een bufferzone van een abortuskliniek stil aan het bidden was. In die bufferzone gelden strenge restricties en mogen prolife-activisten niet demonstreren of mensen aanspreken. Dat geldt binnen 150 meter van de abortuskliniek. Smith-Connor stond daar echter in stilte. Agenten spraken hem aan en vroegen wat hij aan het doen was. “Ik ben aan het bidden voor mijn zoon die is overleden”, antwoordde Smith-Connor.
Hij doelde daarmee op de abortus van zijn zoon: “22 jaar geleden reed ik mijn ex-vriendin naar een kliniek en betaalde ik voor haar abortus”, citeert Christian Post de veteraan. “Dat was een cruciaal moment in mijn leven. Jaren later besefte ik pas de verdrietige gevolgen van deze beslissing. Ik verloor mijn zoon Jacob aan een abortus waarvoor ik zelf betaalde.”
In eerste instantie leek het erop dat Smith-Connor niet vervolgd zou worden. Men zag binnen de wettelijke termijn af van vervolging en de politie liet de man ook weten dat hij niet de wet overtrad. Nu wordt hij alsnog aangeklaagd en dat komt voor Smith-Connor zelf als een verrassing. “Niemand mag worden vervolgd voor stil gebed”, reageert hij volgens Christian Post. “Het is onbegrijpelijk dat ik in een ogenschijnlijk vrije samenleving strafrechtelijk wordt vervolgd om iets wat ik in stilte doe, in de privacy van mijn eigen gedachten.”
Het is niet de eerste keer dat in het Verenigd Koninkrijk iemand wordt aangeklaagd vanwege het in stilte bidden bij een abortuskliniek. Tot een veroordeling kwam het echter nog nooit. In februari van dit jaar werden nog twee mensen vrijgesproken.
Foto: ADF International
Praatmee