De boodschap van Jezus rolt onstuitbaar als een machtige golf door India en Nepal

Levensverhaal19 juli 2023 Stichting HVC
evangelist Ashok en zijn gezin

Evangelisten in India en Nepal hebben niet alleen fysiek geweld te verdragen. Er is ook een geestelijke strijd tegen occulte machten. Toch breekt het Evangelielicht baan in de duisternis.

Duister rollen de drumslagen door de nacht, het dorp in. In de tempel centraal in het dorp zweept een hindoepriester een groep dansers op. Naast hem staat een kleurrijk afgodsbeeld. Om de nek van het beeld hangt een bloemenkrans. Op de grond ligt bloed. Het zijn de sporen van geslachte lammetjes en geiten, die de priester met hulp van medepriesters offerde.

Zo zag een van de nachten van de Indiase evangelist Ashok er zeven jaar geleden nog uit. “Als hindoepriester bracht ik nachten in tempels door als aanbiddingsleider, vaak dronken”, vertelt hij. “Ik deed ook aan magie, net als veel andere priesters. Tegen betaling vervloekte ik bijvoorbeeld buren van mensen die vanwege hun eigen armoede jaloers waren. Ook bij ziekte kwamen mensen naar me toe. Ziekten komen immers van kwade geesten en door die te bezweren, is een hindoepriester in staat anderen gezond te maken, geloven hindoes.”

Die duistere kant van het hindoeïsme komt op een andere manier ook steeds scherper aan het licht.

Het verhaal van evangelist Ashok laat de duistere kant van het hindoeïsme zien, met zijn ontelbare goden. In vele dorpen en steden in India en Nepal heerst een duistere macht met een mix van occultisme en hindoeïsme.

Geweld onder hindoeïstische vlag
Die duistere kant van het hindoeïsme komt op een andere manier ook steeds scherper aan het licht. De tolerantie en inclusiviteit waar het hindoeïsme om bekend staat, zijn ver te zoeken in Nepal en met name India, waar deze godsdienst de meeste aanhangers telt. Het aantal gewelddadige incidenten tegen christenen verdubbelde afgelopen jaar in bepaalde regio’s.

Zo startte eind vorig jaar in de Centraal-Indiase staat Chhattisgarh een campagne tegen christenen onder de noemer ’Ghar Wapsi’ (‘terug naar huis’). Dat hebben christenen geweten. Eind november drong een grote groep hindoes gewapend met stokken een kerk binnen. De 25-jarige evangelist Abhay (schuilnaam in verband met zijn veiligheid) werd naar buiten getrokken en publiekelijk met stokken in elkaar geslagen. Abhay hield er een gebroken arm, een beschadigde oogkas en diverse interne bloedingen aan over. In dezelfde week werden in vijf andere dorpen aanvallen op christenen uitgevoerd. En in december staken hindoes huizen van pasbekeerden en vijf kerken in de brand. Op het moment van schrijven zijn er al tientallen van dit soort aanvallen op christenen gemeld en is er nog geen einde aan gekomen. De aanvallers vinden bescherming onder het beleid van Indiase president Modi. Hij vindt dat elke rechtgeaarde Indiër hindoe is. Ruimte voor christenen neemt zo stap voor stap af.

Het tempelcomplex waar Ashok diende

Evangelist Abhay hoeft slechts een ritueel uit te voeren om de vervolging te laten ophouden. Met het dragen van een bloemenkrans, het vasthouden van een kokosnoot en het laten kaalscheren van zijn hoofd is hij weer hindoe. Dat zou voor Abhay een uitkomst zijn, want op politiebescherming hoeft de evangelist niet te rekenen. Integendeel. Er loopt een arrestatiebevel tegen hem vanwege het veroorzaken van oproer. Het is de omgekeerde wereld. Momenteel zitten zijn familie en hijzelf ondergedoken. Abhay blijft echter bij zijn geloof in de Heere Jezus Christus: “Mijn leven is van Jezus”, getuigt de evangelist, “ik sterf liever voor Jezus dan dat ik ophoud met evangeliseren en mijn geloof opgeef.” Met steun uit het HVC-fonds ‘Vrienden in verdrukking’ krijgen hij en zijn familie (medische) ondersteuning.

De evangelist bidt voor het meisje. Ashok: “Direct zette de genezing in. Ze opende haar ogen, en ging zitten op de rand van haar bed."

Uit de greep van het hindoeïsme
Het getuigenis van Abhay laat de kracht van het Evangelie zien. Het rolt onstuitbaar als een machtige golf door India en Nepal. Het ene na het andere dorpje in de vaak afgelegen regio’s wordt de blijde Boodschap verkondigd en er ontstaan spontaan huiskerkjes.

Dat neemt niet weg dat er soms veel voor nodig is om te ontkomen uit de greep van het hindoeïsme. Dat blijkt wel uit het getuigenis van Ashok, de voormalige hindoepriester. Met een levensschokkende gebeurtenis breekt het licht baan in zijn leven. Zijn tienerdochter wordt dan ernstig ziek. Ze raakt verlamd en komt op bed terecht. Ze zegt dat ze bang is voor de hindoegod die haar vader dient in de tempel van het dorp. Ashok probeert uit alle macht zijn dochter te genezen met magie. Hij spreekt mantra’s uit, wendt zich tot andere priesters en bezoekt hindoetempels. Zonder resultaat. Hij brengt zijn dochter ook naar ziekenhuizen, maar de dokters weten geen genezende therapie voor te schrijven.

Dan komen zijn andere dochter en zijn zoon op het idee om een christelijke voorganger te vragen uit een naburig dorp. Ashok: “Ik stemde ermee in. De toestand van mijn dochter verslechterde met de dag en al mijn mislukte pogingen om haar te genezen maakten me wanhopig.”

Het huiskerkje dat daaruit is ontstaan, telt ondertussen dertig zielen. Zo overwint het Licht duistere machten.

Als de evangelist komt, ligt Ashoks dochter al een tijd doodstil op bed. Het moment van overlijden lijkt nabij, vreest de familie. De evangelist bidt voor het meisje. Ashok: “Direct zette de genezing in. Ze opende haar ogen, en ging zitten op de rand van haar bed. Dat kon ze al weken niet. Terwijl ze daar zat, klaagde ze over hevige hoofdpijn. Ook daar bad de evangelist voor, toen trok ook die weg.”

Het blijkt een keerpunt in het leven van Ashok: “Ik zag de kracht van Jezus Christus in de genezing van mijn dochter. De hindoegoden en al mijn duistere praktijken hielpen niet. Eén gebed tot de Heere Jezus genas haar wel. Daarop gaf ik mijn leven aan Hem.” De evangelist breekt met het hindoegeloof en zegt zijn zwarte magie vaarwel.

In een naburig dorpje waar het Evangelie nog niet eerder geklonken had, brengt hij nu de blijde Boodschap. Het huiskerkje dat daaruit is ontstaan, telt ondertussen dertig zielen. Zo overwint het Licht duistere machten. Niet door te vervloeken, maar door te zegenen. En de slagen te verdragen.

Bovenstaand artikel verscheen eerder in HVC Hulp Magazine van februari 2023. Klik hier om het magazine te ontvangen.

Praatmee

Beluister onze podcast

#292 Jeffrey & ds. Messemaker over klimaatactivisten, afgodsbeeldjes en Temptation Island
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Prins Bernhard
Nieuws

Prins Bernhard verklaarde met hand op de Bijbel: "Ik was nooit een nazi"

"Ik kan met de hand op de Bijbel verklaren: ik was nooit een nazi. Ik heb nooit het partijlidmaatschap betaald, ik heb nooit een lidmaatschapskaart gehad", verklaarde prins Bernhard ooit in een serie vraaggesprekken die hij voor zijn dood had met de

Maasbach Worship
Nieuws

Maasbach World Mission Conferentie in Den Haag

De jaarlijkse conferentie (6 tot en met 8 oktober) van de Stichting Johan Maasbach Wereldzending staat dit jaar helemaal in het teken van missions en evangelisatie. In een tijd waar men veel hoort over de ontkerkelijking in Nederland, is er tegelijke

Guido Hamelink
Nieuws

Nieuwe bestuursvoorzitter A Rocha Nederland

Guido Hamelink (41) is de nieuwe bestuursvoorzitter van A Rocha Nederland. Hij volgt Harm Schoten op, die sinds 2017 voorzitter was van de christelijke natuurbeweging. Guido is algemeen directeur van ecologisch adviesbureau NLadviseurs dat zich inzet

Shalva-band
Nieuws

Christenen voor Israël organiseert concerten met Shalva-band

Ze zouden Israël vertegenwoordigen in 2019 in de finale van het bekende Eurovisie Songfestival, en werden beschouwd als één van de grootste kanshebbers. De Shalva-band, een muziekgroep van Israëlische artiesten met een verstandelijke en lichamelijke

Prof. dr. Bernhard Reitsma
Nieuws

Belijden we als christenen een inclusief of exclusief geloof?

Is het zo dat christenen openstaan voor iedereen? Dat je in de kerk en de christelijke gemeente mag komen zoals je bent? In alle gebrokenheid en onvolmaaktheid? Dat lijkt wel de enig logische conclusie te zijn die je uit het Evangelie kunt trekken. A

Politiek
Nieuws

Medische ethiek: Wat zijn de standpunten van de grootste politieke partijen?

Welke standpunten hebben de in de peilingen vijf grootste partijen op medisch-ethisch gebied? In dit overzichtsartikel lichten we de partijprogramma’s van VVD, GroenLinks/PvdA, PVV, BBB en D66 door op dit gebied. Hoe kijken deze partijen naar abortus

Ds. P. den Ouden
Nieuws

HHK-predikant roept christenen op om dagelijks te bidden voor de vervolgde kerk

‘Want ik hoop door uw gebeden aan u geschonken te worden’. Het zijn de woorden van Paulus aan het begin in de brief aan Filemon. Wanneer hij ze optekent, zit hij gevangen. Maar terwijl hij vastzit, ontvangt hij veel kracht. Er wordt namelijk door vel

Paus Franciscus
Nieuws

Paus ziet zegen voor homostellen als pastorale optie: "Maar hoeft niet per se de norm te worden"

In antwoord op de vraag van vijf kardinalen naar het zegenen van een homoseksuele relatie zegt paus Franciscus open te staan voor zo'n zegening als pastorale optie, dat melden diverse media. De paus gaf aan dat het volgens hem een uiting van "pastora

Meerartikelen

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop
Nieuws

Terugkijken: SGP-Kamerlid Roelof Bisschop kritisch over spreidingswet

Afgelopen week debatteerde de Tweede Kamer twee dagen over de spreidingswet waarvan het lot nog altijd onzeker is. Veel partijen stellen dat gemeenten meer tijd moeten krijgen om opvangplekken voor asielzoekers te kunnen realiseren. In het actualitei

Pakistaanse voorganger verwond zichzelf opzettelijk met pistool
Nieuws

Pakistaanse voorganger verwondt zichzelf opzettelijk met pistool

De Pakistaanse predikant Eleazar Sidhu is vorige week aangeklaagd wegens het uiten van valse beschuldigingen, meldt Morning Star News. De predikant stelde begin vorig maand beschoten te zijn door moslimextremisten en spande een zaak aan bij de politi

Marokko aardbeving
Nieuws

Marokkaanse christenen zetten zich in voor slachtoffers aardbeving

In Marokko wonen niet heel veel christenen, maar toch zijn ze er. En ze bieden hulp na de verwoestende aardbeving van enkele weken geleden, waarbij rond de 3000 mensen om het leven kwamen. Enkele mooie initiatieven van Marokkaanse christenen kwamen a

Ds. Willem Glashouwer
Nieuws

Wat het Loofhuttenfeest tot christenen uit de volkeren te zeggen heeft

Jezus vierde het Loofhuttenfeest mee, op Zijn eigen manier. We lezen het in Johannes 7:37-38: “En op de laatste, de grote dag van het feest, stond Jezus op en riep, zeggende: "Indien iemand dorst heeft, hij kome tot Mij en drinke! Wie in Mij gelooft,

Lee Strobel
Nieuws

Voorganger Lee Strobel sprak met de oprichter van Playboy over Jezus

Lee Strobel sprak afgelopen zondag bij de First Baptist Church in Dallas, daar refereerde hij aan zijn ontmoeting met wijlen Playboy-baas Hugh Hefner. De 71-jarige bestseller-auteur is bekend van zijn boek 'Bewijs genoeg' waarin hij dertien topwetens

Oekraïense kerken bekritiseren voorstel om porno-industrie te legaliseren
Nieuws

Oekraïense kerken bekritiseren wetsvoorstel om porno-industrie te legaliseren

Het plan om de porno-industrie in Oekraïne te legaliseren is een "destructief initiatief", menen tal van religieuze leiders in Oekraïne. CNE News meldt dat Oekraïense kerken met kracht het politieke voorstel om porno legaal te maken, verwerpen.  De O

Ds. Arie van der Veer
Nieuws

Veel christenen hebben het niet over de angst der hel

Hoewel het meer dan vijftig jaar geleden is, zitten de oude psalmen er bij mij nog altijd goed in. Wat ik me nu vooral realiseer is, dat het vooral psalmen waren ‘op donkere toon’. Onder de lange lijst van oude psalmen die ik uit mijn hoofd ken, staa

Piet Vergunst
Nieuws

Israëlzondag stelt verhouding van de kerk tot het jodendom aan de orde

Staat het christelijk geloof nu tegenover het jodendom, of niet? Die vraag kon op (Israël)zondag (afgelopen zondag, red.) aan de orde komen, als de voorganger het aangeboden materiaal van de Protestantse Kerk volgt. De verhouding van Jezus tot de Far

Ulrich
Levensverhaal

Ulrich leerde één grote les in zijn leven: "Zonder God red je het niet"

Ulrich (47) fietste onlangs voor de zevende keer mee met Cycle for Hope. Hij is 13 jaar getrouwd met Esther en werkt bij een metaalbedrijf. Twintig jaar geleden zag zijn leven er compleet anders uit. “Ik zat zwaar verslaafd in een leeg huis. Alles wa

Psalmen Challenge
Nieuws

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 24

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

LEV
Positief nieuws

Kom bij met dit prachtige lied van LEV: 'Haal maar adem'

LEV heeft een schitterend lied uitgebracht om even bij op adem te komen. Het nummer 'Haal maar adem' gaat over jezelf overgeven aan God en het loslaten van de strijd. Het leven kan ons soms het idee geven dat we heel erg ons best moeten doen om alles

Gerdien Blom
Positief nieuws

Gerdien wilde blik naar boven gericht houden bij begrafenis dochter

Een krachtig getuigenis van Gerdien Blom, de moeder van acht kinderen was de afgelopen tijd te zien bij 'Een huis vol' van de KRO-NCRV. In gesprek met Cvandaag vertelde ze eind 2021 over de begrafenis van haar dochter Miriam (6). Ondanks al het leed